Recursul împotriva hotărârii de închidere a procedurii insolvenţei, declarat de un creditor care a fost parte în procedură, fiind înscris în tabelul creanţelor, este admisibil, creditorul fiind îndreptăţit să participe la procedură şi deci să declare recurs împotriva oricărei hotărâri a judecătorului-sindic.
Creditorul care şi-a recuperat integral creanţa în procedură nu justifică însă interes în promovarea căii de atac împotriva hotărârii de închidere a procedurii. Orice demers în justiţie, indiferent de forma pe care acesta o îmbracă sau de partea procesuală de la care el provine, trebuie să fie util, să urmărească aşadar „profit”, material sau moral ori material şi moral. Pe scurt, el trebuie să se sprijine pe un interes căci neexistând interes nu poate exista acţiune.
Secţia comercială, Decizia nr. 83 din 27 ianuarie 2010
Prin sentința nr. 1243/11.11.2009, pronunțată de Tribunalul Gorj, Secția comercială, în dosarul nr. 9620/95/2008, s-a admis cererea formulată de lichidatorul S. SPRL desemnat să administreze procedura insolvenței debitorului SC R. SRL. în temeiul art. 132 alin. (2) din s-a dispus închiderea procedurii falimentului debitorului, radierea debitorului din Registrul Comerțului și descărcarea lichidatorului de orice îndatoriri sau responsabilități cu privire la procedură, debitor și creditori.
împotriva acestei sentințe a formulat recurs creditoarea AVAS, criticând-o ca netemeinică și nelegală, susținând că s-a dispus închiderea procedurii cu aplicarea greșită a legii.
Prin întâmpinare, lichidatorul a invocat excepția inadmisibilității recursului, în condițiile în care recurenta nu este parte în proces, nefiindu-i recunoscută calitatea de creditor și implicit nu este creditor îndreptățit să participe la procedură, întrucât creanța în sumă de 108 lei a fost achitată prin mandat poștal cu chitanța nr. 1715/05.02.2009.
în dovedirea susținerilor a depus factura nr. 1715/05.02.2009, tabelul definitiv al creanțelor debitoarei și raportul final.
Curtea, din oficiu, a invocat excepția lipsei de interes în promovarea recursului de față.
Susținerea inadmisibilității recursului invocată de lichidator nu poate fi primită întrucât recurenta a fost parte în procedură, a fost înscrisă în tabelul preliminar al creanțelor cu o creanță în cuantum de 108 lei însă pe parcursul derulării procedurii creanța a fost stinsă prin plată.
însă recurenta nu justifică interes în promovarea căii de atac. Orice demers în justiție, indiferent de forma pe care acesta o îmbracă sau de partea procesuală de la care el provine, trebuie să fie util, să urmărească așadar „profit”, material sau moral ori material și moral. Pe scurt, el trebuie să se sprijine pe un interes căci neexistând interes nu poate exista acțiune.
Astfel fiind, în baza dispozițiilor art. 312 C.proc.civ., recursul va fi respins ca fiind lipsit de interes.
(Judecător Nicoleta Țăndăreanu)