Legea nr. 85/2006, art. 41 alin. (2), art. 75 alin. (1)
Eroarea esenţială la care se referă art. 75 alin. (1) din lege trebuie să fi fost săvârşită cu ocazia verificării creanţei creditoarei şi să fi determinat înregistrarea creanţei într-un cuantum mai mic decât cel solicitat datorită unor eventuale greşeli de calcul sau neobservării unor înscrisuri justificative ale creanţei sau în orice caz datorită unor erori materiale ori împrejurări de fapt care să fi determinat înregistrarea greşită a creanţei în tabelul definitiv.
C.A. Galaţi, dec. com. nr. 208 din 23 martie 2011, nepublicată
Analizând recursul prin prisma motivelor invocate şi a apărărilor formulate, Curtea de Apel Galaţi a reţinut următoarele: prin sentinţa nr. 690 din 27 noiembrie 2009, pronunţată de judecătorul-sindic în dosarul Tribunalului Brăila, s-a admis cererea creditoarei SC B.T. SA, Sucursala Brăila, şi s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva debitoarei SC A.G. SA. S-a reţinut că SC B.T. SA, creditoarea, deţine o creanţă certă, lichidă şi exigibilă asupra debitoarei, în sumă de 2.361.410 lei, compusă din suma de 1.680.000 lei reprezentând credite nerambursate şi suma de 681.410 lei reprezentând dobânzi, dobânzi penalizatoare şi comisioane datorate. Creanţa recurentei SC B.T. SA a fost înregistrată în tabelul preliminar al creanţelor, în cuantumul indicat prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei şi reţinut, ca atare, prin sentinţa de deschidere a procedurii generale a insolvenţei. Creditorii B.V. şi M.E. au formulat contestaţie împotriva tabelului preliminar sub aspectul cuantumului creanţei
recurentei-creditoare SC B.T. SA, înregistrată în tabelul preliminar. In urma soluţionării contestaţiilor formulate de creditorii B.V. şi M.E., creanţa recurentei-creditoare SC B.T. SA a rămas neschimbată, respectiv în suma de 2.361.410 lei aşa cum s-a înregistrat iniţial în tabelul preliminar.
Recurenta-creditoare SC B.T. SA a solicitat administratorului judiciar S.Q. S.RR.L. să înregistreze creanţa sa în tabelul definitiv al creanţelor cu suma de 2.427.608,46 lei majorată cu dobânzi şi comisioane care au curs de la data formulării cererii de deschidere a procedurii, 12 octombrie 2009, şi până la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii, respectiv 27 noiembrie 2009. Administratorul judiciar S.Q. S.RR.L. nu a primit cererea creditoarei SC B.T. SA pentru modificarea cuantumului creanţei înregistrată în tabelul preliminar, motivând că cererea creditoarei de majorare a creanţei se referă la creanţe născute înainte de deschiderea procedurii, iar
aceasta este tardiv depusă. Măsura dispusă de administratorul judiciar de respingere a cererii de majorare a creanţei a fost menţinută de instanţa de fond.
Recurenta-creditoare, prin motivele de recurs invocate, susţine că a contestat măsura dispusă de administratorul judiciar, concretizată în refuzul de a modifica tabelul definitiv al creanţelor, în sensul de a înregistra creanţa în cuantum majorat. Motivele de fapt şi de drept invocatc permit calificarea contestaţiei ca fiind una referitoare la contestarea tabelului definitiv al creanţelor sub aspectul cuantumului creanţei înregistrate în tabel, pentru situaţia reglementată de art. 75 alin. (1) din lege, referitoare la existenţa unei erori esenţiale care a determinat înregistrarea greşită a creanţei în tabelul definitiv. împrejurarea că recurenta-creditoare, SC B.T. SA, a omis a solicita prin cererea de deschidere a procedurii insolvenţei dobânzi şi comisioane aferente debitului principal până la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei nu se poate constitui într-o eroare esenţială de natură să deschidă creditoarei calea contestaţiei împotriva tabelului definitiv al creanţelor întemeiată pe această situaţie, conform art. 75 alin. (1) din Legea nr. 85/2006. Eroarea esenţială la care se referă art. 75 alin. (1) din lege trebuie să fi fost săvârşită cu ocazia verificării creanţei creditoarei şi să fi determinat înregistrarea creanţei într-un cuantum mai mic decât cel solicitat datorită unor eventuale greşeli de calcul sau neobservării unor înscrisuri justificative ale creanţei sau în orice caz din cauza unor erori materiale ori împrejurări de fapt care să fi determinat înregistrarea greşită a creanţei în tabelul definitiv, ceea ce nu este cazul în speţă. Creanţa creditoarei a fost înregistrată în tabelul definitiv conform art. 3 pct. 17 din pe baza înregistrărilor din tabelul preliminar nemodificat în urma soluţionării contestaţiilor. în cauză, creanţa debitoarei a fost înregistrată în tabelul preliminar, aşa cum s-a stabilit prin hotărârea de deschidere a procedurii insolvenţei, prin care s-a admis în totalitate cererea creditoarei SC B.T. SA. Curgerea accesoriilor constând în dobânzi şi comisioane aferente debitului principal până la pronunţarea hotărârii de deschidere a procedurii insolvenţei coroborată cu nesolicitarea acestora prin ccrcrca de deschidere a proccdurii insolvenţei reprezintă o omisiune a creditoarei şi nu o eroare esenţială comisă de administratorul judiciar cu ocazia întocmirii tabelul definitiv al creanţelor. Recurenta-creditoare, însă, având o creanţă garantată, accesoriile solicitate se vor calcula în condiţiile prevăzute de art. 41 alin. (2) din Legea nr. 85/2006. Lichidatorul judiciar S.Q. S.RR.L.
are calitate procesuală pasivă în cauză. In calitate de reprezentant legal al debitoarei în procedura insolvenţei, în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 72 şi art. 74 din Legea nr. 85/2006, a întocmit tabelul preliminar şi tabelul definitiv al creanţelor.
Contestaţia formulată împotriva tabelului definitiv al creanţelor de către creditoarea SC B.T. SA s-a judecat în contradictoriu cu debitoarea, prin lichidator judiciar S.Q. S.P.R.L. Se menţine şi în calea de atac cadrul procesual stabilit în faţa instanţei de fond din punct de vedere al părţilor. Aşa fiind, excepţia referitoare la lipsa calităţii procesuale pasive a lichidatorului judiciar S.Q. este nefondată fiind respinsă, ca atare. Faţă de cele ce preced, în temeiul art. 312 alin. (1) şi (2) C. proc. civ., a respins recursul ca nefondat.