JUDECATORIA
Asupra actiunii civile de fata;
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. X/189/2012 la data de 26.01.2012, G A a chemat in judecata pe parata L M M, solicitand instantei pronuntarea unei hotarari prin care sa se dispuna majorarea pensiei de intretinere lunara la care a fost obLta parata raportat la veniturile pe care aceasta le realizeaza.
In motivare reclamanta a aratat prin Sentinta civila nr. X din data de 18.07.2002, pronuntata in dosarul nr. X/2002 parata care este mama sa a fost obLta sa ii plateasca lunar de intretinere in cuantum de 250 000 lei vechi, adica 25 lei noi.
Reclamanta arata ca este studenta la Facultatea de Economia Turismului Intern si International din cadrul Universitatii Romano- Americane din Bucuresti, in anul III de studii, invatamant de zi si este in nevoie. Sustine ca parata din momentul in care sentinta mentionata a ramas definitiva si pana in prezent nu i-a platit niciodata cei 25 lei la care a fost obLta.
Cererea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile art. 499 alin 3 C. civ.
In dovedire, reclamanta a depus la dosar copie de pe adeverinta nr. 343/16.12.2011, Sentinta civila nr. X/18.07.2002(f. 3-4)
Parata legal citata a formulat intampinare, depusa la dosarul cauzei sub nr. X/01.03.2012 prin care a aratat ca pe rolul procuraturii B exista dosarul nr. X/P/2012 in care a demonstrat cu chitante in valoare de peste 1000 euro reprezentand suma restanta si pana la sfarsitul lunii iunie 2012 cand fiica sa va termina studiile. A precizat ca a lucrat cu ora in strainatate pentru a achita aceasta suma insa in prezent nu mai lucreaza.
La data de 13.03.2012 s-au inregistrat precizarile formulate de parata prin care a solicitat respingerea actiunii motivat de faptul ca a achitat suma datorata pana la sfarsitul lunii iunie cand reclamanta termina studiile. A mai aratat ca are in intretinere alti doi copii G L si G I pentru care fostul sot G G nu a platit niciun leu.
La solicitarea instantei Parchetul de pe langa Judecatoria B a comunicat faptul ca dosarul mai sus mentionat are ca obiect infractiunea prevazuta de art. 350 C. pen la plangerea numitei L M M si se afla in lucru , nefiind solutionat.
In cauza s-a dispus citarea Autoritatii Tutelare Primaria mun. B, care a intocmit si depus la dosarul cauzei referatul de ancheta psihosociala.
Din analiza actelor si lucrarilor dosarului instanta retine urmatoarele:
Prin Sentinta civila nr. X/18,07.2002 pronuntata de Judecatoria B in dosarul nr. X/2002, a fost admisa cererea formulata de G G in contradictoriu cu parata L M M si acesta din urma a fost obLta la plata sumei de 250 000 lei lunar, cu titlu de de intretinere majorata pentru minora G A, nascuta la data de 22.02.1991 incepand cu data introducerii actiunii si pana la majoratul minorei.
In prezent reclamanta este majora dar se afla in continuarea studiilor, fiind in studenta in anul III de studii invatamant zi, potrivit Adeverintei nr. 343/16.12.2011 emisa de Facultatea de Economia Turismului Intern si International din cadrul Universitatii Romano-Americana, aflata la fila 3 dosar.
Prin art. 5 alin.2 din Legea nr. 71/2011 s-a prevazut ca „Dispozitiile sunt aplicabile si efectelor viitoare ale situatiilor juridice nascute anterior intrarii in vigoare a acestuia, derivate din starea si capacitatea persoanelor, din casatorie, filiatie, adoptie si obLtia legala de intretinere, din raporturile de proprietate, inclusiv regimul general al bunurilor, si din raporturile de vecinatate, daca aceste situatii juridice subzista dupa intrarea in vigoare a Codului civil”.
Potrivit dispozitiilor art. 402 pct.1 si 2 din Codul civil (Legea nr. 287/2009) „ fiecare parinte trebuie sa contribuie la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor, dispozitiile privind obLtia de intretinere prevazute de Titlul V din Codul civil (Legea nr. 287/2009), fiind aplicabile.”
Astfel, in cauza sunt aplicabile urmatoarele dispozitii legale din Codul civil (Legea nr. 287/2009):
ART. 499 ObLtia de intretinere
(1) Tatal si mama sunt obLti, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.
(2) Daca minorul are un propriu care nu este indestulator, parintii au obLtia de a-i asigura conditiile necesare pentru cresterea, educarea si pregatirea sa profesionala.
(3) Parintii sunt obLti sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora, dar fara a depasi varsta de 26 de ani.
(4) In caz de neintelegere, intinderea obLtiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela pe baza raportului de ancheta psihosociala.
ART. 516 Subiectele obLtiei de intretinere
(1) ObLtia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
(2) Dispozitiile alin. (1) privind obLtia de intretinere intre rudele in linie dreapta, precum si intre frati si surori sunt aplicabile si in cazul adoptiei.
(3) ObLtia de intretinere exista intre fostii soti, in conditiile prevazute de lege.
ART. 524 Creditorul intretinerii
Are drept la intretinere numai cel care se afla in nevoie, neputandu-se intretine din sau din bunurile sale.
ART. 527 Debitorul intretinerii
(1) Poate fi obLt la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace.
(2) La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obLtii ale sale.
Fata de dispozitiile legale citate mai sus, rezulta ca si copilul major care isi continua studiile este indreptatit sa primeasca pensie de intretinere pana la terminarea studiilor, dar fara sa depaseasca 26 ani, chiar daca nu urmeaza o forma de invatamant obLtorie, astfel cum este cazul reclamantei, care are de respectat un program scolar ce o impiedica sa si lucreze pentru a obtine venituri.
Potrivit dispozitiilor art. 529 din Codul civil (Legea nr. 287/2009)
(1) Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati.
(2) Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
(3) Cuantumul intretinerii datorate copiilor, impreuna cu intretinerea datorata altor persoane, potrivit legii, nu poate depasi jumatate din venitul net lunar al celui obLt.”
Parata a invocat faptul ca achitat suma de peste 1000 euro (f. 10) respectiv suma de 1500 euro (f. 17) reprezentand suma restanta cu titlu de pensie de intretinere si avans pana la sfarsitul lunii iunie 2012 cand reclamanta ar finaliza studiile. Parata nu a dovedit ca a achitat aceste sume, faptul ca ar fi depus chitantele reprezentand sumele invocate intr-un dosar penal nu poate fi retinut drept proba in prezenta cauza in lipsa chitantelor aferente din prezentul dosar. De asemenea, obiectul cererii nu consta in obLrea paratei la plata pensiei de intretinere restanta ci in obLrea paratei la plata unei pensii de intretinere majorata.
De asemenea, parata a aratat ca are in intretinere alti doi copii G L si G I, insa la solicitarea instantei de face dovada acestor sustineri, parata nu a depus la dosarul cauzei copie de certificatele de nastere ale acestora si nici vreo hotarare de incredintare.
Art. 530 din Codul civil (Legea nr. 287/2009), reglementeaza Modalitatile de executare, astfel :
(1) ObLtia de intretinere se executa in natura, prin asigurarea celor necesare traiului si, dupa caz, a cheltuielilor pentru educare, invatatura si pregatire profesionala.
(2) Daca obLtia de intretinere nu se executa de bunavoie, in natura, instanta de tutela dispune executarea ei prin plata unei pensii de intretinere, stabilita in bani.
(3) Pensia de intretinere se poate stabili sub forma unei sume fixe sau intr-o cota procentuala din venitul net lunar al celui care datoreaza intretinere. Dispozitiile art. 529 alin. (2) si (3) raman aplicabile.
Fata de aceste dispozitii legale, costurile ridicate ale vietii si faptul ca, fiind studenta, necesitatile reclamantei sunt mari ea avand nevoie de sustinerea parintilor pentru finalizarea studiilor si intretinerea pe aceasta perioada, instanta apreciaza intemeiata cererea sa si o va admite.
Din aceste considerente, instanta urmeaza sa admita cererea reclamantei si sa dispuna majorarea pensiei de intretinere datorata de parata reclamantei, de la 25 lei lunar, suma la care parata a fost obLta prin Sentinta civila nr. X pronuntata de Judecatoria B la data de 18.07.2002 in dosarul nr. X/2002, la 132,5 lei lunar, incepand cu data 26.01.2012 si pana la finalizarea studiilor de catre reclamanta, dar nu mai tarziu de implinirea de catre aceasta a varstei de 26 de ani .
La stabilirea cuantumului pensiei de intretinere datorata de parata s-a avut in vedere salariul minim pe economie – 700 lei, instituit prin H.G. nr. 1225/2011(net: 530 lei), avand in vedere ca nu s-a facut dovada ca parata realizeaza venituri din munca.
3