Înregistrare tardivă a naşterii. Numele minorului. Minori


SENTINŢA CIVILĂ NR.412/C/18.02.2009.

Înregistrare tardivă a naşterii. Numele minorului.

Prin cererea înregistrată pe rolul Judecătoriei Mangalia la data de 30.07.2008 reclamanta P. M. a chemat în judecată pe pârâtul Municipiul Constanţa solicitând instanţei ca prin hotărârea ce o va pronunţa să dispună înregistrarea în Registrul Stării Civile al Municipiului Constanţa a naşterii minorei B. A.

În motivarea cererii, reclamanta a arătat că minora este fiica sa şi s-a născut la data de ….în municipiul Constanţa.

S-a mai arătat de către reclamantă faptul că, datorită posibilităţilor financiare reduse de care a dispus, naşterea minorei nu a fost înregistrată în Registrul de stare civilă.

În drept, au fost invocate dispoziţiile art. 21 din Legea nr. 119/1996 şi art. 22 din Decretul nr. 31/1954.

Cererea a fost legal timbrată cu taxă judiciară de timbru şi timbru judiciar.

Cererii i-au fost anexate copii de pe următoarele înscrisuri: certificatul medical constatator la născutului viu eliberat de Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, cartea de identitate a reclamantei, certificatul de căsătorie al reclamantei, certificatul de naştere al reclamantei.

Pârâtul, deşi legal citat, nu a depus întâmpinare şi nu s-a prezentat în faţa instanţei pentru combaterea cererii formulate de către reclamantă.

În dovedirea cererii, reclamanta a solicitat administrarea probei cu înscrisuri şi examinarea medico-legală a minorei, probe pe care instanţa, apreciind că sunt pertinente, concludente şi utile soluţionării cauzei, le-a încuviinţat.

Din oficiu, în exercitarea rolului activ reglementat de dispoziţiile art. 129 alin. 5 Cod procedură civilă şi în conformitate cu prevederile art. 21 alin. 2 din Legea nr. 119/1996, instanţa a dispus efectuarea de verificări cu privire la posesia de stat a minorei precum şi efectuarea unei anchete sociale de către Autoritatea tutelară de la domiciliul reclamantei.

Din analiza materialului probator administrat în cauză instanţa reţine următoarea situaţie de fapt.

Minora B.A. s-a născut la data de ……….la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, astfel cum rezultă din certificatul medical constatator al născutului viu emis de această unitate sanitară şi din raportul de constatare medico-legală întocmit de S.M.L. Constanţa.

Minora este fiica reclamantei P. M., născută la data de ……….în loc. M, jud. Caraş-Severin, de română ( verificările efectuate de poliţie, certificatul medical constatator la născutului viu, cartea de identitate a reclamantei).

La data naşterii minorei, reclamanta nu era căsătorită şi se numea B. M.

Paternitatea minorei nu a fost recunoscută.

Reclamanta s-a căsătorit cu numitul P M ulterior naşterii minorei ( copie de pe certificatul de căsătorie).

Din verificările efectuate de Postul de Poliţie al comunei C, jud. Constanţa şi referatul de anchetă socială întocmit de autoritatea tutelară a rezultat că minora locuieşte împreună cu reclamanta şi cu soţul acesteia şi este cunoscută în comunitatea locală ca fiind fiica acestora.

Din verificările efectuate de Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Mangalia a rezultat că naşterea minorei nu a fost înregistrată la locul naşterii, respectiv în Registrul Stării Civile al Municipiului Constanţa ( adresa emisă de Primăria Mun. Constanţa).

Având în vedere situaţia de fapt reţinută instanţa apreciază că sunt întrunite cerinţele legale pentru admiterea cererii formulate de reclamantă.

În drept, potrivit art. 21 alin.1 din Legea nr. 119/1996, „ când declaraţia a fost făcută după trecerea unui an de la data naşterii, întocmirea actului se face în baza hotărârii judecătoreşti definitive şi irevocabile, care trebuie să conţină toate datele necesare întocmirii actului de naştere”.

Potrivit art. 64 alin.1 Codul familiei, copilul din afara căsătoriei dobândeşte numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.

Faţă de aceste dispoziţii legale şi având în vedere împrejurarea că de la naşterea minorei B. A. a trecut mai mult de un an fără ca naşterea să fie înregistrată iar datele necesare pentru întocmirea actului de naştere au fost stabilite, instanţa apreciază că cererea formulată de reclamantă şi având ca obiect înregistrarea tardivă a naşterii minorei este întemeiată şi o va admite.

Pe cale de consecinţă, instanţa va admite cererea formulată de reclamantă şi va dispune înregistrarea în Registrul de Stare Civilă al Municipiului Constanţa a naşterii minorei B. A., născută la data de…….., fiica reclamantei, născută la data de ………..în loc. M, jud. Caraş-Severin, .

În conformitate cu dispoziţiile art. 274 Cod procedură civilă, instanţa ia act că nu s-au solicitat cheltuieli de judecată.