Deliberând asupra cauzei penale de fata, constata urmatoarele:
Prin rechizitoriul nr. 826/P/2009 al Parchetului de pe lânga Tribunalul Prahova, s-a dispus trimiterea în judecata, în stare de arest preventiv, a inculpatului G.A.E., pentru savârsirea infractiunii de omor prev. de art.174 al.1 c.p.
În sarcina inculpatului s-a retinut ca, în seara de 19.09.2009, a exercitat violente fata de concubina sa – victima C.C., în baraca în care locuiau împreuna, amplasata pe raza orasului Sinaia, judetul Prahova, lovind-o în mod repetat cu pumnii si picioarele pe tot corpul, provocându-i astfel leziuni – rupturi de organe interne, ce au determinat decesul acesteia.
Analizând actele si lucrarile dosarului, Tribunalul retine urmatoarele:
În fapt, inculpatul G.A.E. si concubina acestuia, C.C. au locuit împreuna cu fiica lor G.A.M. în vârsta de 3 ani, într-o baraca amplasata pe raza orasului Sinaia, în zona blocurilor A.N.L. aflate în constructie, în cartierul Platou-Izvor.
Baraca este de tip rulota metalica, prezentând la exterior o usa de acces pe latura de vest. Aceasta are o lungime de circa 5 m si o latime de circa 2 m. accesul în baraca se face pe un podet improvizat, din lemn. Conditiile de locuit sunt insalubre, baraca nefiind racordata la energie electrica, sursa de apa si canalizare.
Inculpatul si concubina sa obisnuiau sa consume bauturi alcoolice. Între acestia aveau loc certuri frecvente, în timpul carora inculpatul o lovea pe concubina cu pumnii, spunându-i ca “îi face masaj”.
În dupa-amiaza zilei de 19.09.2009, la baraca respectiva a martorul A.F.N., care obisnuia sa-i viziteze pe inculpat si concubina acestuia. Cei trei au consumat bauturi alcoolice – votca (1 litru) si vin (3 litri). Martorul a declarat ca, în timpul cât a stat în baraca, inculpatul a lovit-o de mai multe ori, cu pumnii pe concubina, spunându-i ca “îi face masaj”.
Dupa plecarea martorului, când afara se înserase, inculpatul i-a cerut concubinei sa îi dea sa manânce. Deoarece aceasta a varsat cratita cu mâncare, inculpatul s-a enervat si a lovit-o cu pumnul, în piept, C.C. a cazut, iar inculpatul a continuat sa o loveasca cu pumnii si picioarele, pe tot corpul. Aceasta a reusit sa se ridice si sa fuga din baraca. Inculpatul a închis usa de la baraca si s-a culcat. C.C. s-a asezat pe bordura trotuarului din fata blocurilor aflate în apropiere. Aici, aceasta a fost vazuta de martorii G.F. si M.N., care locuiesc în zona respectiva.
C.C. se vaita, acuzând dureri în zona pieptului si abdomenului, spunând ca a fost batuta de concubin.
La fata locului au venit politia si salvarea (urmare apelului martorilor la numarul de urgenta 112), C.C. fiind transportata mai întâi la Spitalul din Sinaia, apoi la Spitalul Municipiului Câmpina, iar de aici, la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde a fost internata în noaptea de 19/20.09.2009, la ora 00,34.
În dimineata zilei de 20.09.2009, la ora 04,30 la spital, C.C. a decedat.
Din raportul medico-legal de autopsie nr. 498M/21.09.2009 întocmit de S.M.L. Ploiesti, fila 57 dosar, rezulta ca moartea lui C.C. a fost violenta, datorându-se socului traumatico-hemoragic consecutiv hemoragiilor interne prin rupturi viscerale vasculare (ruptura de splina, ruptura de rinichi stâng, rupturi vasculare de vase mari, fisuri hepatice, contuzie pancreatica, hemoperitoneu masiv, hematom gigant de loja renala stânga, hematom pelvin parauterin stâng), leziuni produse în conditiile unei hetero-agresiuni – lovituri repetate cu pumnii si picioarele, pe tot corpul, din data de 19.09.2009, între acestea si deces existând legatura de cauzalitate directa.
Prin acelasi raport de necropsiere, la analiza anatomo-patologica se concluzioneaza ca victima prezenta: multiple echimoze pe fata, trunchi si membre, hematoame de parti moi membre superioare si inferioare; infiltrat hemoragic difuz subepicranian bifrontal; fractura completa, liniara, fara înfundare, nedehiscenta, descuama frontala, median; anemie cerebrala intensa; edem cerebral; edem leptomeningean; edem pulmonar agonal; anemie pulmonara; miocardoscleroza moderata; ateromatoza aorto-coronariana moderata; ruptura traumatica de aorta abdominala sururata.
Situatia de fapt astfel retinuta de instanta reiese din ansamblul probelor administrate în cursul urmaririi penale si al judecatii, respectiv din procesul verbal de cercetare la fata locului, concluziile raportului de expertiza medico-legala, declaratiile martorilor si declaratiile inculpatului, care a recunoscut comiterea faptei, atât în cursul urmaririi penale cât si al judecatii.
Declaratiile inculpatului în sensul ca a lovit victima doar o data cu pumnul în piept si de doua ori cu piciorul nu pot fi însa retinute, fata de concluziile raportului de autopsie reiesind ca inculpatul a lovit victima puternic, de mai multe ori, cu pumnii si picioarele pe tot corpul, provocându-i acesteia rupturi de multiple organe interne.
Inculpatul a recunoscut de altfel ca numai el, victima si copilul minor se aflau în baraca la momentul respectiv, astfel încât leziunile nu puteau fi produse decât de inculpat.
În drept, fapta inculpatului întruneste elementele constitutive ale infractiunii de omor, prev.de art.174 al.1 c.p.
În privinta încadrarii juridice a faptelor, în cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul a solicitat schimbarea încadrarii juridice din infractiunea de omor prev.de art.174 alin.1 cod penal, în infractiunea de vatamari sau lovituri cauzatoare de moarte prev. de art.183 cod penal, motivat în principal de faptul ca inculpatul, sub aspect subiectiv, nu a actionat cu intentia de a ucide, precizând totodata ca victima avea în sânge o alcoolemie de 1 gr./l.
Sub acest aspect, instanta retine ca, potrivit art.183 C.p., infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte exista atunci când vreuna dintre faptele prevazute de art.180-182 a avut ca urmare moartea victimei.
Sub aspectul laturii obiective, infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte se realizeaza prin actiuni sau inactiuni identice cu cele prin care se realizeaza infractiunile de loviri sau alte violente, vatamare corporala si vatamare corporala grava, care trebuie sa aiba ca urmare moarte victimei, fiind necesar ca între acestea si rezultatul produs sa existe legatura de cauzalitate.
Din punct de vedere al laturii subiective, infractiunea de loviri sau vatamari cauzatoare de moarte este o infractiune praeterintentionata. Lovirea sau fapta de vatamare corporala se savârseste cu intentie, iar urmarea mai grava produsa – moartea victimei – i se atribuie faptuitorului pe baza culpei. Cu alte cuvinte, faptuitorul îsi da seama si vrea sa loveasca victima sau sa-i produca o vatamare corporala, dar se produce moartea acesteia, rezultat pe care, fie ca l-a prevazut dar a crezut ca nu se va produce, fie ca nu l-a prevazut, desi putea si trebuia sa-l prevada.
Sub acest aspect, atât în doctrina cât si în jurisprudenta, s-a subliniat ca pozitia subiectiva a faptuitorului – intentia de a ucide sau de a lovi sau vatama integritatea corporala – se stabileste în fiecare caz tinându-se seama de instrumentul folosit de faptuitor, de zona corpului vizata, numarul loviturilor, intensitatea acestora, precum si de toate celelalte împrejurari concrete în contextul carora a fost savârsita fapta.
În speta, rezulta din actele dosarului ca inculpatul a aplicat victimei multiple lovituri cu pumnii si picioarele cu mare intensitate, pe tot corpul si astfel cum s-a retinut mai sus, în raportul medico-legal de necropsie nr.498 M/21.09.2009 s-a consemnat ca victima a prezentat semne multiple de violenta pe fata, trunchi si membre, hematoame de parti moi membre superioare si inferioare; infiltrat hemoragic difuz subepicranian bifrontal; fractura completa, liniara, fara înfundare, nedehiscenta, descuama frontala, median; anemie cerebrala intensa; edem cerebral; edem leptomeningean; edem pulmonar agonal; anemie pulmonara; miocardoscleroza moderata; ateromatoza aorto-coronariana moderata; ruptura traumatica de aorta abdominala sururata.
Cu privire la leziunile interne constatate s-a retinut: ruptura de splina, ruptura de rinichi stâng, rupturi vasculare de vase mari, fisuri hepatice, contuzie pancreatica, hemoperitoneu masiv, hematom gigant de loja renala stânga, hematom pelvin parauterin stâng.
Toate aceste leziuni constatate dovedesc ca inculpatul a aplicat victimei lovituri repetate, de mare intensitate, asupra unor zone vitale ale corpului, având drept consecinta numeroase leziuni grave si îndreptatesc concluzia ca inculpatul a avut reprezentarea suprimarii vietii victimei, rezultat fata de care, chiar daca nu l-a urmarit, l-a acceptat.
Inculpatul a acceptat moartea victimei ca rezultat posibil al faptelor sale, pozitie subiectiva ce trebuie apreciata atât în raport cu modul cum acesta a actionat, dar si cu neputinta victimei de a se apara.
Toate aceste aspecte retinute, evidentiaza ca inculpatul a avut reprezentarea rezultatului actiunii sale, ceea ce caracterizeaza intentia indirecta de a ucide, specifica infractiunii de omor.
Pentru aceste considerente, Tribunalul va mentine încadrarea juridica a faptei facuta de organul de urmarire penala, si va respinge cererea de schimbare a încadrarii juridice formulata de inculpat.