Potrivit art. 158 alin. (3) C. vamal, declaraţia vamală şi actul constatator sunt titluri executorii care se onorează de către societatea bancară, fără accept, poprire şi validare.
Secţia comercială, administrativ şi fiscal, Decizia nr. 1323 din 4 octombrie 2007
Prin cererea înregistrată la Tribunalul Suceava, creditoarea A.N.A.F. București prin D.R.V. Iași a solicitat deschiderea procedurii insolvenței față de debitoarea SC A.C. SRL Câmpulung Moldovenesc pentru o creanță de 62.886 lei stabilită potrivit actelor constatatoare 504, 506/2001.
Prin sentința nr. 333 din 29.05.2007, Tribunalul Suceava a respins cererea reținând că cele două creanțe prezentate de creditor nu satisfac cerința de a fi exigibile față de prevederile O.G. nr. 92/2003.
împotriva sentinței a declarat recurs creditoarea arătând că a comunicat debitoarei titlurile executorii la sediul declarat, acestea fiind primite și semnate de patron la data de 13.10.2001, astfel încât creanța satisface condiția de a fi exigibilă.
Recursul a fost apreciat întemeiat și admis pentru următoarele considerente:
Creanțele în baza cărora creditoarea D.G.V. a solicitat deschiderea procedurii insolvenței sunt datorii vamale stabilite printr-un act constatator emis de acest organ ca urmare a încheierii din oficiu a unui regim suspensiv vamal, în baza art. 95 alin. (2) C. vamal.
Potrivit art. 158 alin. (3) C. vamal, acest act constatator este titlu executoriu din chiar momentul emiterii, dispozițiile Codului de procedură fiscală invocate de judecătorul sindic neavând așadar aplicare în cauză, în virtute a caracterului special al normelor privitoare la creanțele vamale conținute de Codul vamal față de normele Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală (specialia generalibus derogant).
în consecință, legând exigibilitatea unei datorii vamale de prevederile general invocate ale Codului de procedură fiscală, judecătorul sindic a făcut o greșită aplicare a legii, motiv de recurs prevăzut de art. 304 pct. 9 C.proc.civ.
Ca urmare, constatând îndeplinite condițiile stabilite de lege pentru deschiderea procedurii insolvenței, curtea a admis recursul și a modificat hotărârea, în sensul admiterii cererii creditoarei, a dispus deschiderea procedurii insolvenței față de debitoare și a trimis cauza judecătorului sindic pentru continuarea procedurii prevăzute de Legea nr. 85/2006.