Contestație decizie de concediere. Decizia 821/2009. Curtea de Apel Oradea


DECIZIA CIVILĂ NR. 821/R/2009

Ședința publică din 29 aprilie 2009

Pe rol, soluționarea recursului civil declarat de recurenta reclamantă, domiciliată în comuna, sat., nr. 142, județul S M, în contradictoriu cu intimata pârâtă SC prin reprezentant, cu sediul în O,-, județul B -punct de lucru – Carei, str. – ( în fosta a, nr. 90, județul S M împotriva sentinței civile nr. 1626/D din 12 noiembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Satu Mare, având ca obiect: contestație decizia de concediere.

La apelul nominal făcut în ședința publică se prezintă recurenta reclamantă, lipsă intimata SC.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, învederându-se instanței faptul că recursul este scutit de la plata taxei judiciare de timbru, după care:

Nefiind alte cereri de formulat sau prob de administrat, instanța constată cauza în stare de judecată și acordă cuvântul asupra recursului.

Recurenta solicită admiterea recursului, fără cheltuieli de judecată.

În motivare arată că este de acord cu încetarea contractului individual de muncă ca urmare a acordului părților și ca atare solicită obligarea intimatei de a efectua cuvenitele mențiuni în carnetul de muncă în care s-a trecut desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă conform art. 61 lit A codul muncii.

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND:

Asupra recursului civil de față, constată următoarele: Prin sentința civilă nr. 1626/D din 12 noiembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Satu Mare s-a respins ca tardivă contestația reclamantei împotriva deciziei de încetare a contractului de muncă nr.17/25.07.2008 emisă de pârâta SC.

Din considerentele sentinței se reține că decizia de încetare a contractului individual de muncă a fost comunicată reclamantei prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire la data de 25.07.2008, fapt dovedit prin recipisa poștală.

Reclamanta, în ședința publică din 6.11.2008, confirmă primirea deciziei în luna iulie, aceasta fiind preluată de către sora ei cu care locuiește în același imobil, reclamanta fiind plecată din localitate.

Comunicarea este legală din perspectiva disp.art.92 alin.3 Cod procedură civilă.

Lipsa reclamantei din localitate nu justifică în acest condiții depășirea termenului de 30 de zile pentru formularea contestației înregistrată la instanță la data de 12.09.2008.

Pentru considerentele expuse, tribunalul a respins ca tardivă contestația formulată de reclamanta împotriva deciziei de încetare a contractului de muncă nr.17/25.07.2008 emisă de pârâta SC SRL

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs contestatoarea, criticând în dezvoltarea motivelor de recurs hotărârea pentru nelegalitate și netemeinicie arătând că, contractul de muncă i-a fost desfăcut în mod abuziv, că nu a săvârșit abaterea disciplinară constând în lipsa nemotivată de la serviciu, subliniind că a fost în imposibilitate de a se prezenta la locul de muncă, datorită bolii grave de care suferă, fiind în concediu medical în perioada imputată.

Intimata nu a formulat întâmpinare și nici nu și-a precizat poziția procesuală în cauză.

Analizând recursul formulat prin prisma criticilor invocate, instanța constată următoarele:

Prin decizia nr. 17 din 25.07.2008 s-a decis încetarea contractului individual de muncă al contestatoarei, în temeiul art 61 lit a din codul muncii, ca urmare a neprezentării acesteia la locul de muncă în data de 26.06.2008 până în data de 30.06.2008.

Excepția de tardivitate a formulării prezentei contestații invocată de către intimată, în mod greșit a fost admisă de către prima instanță, confirmarea de primire depusă în probațiune, nefăcând dovada certă a comunicării deciziei, în condițiile în care are menționată aceiași dată cu cea la care decizia a fost emisă.

Cât privește fondul raportului juridic dedus judecății, instanța constată că măsura disciplinară cea mai severă aplicată contestatoarei este excesivă și nu se justifică, nedovedindu-se reaua intenție a acesteia în neprezentarea la locul de muncă pentru a justifica măsura luată, absentarea datorându-se stării de boală dovedită cu acte medicale.

Având însă în vedere împrejurarea că recurenta a fost de acord cu încetarea contractului individual de muncă, instanța va lua act de manifestarea de voință a părților în sensul încetării contractului individual de muncă prin acordul lor potrivit art 55 lit din codul muncii, astfel că în temeiul dispozițiilor art 312 cod procedură civilă se va admite recursul, sentința recurată va fi modificată în parte, conform dispozitivului prezentei.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

ADMITE ca fondat recursul civil declarat de recurenta reclamantă, domiciliată în comuna, sat., nr. 142, județul S M, în contradictoriu cu intimata pârâtă SC prin reprezentant, cu sediul în O,-, județul B -punct de lucru – Carei, str. – ( în fosta a, nr. 90, județul S M împotriva sentinței civile nr. 1626/D din 12 noiembrie 2008 pronunțată de Tribunalul Satu Mare pe care o modifică în totalitate în sensul că:

ADMITE în parte contestația formulată de contestatoarea în contradictoriu cu intimata SC.

MODIFICĂ decizia nr. 17 din 25 iulie 2008 emisă de intimată în sensul că:

CONSTATĂ încetarea contractului individual de muncă al contestatoarei ca urmare a acordului părților, în temeiul art. 55 lit b din codul muncii.

DISPUNE efectuarea cuvenitelor mențiuni în carnetul de muncă al contestatoarei.

RESPINGE restul pretențiilor formulate.

Fără cheltuieli de judecată.

IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședința publică din 29 aprilie 2009.

Președinte, Judecător, Judecător, Grefier,

– – – – – – – –

Red dcz

25.05.2009

Jud fond ,

Dact IC

2ex/29.05.2009