Suspendare provizorie a executării sentinţei de intrare în faliment. Condiţii


Întrucât judecătorul sindic a dispus prin încheierea recurată, a cărei suspendare provizorie a executării se cere, intrarea în procedura simplificată de ne aflăm în ipoteza prevăzută de art. 8 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 85/2006.
Deşi în considerentele încheierii nu se face menţiunea dacă se deschide procedura generală de insolvenţă sau procedura simplificată, cât timp s-a dispus dizolvarea debitoarei şi ridicarea dreptului de administrare, măsuri specifice exclusiv falimentului, se apreciază că judecătorul sindic a dispus intrarea direct în procedura simplificată, deşi debitoarea a cerut deschiderea procedurii generale, exprimându-şi intenţia de a se reorganiza.
Se impune suspendarea provizorie a efectelor încheierii, până la soluţionarea cererii de suspendare propriu-zisă de instanţa de recurs, întrucât, prin începerea operaţiunilor specifice lichidării, dat fiind caracterul executoriu al acesteia, orice şansă a debitoarei de a-şi reorganiza activitatea potrivit intenţiei sale exprimate, în măsura în care instanţa de recurs va schimba soluţia, ar fi iremediabil compromisă.
Efectuarea publicităţii măsurilor dispuse, blocarea conturilor, predarea gestiunii, efectuarea inventarului, sunt măsuri specifice falimentului care ar produce consecinţe imposibil de reparat şi ar compromite din start orice posibilitate de reorganizare a activităţii debitoarei.

Secţia comercială, Decizia nr. 22 din 24 februarie 2011

Asupra cererii de suspendare provizorie constată următoarele:

Prin încheierea din 4.02.2011, pronunțată de Tribunalul Dolj, în dosarul nr. 4911/63/2011, a fost admisă cererea debitoarei SC C. SRL și s-a dispus deschiderea procedurii de insolvență și dizolvarea acesteia, în temeiul art. 32 alin. (1) din Legea nr. 85/2006, numirea administratorului judiciar provizoriu, fiind ridicat în totalitate dreptul de administrare al debitoarei, a cărei conducere va fi realizată integral de administratorul judiciar, în temeiul art. 34 și art. 47 alin. (3) din Legea nr. 85/2006.

împotriva acestei încheieri a declarat recurs debitoarea, solicitând, cu caracter accesoriu, suspendarea propriu-zisă a executării încheierii până la soluționarea recursului.

Totodată, a formulat prezenta cerere de suspendare provizorie a executării încheierii până la soluționarea cererii de suspendare propriu-zisă formulată în cadrul recursului.

Constatând că sunt îndeplinite condițiile formale de admisibilitate a cererii, în sensul că s-a declarat recurs împotriva încheierii de deschidere a procedurii, că sa formulat cerere de suspendare a executării acesteia până la soluționarea recursului și că s-a depus cauțiunea fixată al înregistrarea dosarului, Curtea va analiza pe fond cererea de suspendare provizorie.

Analizând cererea pe fond, Curtea constată că ne aflăm în ipoteza prevăzută de art.8 alin. (5) lit. b) din Legea nr. 85/2006, întrucât judecătorul sindic a dispus prin încheierea recurată, a cărei suspendare provizorie a executării se cere, intrarea în procedura simplificată de insolvență. Deși în considerentele încheierii nu se face mențiunea dacă se deschide procedura generală de insolvență sau procedura simplificată, Curtea apreciază că în fapt judecătorul sindic a dispus intrarea direct în procedura simplificată, deși debitoarea a cerut deschiderea procedurii generale, exprimându-și intenția de a se reorganiza.

Că este așa o demonstrează faptul că a dispus dizolvarea debitoarei și ridicarea dreptului de administrare, măsuri specifice exclusiv falimentului.

Curtea apreciază că se impune suspendarea provizorie a efectelor încheierii, până la soluționarea cererii de suspendare propriu-zisă de instanța de recurs, întrucât, prin începerea operațiunilor specifice lichidării, dat fiind caracterul executoriu al acesteia, orice șansă a debitoarei de a-și reorganiza activitatea potrivit intenției sale exprimate, în măsura în care instanța de recurs va schimba soluția, ar fi iremediabil compromisă.

Astfel, efectuarea publicității măsurilor dispuse, blocarea conturilor, predarea gestiunii, efectuarea inventarului, sunt măsuri specifice falimentului care ar produce consecințe imposibil de reparat și ar compromite din start orice posibilitate de reorganizare a activității debitoarei.

Fiind îndeplinite condițiile prevăzute de art. 581 C.proc.civ., în sensul necesității preîntâmpinării unui prejudiciu imposibil de recuperat, în sensul caracterului provizoriu al măsurii ce se solicită a fi luată și urgenței, Curtea va admite cererea și va dispune suspendarea provizorie a executării încheierii din 4.02.2011 a Tribunalului Dolj, până la soluționarea cererii de suspendare propriu-zisă, aferentă recursului.

(Judecător Nicoleta Țăndăreanu)