Persoană fizică autorizată, dacă are calitatea de comerciant, răspunde pentru obligaţiile sale atât cu patrimoniul de afectaţiune, cât şi pentru diferenţa rămasă neacoperită, cu întregul său patrimoniu.
Nu poate fi admisă cererea de închidere a procedurii în condiţiile art. 131 din Legea nr. 85/2006, câtă vreme nu s-a dovedit lipsa bunurilor atât în patrimoniul de afectaţiune, cât şi în patrimoniul persoanei fizice.
Secţia comercială şi de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 232 din 26 ianuarie 2011
Constată că, prin cererea înregistrată la 7 iulie 2009, creditoarea D.G.F.P.V. a solicitat deschidere a procedurii de insolvență față de debitoarea P.L. – persoană fizică autorizată, cerere admisă prin sentința nr. 1296/2009, cu consecința deschiderii procedurii la care se referă Legea nr. 85/2006.
Prin sentința nr. 1469/2010 Tribunalul Vâlcea a admis obiecțiunile formulate de creditoarea D.G.F.P. V. la propunerea de închidere a procedurii și a dispus continuarea acesteia față de comerciantul persoană fizică.
Pentru a hotărî astfel instanța a reținut că, potrivit art. 20 din O.U.G. nr. 40/2008, comerciantul persoană fizică răspunde pentru datoriile comerciale cu întreg patrimoniul său, așa încât, în măsura în care în acesta există bunuri este nejustificată închiderea procedurii de insolvență și implicit descărcarea de datorii a debitorului persoană fizică.
împotriva acestei sentințe a declarat recurs A.I. SPRL, în calitate de lichidator al P.L. PF, pentru motive încadrabile în dispozițiile art. 304 pct. 9 și art. 3041 C.proc.civ.
Examinând criticile formulate s-a constatat că ele sunt nefondate.
Potrivit art. 20 din O.U.G. nr. 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale „PFA răspunde pentru obligațiile sale cu patrimoniul de afectațiune, dacă acesta a fost constituit, și, în completare, cu întreg patrimoniul său, iar în caz de insolvență, va fi supusă procedurii simplificate prevăzute de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenței, cu modificările ulterioare, dacă are calitatea de comerciant, potrivit art. 7 din Codul comercial”, iar potrivit art. 2 lit. j) „patrimoniul de afectațiune – totalitatea bunurilor, drepturilor și obligațiilor persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, afectate scopului exercitării unei activități economice, constituite ca o fracțiune distinctă a patrimoniului persoanei fizice autorizate, titularului întreprinderii individuale sau membrilor întreprinderii familiale, separată de gajul general al creditorilor personali ai acestora;”.
O primă observație care se impune a fi făcută este aceea că în cauză nu s-a contestat calitatea de comerciant a PF P.L., așa încât, potrivit textului de lege precitat, în procedura Legii nr. 85/2006 aceasta răspunde cu bunurile din patrimoniul de afectațiune, iar în completare „cu întreg patrimoniul …” lui P.L.
în concluzie, atâta vreme cât nu s-a dovedit că în patrimoniul lui P.L., nu există niciun bun care să poată fi valorificat și care să completeze valorile din patrimoniul de afectațiune, în mod corect judecătorul sindic a reținut că este nefondată propunerea formulată de lichidator în numele debitoarei de a închide procedura.
Concluzia se impune și avându-se în vedere textul citat de prima instanță din Legea nr. 85/2006, respectiv art. 137 potrivit căruia, prin închiderea procedurii, debitorul persoană fizică este descărcat de obligațiile pe care le avea înainte de intrarea în faliment, așa încât el nu mai poate fi urmărit pentru acestea, cum greșit se susține în prezenta cale de atac.
Pentru aceste rațiuni s-a apreciat că recursul declarat de lichidatorul judiciar în numele debitoarei este nefondat și, în baza art. 312 alin. (1) C.proc.civ., a fost respins.
(Judecător Gabriela Chiorniță)