Grup infracţional organizat. Cerinţele prevăzute de art. 2 alin. (1) din Legea nr. 39/2003


Grupul infracţional organizat este format din cel puţin 3 persoane care acţionează pe o perioadă de timp în mod coordonat, în scopul comiterii unei infracţiuni grave pentru obţinerea direct ori indirect a unui beneficiu financiar ori material.

Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie, Decizia nr. 457 din 28 aprilie 2010

Prin sentinţa penală nr. 17/MF/23.12.2009, pronunţată de Tribunalul Argeş, 6 inculpaţi au fost condamnaţi pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003,art. 25 alin. (1), art. 27 alin. (1), art. 24 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 365/2002, la pedeapsa închisorii, în condiţii de penitenciar.
Pentru a pronunţa această hotărâre, prima instanţă a reţinut că, inculpaţii au achiziţionat aparatura necesară filmării numărului de cont şi a codului pin de pe cărţile de credit, au montat această aparatură pe bancomate, au clonat cărţi de credit, au transferat cu ajutorul calculatorului şi a dispozitivului numit „M.S.R.” datele copiate pe plasticuri, cu ajutorul cărora unii dintre inculpaţi au şi retras fraudulos sume de bani, iar alţii doar au încercat să retragă. Doi dintre inculpaţi au finanţat aceste activităţi, şi-au împrumutat cunoştinţele şi experienţa de montare a instrumentelor şi echipamentelor de falsificare a cardurilor bancare, celorlalţi membri ai grupului, pe care, de altfel, îl şi conduceau.
Împotriva acestei sentinţe au declarat apel Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş şi inculpaţii, aceştia din urmă solicitând achitarea pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 7 din Legea nr. 39/2003, susţinând că nu sunt îndeplinite cerinţele grupului organizat, astfel cum este el definit în dispoziţiile legale.
Prin decizia penală nr. 45/A/MF/28.04.2010, pronunţată de Curtea de Apel Piteşti, au fost respinse ca nefondate apelurile inculpaţilor.
Decizia se întemeiază pe următoarea argumentaţie: în accepţiunea art. 2 alin. (1) din Legea nr. 39/2003, grupul infracţional organizat este format din cel puţin 3 persoane care acţionează pe o perioadă de timp în mod coordonat în scopul comiterii unei infracţiuni grave pentru obţinerea direct ori indirect a unui beneficiu financiar ori material.
La aceste cerinţe, se mai adaugă structura determinată, rolurile prestabilite pentru membrii din cadrul grupului, continuitatea, fiind exclusă formarea ocazională în scopul comiterii imediate a unei infracţiuni. Toate aceste condiţii se regăsesc în activitatea infracţională a inculpaţilor. Din această perspectivă, trebuie reţinut faptul că inculpaţii au avut roluri prestabilite, diviziunea muncii, în cadrul grupului disociind activitatea infracţională în achiziţionarea şi confecţionarea dispozitivelor de falsificare a cardurilor bancare, în montarea acestora la bancomate, în descărcarea datelor obţinute în mod fraudulos pe calculator, în inscripţionarea blank-urilor cu aceste date, în depozitarea instrumentelor de falsificare a cardurilor bancare, în punerea la dispoziţia membrilor grupului a unui apartament utilat cu calculator şi laptop, pe care se descărcau date înregistrate şi, nu în ultimul rând, în finanţarea grupului ori în împărtăşirea de către unul din membrii a cunoştinţelor sale în acest domeniu informatic şi celorlalţi inculpaţi. Prin efortul conjugat al tuturor membrilor grupului, aceste operaţiuni mai sus prezentate au fost realizate în vederea obţinerii unui profit financiar.
Infracţiunile săvârşite de inculpaţi, cele privind comerţul electronic, sunt infracţiuni grave, în accepţiunea art. 2 alin. (1) lit. b) pct. 7 din Legea nr. 39/2003.
În fine, nu trebuie ignorată nici perioada de câteva luni în care membrii grupului au acţionat, şi anume februarie – august 2007.
În raport de argumentaţia ce precede, Curtea a conchis în sensul existenţei grupului organizat, a rolurilor determinate avute de fiecare dintre inculpaţi şi a săvârşirii infracţiunilor imputate, astfel că este lipsită de fundament cererea inculpaţilor de a fi achitaţi pentru infracţiunea prevăzută de art. 7 din Legea nr. 39/2002.
(Judecător dr. Doru Mercan)