DECIZIA CIVILĂ NR.1383/2009-R
Ședința publică din 29 octombrie 2009
PREȘEDINTE: Stan Aurelia Lenuța JUDECĂTOR 2: Trif Doina
– – – – JUDECĂTOR 3: Moșincat
– – – judecător
– – grefier
Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de pârâta CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S M, cu sediul în S M,–6, județul S M, în contradictoriu cu intimata contestator domiciliată în S M,-/A, județul S M, împotriva sentinței civile nr. 323/D din 2 aprilie 2009, pronunțată de Tribunalul Satu Mare, în dosar nr-, având ca obiect: contestație decizie de pensionare.
Se constată că, prezenta cauză a avut termen pentru data de 22 octombrie 2009, când, prin încheierea de ședință de la acea dată, încheiere ce face parte integrantă din prezenta hotărâre, s-a amânat pronunțarea cauzei, pentru data de 29 octombrie 2009, dată la care s-a pronunțat hotărârea.
CURTEA D APEL
DELIBERÂND:
Asupra recursului civil de față, instanța constată următoarele:
Prin sentința civilă nr.323/D din 2 aprilie 2009, Tribunalul Satu Mareaa dmis contestația formulată de, împotriva pârâtei CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S
A anulat Decizia de respingere -/2008 și a obligat pârâta să recalculeze pensia cuvenită reclamantei ținând cont și de veniturile cuprinse în Adeverința 2593/29.06.2005 eliberată de TEXTILE S
A obligat pârâta să plătească reclamantei suma de 1000 lei cheltuieli de judecată.
Pentru a pronunța această sentință, instanța de fond a reținut că reclamanta este pensionară pentru limită de vârstă, la calculul pensiei nefiind luate însă în considerare veniturile realizate cu titlu de indemnizație cuvenită în calitate de membru în consiliul de administrație al societății angajatoare.
Indemnizația nu a fost înscrisă în carnetul de muncă, însă, plata acesteia, precum și virarea contribuției de asigurări sociale și suplimentară raportat la cuantumul indemnizației, au fost confirmate prin Adeverința nr. 2593 emisă la 29 iunie 2005 de TEXTILE S
S-a mai constatat de instanța de fond că, înscrisul depus în probațiune (fila 6) nu a fost contestat de către pârâtă, persoana emitentă asumându-și întreaga răspundere cu privire la valabilitatea și corectitudinea datelor cuprinse în adeverință.
Întemeiat pe această probă, prima instanță a reținut că reclamanta a plătit contribuția de asigurări sociale raportat la venitul brut în care au fost incluse sumele menționate în adeverință și prin urmare, potrivit art. 78 din Legea nr. 19/2000, se impune recalcularea pensiei prin determinarea punctajelor anuale în funcție de baza de calcul care să cuprindă și aceste venituri.
În consecință, tribunalul a anulat Decizia nr. -/2008 privind respingerea cererii de recalculare a pensiei.
În baza art. 274 Cod procedură civilă, instanța de fond a obligat pârâta să plătească reclamantei suma de 1000 lei cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat.
Împotriva acestei sentințe, în termen legal, scutit de la plata taxelor de timbru a declarat recurs intimata Casa Județeană de Pensii S M, solicitând admiterea acestuia, modificarea sentinței în sensul respingerii acțiunii.
Prin motivele de recurs s-a invocat că s-a făcut abstracție de conduita, apărările, probele sale. S-a solicitat recalcularea pensiei conform adeverinței nr.2593/29.06.2005 eliberată de TEXTILE S M, la 13.08.2008, cerere respinsă la 15.08.2008.
Adeverința nr.2593 din 29 iunie 2005 atestă că în perioada 4.04.1995-10.08.2005 intimata a beneficiat de indemnizație ca membru al Consiliului de Administrație ori, art.164 alin.2 din Legea nr.19/2000 prevede că la determinarea punctajelor anuale, pe lângă salariile prevăzute la alin.1 se au în vedere și sporurile ce au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare, înscrise în carnetul de muncă. Conform art.4 alin.2, 3 din nr.OUG4/2005, sporurile, indemnizațiile, majorările de retribuții tarifare ce conform legislației anterioare datei de 1.04.2001 au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, ce se utilizează la determinarea punctajului mediu anual, sunt cele prevăzute în anexă și se dovedesc prin înscrierile din carnetul de muncă sau adeverințe emise conform legii, eliberate de angajatori, ori, indemnizația primită nu se regăsește printre sporurile, indemnizațiile, majorările de retribuții tarifare ce conform legislației anterioare datei de 1.04.2001 au făcut parte din baza de calcul al pensiilor, nici a Ordinului nr.340/2001.
La determinarea punctajelor anuale ale reclamantei s-a utilizat baza de calcul a contribuției individuale de asigurări sociale aflate în păstrarea și existența sa, iar dacă s-ar fi achitat contribuția de asigurări sociale pentru indemnizația încasată ca membru al Consiliului de Administrație, s-ar fi regăsit în evidențele sale, altfel nu pot fi luate în calcul la determinarea punctajului mediu anual în condițiile art.78 din Legea nr.19/2000.
În drept s-au invocat dispozițiile Legii nr.19/2000, nr.OUG4/2005.
Examinând sentința recurată, prin prisma motivelor de recurs cât și din oficiu, instanța de recurs constată următoarele:
Intimatei i-au fost stabilite drepturile la pentru muncă depusă și limită de vârstă cu începere din 10.-, având un stagiu de cotizare realizat de 35 ani 9 zile, în condiții normale de muncă.
Din adeverința nr.2593 din 29.06.2005 emisă de TEXTILE S M, -fila 6 dosar fond, în perioada 4.04.1995-10.08.2005, intimata a fost membru în consiliul de administrație al societății, sens în care a beneficiat de indemnizație lunară, iar sumele acordate au fost incluse în veniturile brute, s-a virat CAS și s-a reținut, virat, pensia suplimentară, contribuția individuală.
Cererea prin care s-a solicitat luarea în calcul a drepturilor prevăzute în această adeverință a fost respinsă de recurentă prin decizia nr.-/15.08.2008, deoarece aceste venituri nu ar fi fost sporuri cu caracter permanent, nu au fost parte din baza de calcul a pensiilor, conform legislației anterioare datei de 1.04.2001.
Din copia carnetului de muncă -seria – nr.- filele -36-43 dosar fond, reiese într-adevăr că indemnizația încasată în calitate de membru a Consiliului de Administrație, nu a fost înscrisă în evidențele acesteia, astfel că, nu a putut fi avută în vedere la calculul drepturilor intimatei.
Potrivit nr.OUG4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat -art.4 alin.2 -sporurile, indemnizațiile și majorările de retribuții tarifare, care conform legislației anterioare datei de 1.04.2001 au făcut parte din baza de calcul a pensiilor și care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual -sunt cele prevăzute în anexă și conform alin.3, se dovedesc cu înscrisurile din carnetele de muncă sau adeverințe eliberate de angajatori ce poartă răspunderea cu privire la valabilitatea și corectitudinea acestora, în speță, intimata cu adeverința susmenționată -chiar contestată de recurentă da nu se solicită constatarea nulității acesteia, ori câtă vreme nu e anulată, ea face dovada deplină, răspunderea fiind a emitentului pentru cele înscrise în aceasta- a dovedit că în perioada 4.04.1995-10.08.2005 a beneficiat de o indemnizație lunară pentru că avea calitatea de membru în Consiliul de Administrație, sumele acordate fiind incluse în veniturile brute, fiind plătite contribuțiile de asigurări sociale.
Faptul că aceste aspecte nu se regăsesc în evidențele recurentei nu este de natură a atrage nevalabilitatea adeverinței, conform celor expuse, astfel că, în mod corect instanța de fond a făcut aplicarea art.78 din Legea nr.19/2000. Culpa unității angajatoare în sensul că nu a înscris în declarația nominală cele consemnate în adeverință, nu este de natură a înlătura dreptul fostului angajat.
Luând în considerare cele expuse, nefiind aplicabile dispozițiile art.304 Cod procedură civilă, instanța de recurs în baza art.312 alin.1 Cod procedură civilă, va respinge ca nefondat recursul, menținând în întregime sentința recurată ca fiind legale și temeinică, constatându-se totodată că partea intimată nu a solicitat cheltuieli de judecată.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
ÎN NUMELE LEGII
DECIDE:
RESPINGE ca nefondat recursul civil declarat de CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII S M, cu sediul în S M,–6, județul S M, în contradictoriu cu intimata contestator domiciliată în S M,-/A, județul S M, împotriva sentinței civile nr. 323/D din 2 aprilie 2009, pronunțată de Tribunalul Satu Mare, pe care o menține în totul.
Fără cheltuieli de judecată.
IREVOCABILĂ.
Pronunțată în ședința publică din 29 octombrie 2009.
Președinte, Judecător, Judecător, Grefier,
– – – – – –
Red.concept decizie –
Data:30.10.2009
Jud.fond /
Dact.
Data:3.11.2009
4 ex.
2 com.
Data: