Dosar nr-
Dosar nr-
ROMÂNIA
CURTEA DE APEL CONSTANȚA
CURTEA DE APEL CONSTANȚA
SECȚIA CIVILĂ, PENTRU CAUZE CU MINORI ȘI DE FAMILIE
SECȚIA CIVILĂ, PENTRU CAUZE CU MINORI ȘI DE FAMILIE
PRECUM ȘI PENTRU CAUZE PRIVIND
PRECUM ȘI PENTRU CAUZE PRIVIND
CONFLICTE DE MUNCĂ ȘI ASIGURĂRI SOCIALE
CONFLICTE DE MUNCĂ ȘI ASIGURĂRI SOCIALE
ÎNCHEIERE
Ședința publică din 14 aprilie 2008
Complet specializat pentru cauze privind
conflicte de muncă și asigurări sociale
PREȘEDINTE: Jelena Zalman
JUDECĂTORI: Jelena Zalman, Maria Apostol Mariana Bădulescu
– – –
Grefier – – –
S-a luat în examinare cererea de declanșare a procedurii înscrierii în fals, formulată de pârâtaADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ “APELE ROMÂNE”, cu sediul în B,-, sector 1 și cu sediul convențional la. și Asociații din B,-, sector 2, în contradictoriu cu reclamantul, domiciliat în C,-, -. B, etaj 2,. 15, județul C, în dosarul având ca obiect recursurile declarate de pârâtă și reclamant împotriva sentinței civile nr. 1969 din 7 noiembrie 2007 pronunțată de Tribunalul Constanța în dosarul civil nr-, având ca obiect conflict de muncă – contestație decizie eliberare din funcția de director.
Dezbaterile asupra fondului au avut loc în ședința publică din 8 aprilie 2008 și au fost consemnate în încheierea de ședință din acea dată ce face parte integrantă din hotărâre, iar instanța având nevoie 14 aprilie 2008, când a dat următoarea soluție:
CURTEA:
Cu privire la cererea de declanșare a procedurii falsului, Curtea are în vedere următoarele:
de lege incidente în cauză:
Art.180(1) Cod procedură civilă: “Dacă una din părți declară că scrisul sau semnătura este falsă și cealaltă parte nu este de față, instanța va dispune înfățișarea părților în persoană la alt termen, când partea care invocat înscrisul va arăta mijloacele sale de apărare și va depune înscrisul spre verificare”.
Art.183 Cod procedură civilă: “Dacă partea care defaimă înscrisul ca fals arată pe autorul sau complicele falsului, instanța poate suspenda judecata pricinii, înaintarea înscrisului procurorului împreună cu procesul verbal ce se va încheia.
Art.184 Cod procedură civilă: “Când nu e caz de judecată penală sau acțiunea publică s- stins sau s-a prescris, falsul se va cerceta de instanța civilă, prin orice mijloace de dovadă.
Art.100(4) Cod procedură civilă dispune: “procesul verbal (încheiat de cel însărcinat cu înmânarea actului de procedură) face dovadă până la înscrierea în fals cu privire la faptele constatate personal de cel care l-a încheiat”.
În cauză, înscrisul defăimat de către recurenta Administrația Națională “Apele Române” este actul de procedură intitulat: “Comunicare încheiere – amânare inițială a pronunțării civile, dovadă de primire și procesul verbal de predare” aflat la fila 143 din dosarul de fond nr- al Tribunalului Constanța – Secția civilă, asigurări sociale și litigii de muncă.
Falsul a fost susținut de către Directorul general al Administrației Baționale “Apele Române” – prin și Asociații (fila 50 dosar nr- al Curții de APEL CONSTANȚA ).
Falsul invocat vizează împrejurarea că agentul care a comunicat sentința ce face obiectul recursul, a aplicat o ștampilă cu data de 24.12.2007 și a făcut mențiunea că a afișat hotărârea pe ușa principală a clădirii.
S-a învederat că în data de 24.12.2007 la sediul acestei recurente se aflau mai multe persoane, printre care și dispecerul care era însărcinat cu primirea oricărui act de procedură, astfel că față de consemnarea agentului poștal:”nici o persoană de la pct.1 nu a putut fi găsită”, înțeleg să se înscrise în fals, solicitând demararea procedurii judiciare prevăzută de art.182 Cod procedură civilă.
Pe de altă parte, a arătat că, ziua de 24 decembrie 2007 fost declarată ca zi nelucrătoare prin nr.HG1511/2007, astfel că, în cauză devin incidente și dispozițiile art.97 Cod procedură civilă, potrivit cu care nici un act de procedură nu se poate îndeplini în zilele de legală, afară de cazuri grabnice, după încuviințarea președintelui.
S-a arătat de asemenea că o altă mențiune care lipsește de pe procesul verbal este cea prevăzută de art.100 pct.3 Cod procedură civilă și anume precizarea privind funcțiunea celui însărcinat cu înmânarea actului de procedură.
În raport de aceasta a solicitat și aplicarea sancțiunii prevăzută de art.105(2) Cod procedură civilă respectiv, nulitatea actului de procedură.
Contestatorul recurent a formulat concluzii privind admisibilitatea procedurii falsului prin care a arătat că poziția procesuală a recurentei intimate este una contradictorie, întrucât pe de o parte solicită declanșarea procedurii falsului, iar pe de altă parte solicită aplicarea dispozițiilor art.184 Cod procedură civilă, cu mențiunea că acest fals ar putea fi cercetat de instanța civilă prin orice mijloace.
A învederat că în cauză este vorba de un viciu de procedură și nu despre un fals.
Curtea observă din analiza situației de fapt și în raport de textele de lege mai sus citate că, în cauză nu sunt aplicabile dispozițiile art.184 Cod procedură civilă, ci dispozițiile art.182 Cod procedură civilă, întrucât numai în urma constatării prescrierii sau stingerii acțiunii publice în cadrul procesului penal sau de către procuror prin ordonanță se poate cerceta falsul de instanța civilă, prin orice mijloace de probă.
Nefiind posibilă cercetarea falsului în acest moment de către instanța civilă, întrucât partea care a defăimat înscrisul a arătat atât pe “autorul falsului”, cât și “în ce constă falsul actului de procedură”,se impune înaintarea acestuia însoțit de adresă către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Dacă însă organul de cercetare penală sau instanța penală vor constata că nu este caz de judecată penală, atunci instanța civilă va cerceta falsul prin orice mijloace de dovadă.
Înaintarea dosarului către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța în vederea cercetării falsului, are în vedere dispoziția cuprinsă în art.30(4) Cod procedură penală, în conformitate cu care: “Prin locul săvârșirii infracțiunii” se înțelege locul unde s-a desfășurat activitatea infracțională, în totul sau în parte,ori locul unde s-a produs rezultatul.
În consecință, având în vedere dispozițiile art.183 Cod procedură civilă, Curtea va dispune suspendarea judecății prezentului litigiu până la finalizarea procedurii falsului.
PENTRU ACESTE MOTIVE
ÎN NUMELE LEGII
DISPUNE:
În baza art.183 Cod procedură civilă – înaintează cererea recurentei Administrația Națională”Apele Române”B, pentru a se cerceta falsul înscrisului de la fila 43 (dosar fond), către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
Suspendă judecata pricinii până la cercetarea falsului.
Pronunțată în ședință publică azi, 14 aprilie 2008.
Președinte, JUDECĂTORI: Jelena Zalman, Maria Apostol Mariana Bădulescu
– – – –
– – – –
– –
– –
Grefier,
Red..Jud.-
Tehnored./2ex./18.04.2008
Data: 18 aprilie 2008
Către,
PARCHETUL DE PE LÂNGĂ
JUDECĂTORIA CONSTANȚA
Vă facem cunoscut că pe rolul Curții de APEL CONSTANȚA se află înregistrat dosarul civil nr-, privind pe recurentul pârât ADMINISTRAȚIA NAȚIONALĂ APELE ROMÂNE, cu sediul în B,-, sector 1 și cu sediul convențional la. și Asociații din B,-, sector 2 și recurentul reclamant, domiciliat în C,-, -.B,.2,.15, județul
Recurentul pârât prin apărător a defăimat ca fiind fals înscrisul de la fila 143 din dosarul nr- al Tribunalului Constanța, respectiv dovada de comunicare a sentinței civile nr. 1969/07.11.2007, dat fiind faptul că agentul care a comunicat sentința a aplicat o ștampilă cu data de 24.12.2007 -iar această zi fost stabilită ca zi liberă prin nr.HG1511/12.12.2007 și a făcut mențiunea că a afișat hotărârea pe ușa principală a clădirii, deși la sediul unității erau persoane cărora să li se comunice hotărârea. De asemenea din dovada de comunicare a sentinței lipsește precizarea privind funcțiunea celui însărcinat cu înmânarea actului de procedură.
La termenul de judecată din 14 aprilie 2008, curtea a dispus în conformitate cu dispozițiile art.183 cod procedură civilă, înaintarea cererii recurentei pârâte către Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța – în vederea cercetării falsului înscrisului de la fila 143 din dosarul de fond al Tribunalului Constanța și a suspendat judecata pricinii până la cercetarea falsului.
În vederea cercetării falsului înscrisului din cauza de față, vă înaintăm în original înscrisul de la fila 143 din dosarul Tribunalului Constanța nr- – respectiv dovada de comunicare a hotărârii, precum și xerocopii de pe precizările depuse de Administrația Națională “Apele Române” B, încheierea de amânare a pronunțării din 8.04.2008 și încheierea de ședință din 14 aprilie 2008 pronunțată de Curtea de APEL CONSTANȚA.
Președinte complet, Grefier,