Distribuirea fructelor bunurilor garantate în cadrul procedurii insolvenţei


Potrivit art. 121 din Legea nr. 85/2006, numai fondurile obţinute din vânzarea bunurilor grevate de sarcini din averea debitorului se distribuie în ordinea prevăzută de acest text, prioritate având creditorii garantaţi, după deducerea cheltuielilor de lichidare. Chiriile, taxele de concesiune şi alte fructe obţinute de la bunurile grevate de sarcini se distribuie cu respectarea ordinii prevăzute de art. 123 din Legea insolvenţei.

Secţia comercială, Decizia nr. 1344 din 5 decembrie 2007

Creditoarea A.V.A.S. București, a formulat contestație la planul de distribuire întocmit de lichidatorul judiciar al debitoarei SC S.T.I.C.P. SRL privind suma de 81.347,41 lei obținută din valorificarea unor bunuri și din recuperarea unor creanțe – chirii.

Prin sentința nr. 141 din 26 iunie 2007 Tribunalul Buzău a respins contestația creditoarei A.V.A.S. București ca neîntemeiată, apreciind că ordinea distribuirii sumelor realizate în urma lichidării bunurilor debitoarei s-a făcut cu respectarea dispozițiilor art. 121 din Legea insolvenței, înlăturându-se susținerile contestatoarei privind aplicabilitatea art. 123 pct. 4 din Legea nr. 85/2006, întrucât singura creanță garantată aparținea creditoarei Administrația Finanțelor Publice Buzău, aceasta venind în concurs cu celelalte creanțe bugetare negarantate.

S-a mai reținut că omisiunea din planul de distribuire a nominalizării creditorilor nu constituie un motiv care să conducă la refacerea planului, iar distribuirea s-a făcut cu respectarea rangului de prioritate prevăzut de art. 125 din legea insolvenței.

împotriva acestei sentințe a declarat recurs contestatoarea creditoare A.V.A.S. București care a criticat-o pentru nelegalitate și netemeinicie, arătând că planul de distribuire a sumei de 81.347,41 lei, nu precizează creditorii beneficiari ai distribuirii, suma achitată fiecăruia, contrar art. 123 pct. 4 din Legea nr. 85/2006, iar cel puțin creanțele și chiriile ce fac parte din această sumă globală nu reprezintă garanția vreunui creditor, iar distribuirea lor către un creditor garantat – în speță A.F.P. Buzău – este nelegală.

Curtea de Apel Ploiești a admis recursul creditoarei contestatoare, a modificat în tot sentința recurată și a admis contestația creditoarei A.V.A.S., dispunând modificarea planului de distribuire a sumelor de 2000 lei – chirie și 5547 lei – creanțe, pentru a fi distribuite conform art. 123 din Legea nr. 85/2006.

Pentru a pronunța această soluție, instanța de recurs a avut în vedere următoarele:

Potrivit prevederilor art. 121 din privind procedura insolvenței “fondurile obținute din vânzarea bunurilor din averea debitorilor, grevate în favoarea creditorului de ipoteci, gajuri sau alte garanții reale mobiliare, ori drepturi de retenție de orice fel” se distribuie în ordinea prevăzută de acest text, prioritate având creanțele creditorilor garantați, după deducerea cheltuielilor de lichidare.

Suma de 81.347,41 lei ce formează obiectul contestației recurentei este formată din 73.800,41 lei obținuti din vânzarea la licitație a bunurilor din averea debitoarei, garantate cu ipotecă în favoarea A.F.P. Buzău, 2.000 lei chirie de la imobilul garantat și 5.547 lei creanțe recuperate de la terți.

în aceste condiții, rezultă cu certitudine că suma obținută din valorificarea bunurilor garantate aparținând debitoarei, vândute la licitație de către lichidator, trebuia distribuită creditoarei beneficiară a garanției reale, după deducerea cheltuielilor de lichidare, conform art. 121 pct. 1 și 2 din Legea insolvenței, respectiv 73.800,41 lei.

Celelalte sume reprezentând creanțe recuperate de lichidator în valoare de 5547 lei și chirie în sumă de 2000 lei (chiar dacă este obținută din închirierea bunurilor grevate de sarcini) trebuiau distribuite în ordinea imperativ prevăzută de art. 123 din Legea n r.85/2006, nemaiavând prioritate creditorii garantați, acest drept fiind prevăzut de lege în favoarea lor, numai în cazul vânzării bunurilor grevate, nu și pentru fructele acestora.

Pentru aceste considerente s-a admis recursul contestatoarei și s-a dispus refacerea planului de distribuire, în sensul de a se plăti creditorului garantat A.F.P. Buzău suma de 73.800,41 lei rezultată din vânzarea la licitație a bunului garantat, conform art. 121 din Legea insolvenței, iar restul sumelor până la valoarea de 81.347,41 lei inclusă în planul de distribuire și contestată de recurenta A.V.A.S. București, respectiv 5547 lei creanțe și 2000 lei chirie de la bunul garantat, să se distribuie în ordinea generală prevăzută de art. 123 din Legea nr. 85/2006.