Anularea hotărârii adunării generale de dizolvare a societăţii. Procesul-verbal al adunării generale. Lipsirea de efecte juridice


Legea nr. 31/1990, art. 227 alin. (1) lit. d)

Procesul-verbal al adunării generale cuprinde menţiuni cu privire la îndeplinirea formalităţilor de convocare, data şi locul adunării acţionarilor prezenţi, numărul acţiunilor, precum şi dezbaterile în rezumat şi hotărârile luate, iar la cererea acţionarilor se vor consemna şi declaraţiile făcute de ei în şedinţă. Procesul-verbal de

şedinţă al AGA nu produce efecte juridice, cu atât mai mult cu cât în speţă, hotărârea luată în acea adunare a fost anulată prin sentinţa apelată, dovadă că instanţa a verificat legalitatea desfăşurării acestei adunări, inclusiv validitatea deliberărilor privind hotărârea luată.

C.A. Oradea, Secţia comercială, de administrativ şi fiscal, decizia nr. 13/C/2009, Camera de consiliu din 13 octombrie 2009,

Jurindex

Prin sentinţa comercială nr. 7 din 21 mai 2009 Tribunalul Satu Mare a admis în parte acţiunea reclamantei B.N., în contradictoriu cu pârâta SC N. SRL, şi-n consecinţă a anulat Hotărârea din 18 noiembrie 2008 a Adunării Generale a Asociaţilor de la SC N. SRL S.M. privind dizolvarea societăţii şi numirea lichidatorului. A respins restul capetelor de cerere, cu obligarea pârâtei să plătească reclamantei 39 lei cheltuieli de judecată.

Pentru a hotărî astfel, instanţa de fond a reţinut următoarele:

în data de 17 noiembrie 2008, a avut loc AGA a SC N. SRL, aceasta fiind convocată şi pentru data de 18 noiembrie 2008, ordinea de zi fiind cea menţionată în procesul-verbal încheiat în urma şedinţei. Şedinţa nu a putut fi încheiată în aceeaşi zi datorită multitudinii punctelor de pe ordinea de zi, sens în care părţile au hotărât continuarea dezbaterii punctelor nediscutate a doua zi, în data de 18 noiembrie 2008.

La data de 18 noiembrie 2008, orele 10, la sediul societăţii pârâte s-au prezentat în vederea continuării dezbaterilor, persoanele prezente cu o zi înainte, mai puţin reclamanta, care, datorită unor probleme medicale, a fost în imposibilitate de a participa, fiind internată în spital.

Din cuprinsul procesului-verbal de şedinţă rezultă că s-a prezentat avocatul acesteia, care a solicitat amânarea discutării problemelor la o dată ulterioară, în prezenţa reclamantei, dată fiind importanţa acestora, iar pe de altă parte s-a învederat că actele constitutive ale societăţii pot fi modificate numai cu unanimitate de voturi.

Prin hotărârea din 18 noiembrie 2008, Adunarea Generală a Asociaţilor din cadrul SC N. SRL S.M. a dispus dizolvarea anticipată a societăţii în conformitate cu dispoziţiile art. 227 din Legea nr. 31/1990 şi a numit lichidator pe SC F.T.

Raportat la cele hotărâte, instanţa a constatat că s-au încălcat dispoziţiile art. 192 alin. (2) şi art. 262 din Legea nr. 31/1990, potrivit cărora pentru hotărârile AGA având ca obiect modificarea actului constitutiv este necesar votul tuturor asociaţilor, precum şi în cazul

numirii lichidatorului fiind obligatoriu consimţământul unanim al asociaţilor.

Pârâta a invocat respectarea prevederilor art. 192 alin. (2) din Legea societăţilor comerciale şi prevederile actului constitutiv, respectiv art. 12 alin. penultim, însă prevederea fiind cu caracter general, nu are incidenţă în cauză ci se referă în ansamblu la valabilitatea hotărârilor pe care le poate adopta AGA, nereferindu-se concret la situaţia prevăzută de art. 192. Aceleaşi considerente se impun şi vis-a-vis de interpretarea art. 262 din Legea societăţilor comerciale.

In susţinerea celor arătate stă şi faptul că SC T. SRL, acţionarul principal al societăţii pârâte, care a votat pentru dizolvarea anticipată şi numirea lichidatorului, a solicitat, de data aceasta pe cale judecătorească, în temeiul art. 227 lit. e) din Legea nr. 31/1990, dizolvarea societăţii, litigiu aflat pe rolul Tribunalului Satu Mare.

In ce priveşte anularea procesului-verbal de şedinţă al AGA din cadrul societăţii pârâte din 18 noiembrie 2008 s-a reţinut că actul în sine nu produce efecte juridice, întrucât în acest proces-verbal au fost inserate discuţiile pe marginea punctelor înscrise pe ordinea de zi.

împotriva acestei sentinţe a declarat apel reclamanta B.N., solicitând modificarea acesteia, în sensul admiterii şi a capătului de cerere privind anularea procesului-verbal al Adunării Generale a Asociaţilor de la SC N. SRL din data de 18 noiembrie 2008, cu cheltuieli de judecată.

In motivarea apelului său, reclamanta arată că sentinţa este netemeinică şi nelegală, întrucât instanţa a omis să se pronunţe asupra motivelor invocate de ea cu privire la nelegalitatea procesului verbal, respectiv asupra faptului că în data de 18 noiembrie 2008 nu s-a întrunit Adunarea Generală a Asociaţilor în a doua convocare, întrucât toţi asociaţii au fost prezenţi la prima convocare din data de 17 noiembrie 2008, discuţiile urmând a continua din lipsă de timp, în data de 18 noiembrie 2008, dar tot în prima convocare şi cu respectarea aceloraşi cerinţe de participare şi de vot ca în data de 17 noiembrie 2008.

Apelanta mai arată că instanţa de fond nu s-a pronunţat asupra probelor administrate în cauză, din care rezultă că adunarea generală s-a ţinut doar scriptic, în data de 18 noiembrie 2008, neexistând niciun fel de discuţii cu privire la punctele de pe ordinea de zi rămase nedezbătute în seara zilei de 17 noiembrie 2008, fapt ce rezultă din declaraţiile notariale ale numitelor D.D. şi E.N., prezente la aşa-zisa AGA din 18 noiembrie 2008 asociatul minoritar lipsind din motive de sănătate, dovedite cu acte medicale, aduse la cunoştinţa asociatului majoritar şi a celorlalte persoane.

In drept au fost invocate prevederile art. 274 şi art. 242 C. proc. civ.

Intimaţii n-au formulat întâmpinare.

Verificând sentinţa apelată prin prisma motivelor de apel invocate, pe baza materialului şi lucrărilor dosarului se constată că aceasta este temeinică şi legală.

Procesul-verbal al adunării generale cuprinde menţiuni cu privire la îndeplinirea formalităţilor de convocare, data şi locul adunării acţionarilor prezenţi, numărul acţiunilor, precum şi dezbaterile în rezumat şi hotărârile luate, iar la cererea acţionarilor se vor consemna şi declaraţiile făcute de ei în şedinţă. Instanţa de fond a reţinut în mod corect că procesul-verbal de şedinţă al AGA din 18 noiembrie 2008 nu produce efecte juridice, cu atât mai mult cu cât în speţă hotărârea luată în acea adunare a fost anulată prin sentinţa apelată, dovadă că instanţa a verificat legalitatea desfăşurării acestei adunări, inclusiv validitatea deliberărilor privind hotărârea luată.

In consecinţă, instanţa apreciind că motivele de apel invocate sunt neîntemeiate, a respins apelul ca nefondat în baza art. 296 raportat la art. 298 C. proc. civ. Cheltuieli de judecată nu au fost solicitate de intimată.