Contestație decizie de pensionare. Decizia 62/2009. Curtea de Apel Oradea


ROMANIA

CURTEA DE APEL ORADEA

SECȚIA CIVIL MIXT

DOSAR NR-

COMPLETUL – I/

DECIZIA CIVIL NR. 62/2009 –

Ședința public din 20 ianuarie 2009

PREȘEDINTE: Roman Florica R – – judector

– – – – judector

– – – – judector

– – – – grefier

Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de reclamantul domiciliat în comuna de B, satul, nr. 129, județul B în contradictoriu cu intimata pârât CASA JUDEȚEAN DE PENSII B cu sediul în O,-, județul B, împotriva sentinței civile nr. 392 din 23 aprilie 2008 pronunțat de Tribunalul Bihor în dosar nr-, având ca obiect: litigiu de asigurri sociale – contestație împotriva deciziei de pensionare.

La apelul nominal fcut în ședința public de azi, se prezint pentru recurentul reclamant – lips, avocat, în baza împuternicirii avocațiale din 19.06.2008 emis de Baroul Bihor – Cabinet individual, lips fiind intimata pârât CASA JUDEȚEAN DE PENSII

Procedura de citare este legal îndeplinit.

S-a fcut referatul cauzei, învederându-se instanței c recursul este scutit de plata taxei de timbru și timbru judiciar, Exploatarea Minier a comunicat datele solicitate de instanț la termenul anterior, dup care:

Reprezentanta recurentului reclamant depune la dosar adeverința nr. 1588/1.07.2008 emis de Compania Național a – Sucursala și arat c din acest înscris rezult c recurentul a lucrat 6 luni în grupa I de munc, zona I de radiații în cadrul Companiei Naționale a – Sucursala – C

Nefiind alte probe ori cereri de formulat, instanța acord cuvântul asupra recursului.

Reprezentanta recurentului reclamant solicit admiterea recursului, modificarea hotrârii atacate în sensul admiterii contestației astfel cum a fost formulat, iar în consecinț a se reține pentru reclamant la calcularea pensiei un stagiu complet de cotizare de 15 ani, avându-se în vedere adeverința depus azi la dosar și datele comunicate de Exploatarea Minier, fr cheltuieli de judecat.

CURTEA DE APEL

deliberând,

Constat c, prin sentința civil nr. 392 din 23 aprilie 2008 pronunțat de Tribunalul Bihor în dosar nr-, s-a respins contestația formulat de contestatorul în contradictoriu cu intimata Casa Județean de Pensii B, fr cheltuieli de judecat.

Pentru a pronunța în acest mod, tribunalul a reținut urmtoarele:

Prin decizia nr. 14282/1.06.1982, contestatorul a fost înscris la pentru limita de vârsta în baza Legii nr. 3/1977, iar prin decizia nr. 14282/2.08.2007 a fost recalculat dreptul de al acesteia. Potrivit buletinului de calcul anexat ultimei decizii, stagiul complet de cotizare avut în vedere a fost de 20 de ani.

Pensia contestatorului a fost recalculat în conformitate cu dispozițiile sentinței civile nr. 200/LM/2007 a Tribunalului Bihor, rmas irevocabil prin decizia nr. 676/2007 a Curții de APEL ORADEA, prin care s-a stabilit c stagiul complet de cotizare ce trebuie luat în calcul în cazul contestatorului este de 20 de ani, conform art. 43 alin. 1 raportat la art. 20 lit. a din Legea nr. 19/2000.

În prezent contestatorul solicit a se lua în calcul la stabilirea pensiei sale un stagiu complet de cotizare de 15 ani și nu de 20 de ani, cum a solicitat anterior în dosarul nr- al Tribunalului Bihor.

Art. 43 alin. 1 din Legea nr. 19/2000 prevede c asigurații care și-au desfșurat activitatea în locurile de munc prevzute la art. 20 lit. a și care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 20 de ani în aceste condiții, beneficiaz de pensie pentru limita de vârst începând cu vârsta de 45 de ani.

Iar potrivit art. 43 alin. 3, asigurații care și-au desfșurat activitatea în locurile de munc prevzute la art. 20 lit. b și care au realizat un stagiu de cotizare de cel puțin 15 ani în zona I de expunere la radiații sau de 17 ani în zona II de expunere la radiații, beneficiaz de pensie pentru limita de vârst, indiferent de vârst.

Locurile de munc în condiții speciale prevzute de art. 20 lit. a sunt unitțile miniere, pentru personalul care își desfșoar activitatea în subteran cel puțin 50 % din timpul normal de munc în luna respectiv; iar cele prevzute de lit. b sunt activitțile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I și II de expunere la radiații.

Din documentele depuse la dosarul de pensie al contestatorului și din adeverințele nr. 2289/2005 și nr. 1613/2008 emise de – Sucursala B instanța a constatat c reclamantul dovedește o vechime în grupa I de munc, zona I de radiații de 13 ani și 4 luni.

În consecinț, reclamantul nu a desfșurat pe o perioad mai mare de 15 ani în zonele I și II de expunere la radiații, la locurile de munc prevzute de art. 20 lit. b din Legea nr. 19/2000, pentru a beneficia de stagiul de cotizare prevzut de art. 43 alin. 1 sau 3 din Legea nr. 19/2000.

De asemenea, reține prima instanț, reclamantului nu îi sunt aplicabile nici dispozițiile art. 4 din nr.HG 407/1990 invocate, care se refer la personalul care a lucrat cel puțin 15 ani în grupa I de munc – zona I de expunere la radiații – și nici dispozițiile art. 14 alin. 4 din Legea nr. 3/1977 care se refer la persoanele care au lucrat efectiv cel puțin 15 ani în locurile încadrate în grupa I de munc sau cel puțin 20 ani în locurile încadrate în grupa a II-a de munc.

Așa cum s-a reținut cu putere de lucru judecat prin sentința civil nr. 200/LM/2007 a Tribunalului Bihor, rmas irevocabil prin decizia nr. 676/2007 a Curții de APEL ORADEA, stagiul complet de cotizare ce trebuie luat în calcul la stabilirea pensiei contestatorului este de 20 de ani, conform art. 43 alin. 1 raportat la art. 20 lit. a din Legea nr. 19/2000.

Faț de cele de mai sus, instanța a respins contestația ca neîntemeiat.

Împotriva acestei sentințe, în termen a formulat recurs, care a solicitat admiterea acestuia, schimbarea în parte a sentinței și s i se rețin un stagiu de cotizare de 15 ani, în loc de 20 de ani, cum i se calculeaz pensia în prezent.

În motivarea recursului s-a susținut c petentul a lucrat peste 15 ani în grupa I de munc, zona I de radiații, fiindu-i astfel aplicabile dispozițiile art. 20 cu referire la art. 43 din Legea nr. 19/2000.

Intimata Casa Județean de Pensii B, prin întâmpinare, s-a opus admiterii recursului.

Analizând sentința recurat prin prisma motivelor invocate și din oficiu, Curtea constat c aceasta este legal și temeinic sub toate aspectele, recursul fiind nefondat.

Recurentului i s-a recalculat pensia cuvenit, reținându-i-se un stagiu complet de cotizare de 20 de ani, în temeiul sentinței civile nr. 200/2007 a Tribunalului Bihor, rmas irevocabil.

În prezenta cauz, petentul susține c i se cuvine stagiul complet de cotizare de 15 ani, întrucât a desfșurat activitate în zona I de expunere la radiații. Aceast susținere, petentul nu a dovedit-o cu înscrisurile depuse la dosarul cauzei.

Prin urmare, în mod corect Tribunalul Bihora reținut c în speț nu sunt îndeplinite condițiile prevzute de art. 20 lit. b cu referire la art. 43 din Legea nr. 19/2000, întrucât petentul nu și-a probat pretențiilor, și a constatat astfel c este nefondat contestația de faț.

În fața instanței de recurs petentului i s-a acordat termen pentru a depune adeverințe din care s rezulte c a desfșurat activitate în zona I de expunere la radiații, așa cum susține, dar din adeverințele depuse la termenul din 20 ianuarie 2009, nu rezult temeinicia pretențiilor reclamantului, în nici una din acestea nefiind consemnat c a desfșurat activitate în zon de expunere la radiații mai mult de 15 ani, așa cum stipuleaz Legea nr. 19/2000.

Pentru aceste motive, în baza art. 316 cu referire la art. 296 Cod procedur civil, recursul va fi respins ca nefondat.

Cheltuieli de judecat nu s-au solicitat.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

RESPINGE ca nefondat recursul civil declarat de contestatorul împotriva sentinței civile nr. 392 din 23 aprilie 2008 pronunțat de Tribunalul Bihor, pe care o menține în întregime.

Fr cheltuieli de judecat în recurs.

IREVOCABIL .

Pronunțat în ședința public din 20 ianuarie 2009.

PREȘEDINTE, JUDECTOR, JUDECTOR, GREFIER,

R – – – – – – –

red.R

jud.fond. –

dact.

2 ex./30.01.2009.