Legea nr. 85/2006, art. 107 lit. A Legea nr. 31/1990, art. 237 alin. (8)
Dacă în termen de 6 luni de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de dizolvare nu s-a numit un lichidator şi nici nu s-a făcut vreo cerere de numire a acestuia de către persoanele interesate, societatea se radiază din oficiu.
Prin sentinţa de deschidere a procedurii simplificate a falimentului se desemnează un lichidator, astfel încât fată de debitoarea respectivă nu se mai poate lua măsura radierii.
C.A. Galaţi, dec. com. nr. 880 din decembrie 2011,
nepublicată
Prin sentinţa comercială nr. 504/CC din 15 septembrie 2011 pronunţată de Tribunalul Galaţi s-a admis acţiunea comercială având ca obiect radiere, formulată de reclamantul O.N.R.C. Bucureşti prin directorul O.R.C. de pe lângă Tribunalul Galaţi şi pe cale de consecinţă: s-a dispus radierea pârâtei SC S. SRL şi înregistrarea menţiunii de radiere în registrul comerţului. S-a dispus comunicarea hotărârii D.G.F.P. Galaţi, pârâtei, la sediul social şi pe calc electronică. S-a dispus afişarea hotărârii pe pagina de Internet a O.N.R.C. şi la sediul reclamantei.
Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a motivat următoarele: prin sentinţa comercială nr. 120 din 11 ianuarie 2010, a Tribunalului Galaţi, devenită irevocabilă, s-a dispus dizolvarea pârâtei SC S. SRL, ca urmare a nedepunerii situaţiilor financiare.
Potrivit art. 237 alin. (8) din Legea nr. 31/1990, dacă judecătorul nu a fost sesizat cu o ccrerc de numire a lichidatorului în termen de 3 luni de la expirarea termenului prevăzut la alin. (7), persoana juridică se radiază din oficiu, la cererea O.N.R.C. Din interpretarea dispoziţiilor art. 237 alin. (7) şi (8) din lege, rezultă că în termen de 6 luni de la rămânerea irevocabilă a hotărârii judecătoreşti de dizolvare, dacă nu s-a numit un lichidator şi nici nu s-a făcut vreo cerere de numire a acestuia de către persoanele interesate, societatea se radiază din oficiu, iar posibilitatea de a formula cererea revine
şi O.N.R.C., potrivit art. 237 alin. (1). In cauză sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a se dispune radierea, având în vedere că hotărârea de dizolvare este irevocabilă de la data de 22 iunie 2010, fară să se fi numit un lichidator. Pentru aceste motive, apreciind întemeiată cererea O.N.R.C., instanţa a admis-o şi a dispus radierea societăţii pârâte.
împotriva acestei hotărâri a formulat recurs înregistrat pe rolul Curţii de Apel Galaţi reclamantul O.N.R.C., reprezentat de directorul Registrului Comerţului Galaţi, care a solicitat, în conformitate cu dispoziţiile art. 304′ C. proc. civ., admiterea recursului şi modificarea în tot a sentinţei recurate, în sensul respingerii cererii de chemare în judecată.
In motivarea recursului a arătat următoarele: ulterior momentului comunicării şi înregistrării sentinţei recurate prin care s-a dispus radierea SC S. SRL a fost comunicată la O.R.C. sentinţa comercială nr. 428 din 15 martie 2011, prin care s-a pronunţat numirea de lichidator pentru societatea în cauză, sentinţă pe care a anexat-o. Ţinând cont că temeiul juridic care a stat la baza promovării cererii de chemare în judecată având ca obiect radierea societăţii în cauză – respectiv dispoziţiile art. 237 alin. (8) din Legea nr. 31/1990 – nu mai este incident, a solicitat instanţei de judecată desfiinţarea în tot a sentinţei nr. 504/c din 15 septembrie 2011, în sensul respingerii cererii de chemare în judecată ca lipsită de temei. Pentru considerentele expuse, în raport de normele aplicabile în speţă, a solicitat admiterea recursului promovat.
In drept, a invocat art. 299 şi urm. şi art. 304′ C. proc. civ., Legea nr. 26/1990 privind registrul comerţului, Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale. Intimata-pârâtă nu a formulat întâmpinare.
Curtea de Apel Galaţi a apreciat că recursul este fondat pentru cele ce se vor arăta în continuare: prin sentinţa comercială nr. 428 din 15 martie 2011 pronunţată de Tribunalul Galaţi, în temeiul art. 107 lit. A din s-a dispus începerea procedurii simplificate a falimentului SC
S. SRL Galaţi. în temeiul art. 107 alin. (2) din Legea privind procedura insolvenţei s-a desemnat lichidator judiciar pe C.E. I.P.U.R.L. S-a fixat termen maxim de predare a gestiunii către lichidator, împreună cu lista actelor şi operaţiunilor efectuate după deschiderea procedurii la data de 25 martie 2011. S-a dispus predarea către lichidator în termen de 10 zile de la pronunţarea hotărârii a tabelului definitiv al creanţelor şi a listei creanţelor născute în cursul procedurii. S-a dispus notificarea deschiderii procedurii de faliment debitorului, creditorilor şi O.R.C. de pe lângă Tribunalul Galaţi pentru efectuarea menţiunii şi publicarea în Buletinul procedurilor de .
La data soluţionării cauzei, prin sentinţa recurată fusese pronunţată hotărârea nr. 428 din 15 martie 2011 a Tribunalului Galaţi prin care s-a dispus intrarea debitoarei SC S. SRL Galaţi în procedură simplificată şi s-a desemnat lichidator judiciar. în această situaţie, sunt întemeiate criticile recurentului referitoare la faptul că în cauză nu erau îndeplinite cerinţele prevăzute de art. 237 alin. (7) şi (8) din Legea nr. 31/1990, pentru a se putea dispune radierea intimatei-pârâte conform art. 237 alin. (8) din Legea nr. 31/1990. Aşa fiind, în temeiul art. 312 alin. (1) şi (2) coroborat cu art. 304′ C. proc. civ. a admis recursul, cu consecinţa modificării sentinţei recurate, în sensul respingerii cererii de radiere.
S-a apreciat că reformarea hotărârii nu este imputabilă instanţei de fond în condiţiile în care sentinţa comercială nr. 428 din 15 martie 2011 a fost comunicată Registrului comerţului după pronunţarea instanţei de fond.