Contestație decizie de pensionare. Decizia 279/2010. Curtea de Apel Oradea


DECIZIA CIVILĂ NR. 279/2010-

Ședința publică din data de 10 februarie 2010

Pe rol fiind soluționarea recursului civil declarat de recurentul contestator, domiciliat în O,-, – 219,.16, județul B, în contradictoriu cu intimata CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul B, împotriva sentinței civile nr. 483/LM din 11 martie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr-, având ca obiect: recalculare pensie.

La apelul nominal făcut în cauză se prezintă reprezentantul recurentului contestator -lipsă, avocat, în baza împuternicirii avocațiale emise de Baroul Bihor -Cabinet Individual, lipsă fiind reprezentanții intimatei.

Procedura de citare este legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei, învederându-se instanței faptul că prezentul recurs este scutit de la plata taxei judiciare de timbru și al timbrului judiciar, având în vedere natura cauzei dedusă judecății, precum și faptul că la dosar a parvenit prin Serviciul Registratură, la data de 26.01.2010 răspunsul solicitat din partea intimatei, după care:

Întrebat fiind, reprezentantul recurentului contestator arată că nu mai are alte cereri de formulat, sens în care solicită cuvântul asupra recursului de față.

Nefiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanța constată cauza în stare de judecată și acordă cuvântul asupra prezentului recurs.

Reprezentantul recurentului contestator solicită admiterea recursului promovat de partea pe care o reprezintă, modificarea hotărârii atacate în sensul admiterii acțiunii contestatorului, obligarea intimatei la recalcularea pensiei contestatorului cu luarea în considerare a unui stagiu de cotizare de 25 de ani și acordarea cheltuielilor de judecată.

CURTEA DE APEL

DELIBERÂND:

Asupra recursului civil de față, instanța constată următoarele:

Prin sentința civilă nr. 483/LM din 11 martie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor în dosar nr-, s-a respins contestația formulată de contestatorul, în contradictoriu cu intimata CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII

Fără cheltuieli de judecată.

Pentru a pronunța în acest mod, instanța de fond a avut în vedere următoarele considerente:

Contestatorului i s-a stabilit dreptul la pentru depusă și limită de vârstă prin decizia nr. -/14.01.2008, recunoscându-i-se o vechime totală în muncă de 44 de ani, o lună și 13 zile, din care 24 de ani în grupa I de muncă.Pentru determinarea punctajului mediu anual, intimata a luat în considerare un stagiu complet de cotizare de 31 de ani și 6 luni prevăzut în Anexa 3 Legea nr. 19/2001.

Analizând copia carnetului de munca al contestatorului din care rezultă că acesta și-a desfășurat cea mai mare parte din activitate ca electrician, instanța de fond a reținut că munca contestatorului nu se încadrează în categoria activităților desfășurate în condiții speciale prevăzute de art. 20 alin. 1 din Legea nr. 19/2000, respectiv în subteran, în zonă de expunere la radiații (I sau II), aviație civilă sau activitate artistică, astfel încât nu i s-a recunoscut stagiul complet de cotizare de 20 de ani prevăzut pentru persoanele care lucrat în locuri de muncă cu condiții speciale.

De asemenea s-a reținut că în speța dedusă judecății nu se poate face nici aplicarea stagiului complet de cotizare de 25 de ani prevăzut de Legea nr. 226/2006, deoarece nici activitatea desfășurată de contestator și nici unitatea în cadrul căreia contestatorul și-a desfășurat activitatea nu se regăsesc în anexele Legii nr. 226/2006.

În ceea ce privește dispozițiile Legii nr. 3/1977 invocate în speță, tribunalul a apreciat că acestea nu sunt aplicabile în privința modului de stabilirea a pensiei contestatorului, fiind abrogate la data înscrierii la a acestuia.

Prin urmare, s-a impus a se reține că drepturile de pensie ale contestatorului au fost calculate în mod corect de către intimată, fiind respectate dispozițiile Legii nr. 19/2000 în vigoare la data înscrierii la pensie a contestatorului.

Pentru aceste considerente, tribunalul a respins contestația formulată ca neîntemeiată.

Nu au fost acordate cheltuieli de judecată, culpa procesuală aparținându-i în exclusivitate contestatorului.

Împotriva acestei hotărâri a declarat recurs contestatorul, solicitând admiterea acestuia, modificarea hotărârii recurate, în sensul admiterii contestației și obligarea intimatei la recalcularea pensiei cu aplicarea unui stagiu de 20 ani în principal sau 25 ani în subsidiar, cu acordarea retroactivă a drepturilor începând cu data de 14.01.2008, data pensionării sale și obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecată în fond și recurs.

În dezvoltarea motivelor de recurs arată recurentul că a lucrat în total 44 ani 1 lună și 13 zile, din care în condiții speciale grupa I de muncă la Sinteza, o perioadă de 24 ani și 12 zile.

Subliniază că activitățile industriale de la Sinteza (la secția de organo-fosforice, la secția de pentasulfură și pigmenți industriali figurează în lista anexă a Legii nr. 226/2006, la pct. 45, 48, 36, 41.

Astfel arată că a lucrat ca electrician de întreținere la fiecare secție a uzinei chimice Sinteza, inclusiv la secția organo-fosforice, unde se fabricau pesticide.

Prin întâmpinare intimata Casa Județeană de Pensii Bas olicitat respingerea recursului ca nefondat, arătând că dispozițiile Legii nr. 226/2006 nu-i sunt aplicabile recurentului pentru motivul că acesta nu îndeplinește cele două condiții obligatorii impuse de Legea nr.226/2006, nici activitatea desfășurată și nici unitatea unde a desfășurat activitatea neregăsindu-se în anexele de la Legea nr. 226/2006.

Examinând sentința recurată prin prisma criticilor invocate, instanța apreciază ca fiind fondat recursul pentru considerentele ce vor fi expuse în cele ce urmează:

Drepturile la pensie cuvenite contestatorului recurent pentru limita de vârstă și munca depusă s-au deschis în 14.01.2008, acesta fiind înscris la pensie în baza deciziei nr. -/14.01.2008, dovedind o vechime totală în muncă de 44 ani, 1 lună și 13 zile din care 24 de ani în grupa I de muncă.

Potrivit înscrisurilor de la dosar se reține că cei 24 de ani încadrați în grupa I de muncă, contestatorul i-a desfășurat ca electrician la secțiile de organo-fosforice la secția de pentasulfură, la pigmenți industriali.

Ori, cum activitățile desfășurate în cadrul acestor secții sunt prevăzute în Anexa 1 Legii nr. 226/2006 la pct. 36, 41, 45, iar contestatorul a desfășurat activitatea de electrician în fiecare din aceste secții, fiind expus acelorași condiții grele și vătămătoare de muncă, se impune a i se recunoaște și acestuia aceleași drepturi cu cele ale colegilor săi care au desfășurat activitate în aceleași secții.

Împrejurarea că unitatea angajatoare nu este prevăzută în Anexa 2 Legii nr. 226/2006, nu schimbă datele problemei, neputându-se imputa contestatorului faptul că acesta nu a făcut demersurile necesare în vederea înscrierii în Anexa 2 legii.

Față de aceste aspecte, instanța apreciază ca fiind fondată solicitarea recurentului de a i se recalcula pensia cu utilizarea stagiului de cotizare de 25 de ani, acesta îndeplinind cerințele impuse de Legea nr. 226/2006 în acest sens, urmând în consecință a admite recursul în temeiul dispozițiilor art. 312 Cod procedură civilă, a modifica hotărârea atacată, a admite în parte contestația formulată de contestator, să fie anulată decizia de pensionare emisă de intimată în sensul obligării intimatei la recalcularea pensiei contestatorului cu luarea în considerare a unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani, cu acordarea drepturilor de pensie recalculate începând din 01.08.2008 (data sesizării instanței) față de dispozițiile art. 169 al. 3 din Legea nr. 19/2000.

Fiind în culpă procesuală intimata va fi obligată la 500 lei cheltuieli de judecată în favoarea recurentului, sumă ce reprezintă onorariu avocațial.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

DECIDE:

Admite ca fondat recursul civil introdus de recurentul contestator, domiciliat în O,-, – 219,.16, județul B, în contradictoriu cu intimata CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul B, împotriva sentinței civile nr. 483/LM din 11 martie 2009 pronunțată de Tribunalul Bihor, pe care o modifică în sensul că:

Admite în parte contestația formulată de contestatorul și în consecință:

Dispune anularea deciziei de pensionare -/14.01.2008 emisă de intimată în sensul că obligă intimata să recalculeze pensia contestatorului cu luarea în considerare a unui stagiu complet de cotizare de 25 de ani, cu acordarea drepturilor de pensie reclaculate începând cu data de 01.08.2008.

Obligă intimata să-i plătească recurentului suma de 500 lei cheltuieli de judecată parțiale în fond și în recurs.

DEFINITIVĂ și IREVOCABILĂ.

Pronunțată în ședința publică din 10 februarie 2010.

PREȘEDINTE JUDECĂTOR JUDECĂTOR GREFIER

– – – – – – – –

– judecători fond –

– redactat decizie – judecător – 23.02.2010

– dactilografiat grefier – 03.03.2010 – 4 ex.

comunicat 04.03.2010 – 2 ex.

-, domiciliat în O,-, – 219,.16, județul

– CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII, cu sediul în O,-, județul B