Prin sentinta civila nr. 3594/23.05.2005, pronuntata în dosarul nr. 3867/2005 al Judecatoriei Baia Mare, s-a admis plângerea petentei S.C. “EXPRES LA PALAGUTA” S.R.L. Baia Mare în contradictoriu cu intimata Primaria Municipiului Baia Mare si, în consecinta s-a anulat procesul verbal de constatare a contraventiei nr. 8 din 8.03.2005 încheiat de intimata.
Pentru a pronunta aceasta hotarâre, judecatoria a retinut ca petenta a fost sanctionata contraventional pentru amplasarea neautorizata a unei baraci metalice si executia neautorizata a unui trotuar.
A constatat nulitatea procesului verbal de contraventie întrucât lipseste data comiterii contraventiei, iar potrivit art. 17 din OG nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor, lipsa acestei mentiuni se sanctioneaza cu nulitatea actului constatator.
Împotriva acestei hotarâri a declarat recurs Primarul Municipiului Baia Mare, solicitând casarea sentintei atacate si trimiterea cauzei spre rejudecare aceleiasi judecatorii.
În cuprinsul motivelor de recurs s-a sustinut ca data savârsirii faptei este data la care contravenientul a nesocotit dispozitiile legale, iar data constatarii faptei este data la care s-a observat de catre agentul constatator încalcarea dispozitiilor legale, în cazul contraventiilor continue, data observarii este asimilata datei savârsirii.
Recursul a fost admis.
Din interpretarea dispozitiilor art. 13 din OG nr. 2/2001 privind regimul contraventiilor, rezulta ca, în cazul infractiunilor continue, data savârsirii faptei este data constatarii acesteia.
În speta, mentiunea privind data constatarii faptei din procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiei, este suficienta pentru valabilitatea actului constatator.
Tribunalul, constatând ca procesul verbal, sub acest aspect, nu este lovit de nulitate, în baza dispozitiilor art. 304 pct. 5 Cod procedura civila a admis recursul, a casat sentinta atacata si a trimis cauza aceleiasi instante pentru cercetarea fondului.