Judecarea apelului în lipsa inculpatului arestat, contravine dispoziţiilor imperative prevăzute de art. 375 al.3 Cod procedură penală şi îl privează pe acesta de exerciţiul deplin al drepturilor sale procesuale.
Secţia penală – Decizia penală nr. 15/15 ianuarie 2008
Prin sentinţa penală nr.98/2007 Judecătoria Mediaş a condamnat pe inculpatul M.K. la o pedeapsă rezultantă de 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 86 şi 87 al.1 din O.U.G. nr. 195/2002.
S-a reţinut că în data de 9 august 2006 inculpatul a condus un autoturism pe drumuri publice din localitatea Mediaş fără a poseda permis de conducere şi având în sânge o imbibaţie alcoolică de 1,50gr.%o.
Împotriva hotărârii a declarat apel Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş, aceasta fiind desfiinţată în parte cu consecinţa înlăturării dispoziţiilor art. 83 Cod penal.
Împotriva deciziei a declarat recurs inculpatul M.K., solicitând casarea sa şi trimiterea cauzei spre rejudecare aceleaşi instanţe de fond, Judecătoria Mediaş.
Recursul este fondat.
În faţa instanţei de recurs, inculpatul a probat cu înscrisuri starea sa de detenţie în cursul procedurilor de apel, acesta fiind încarcerat pe teritoriul unui stat străin.
Ca atare, în cauză au fost încălcate dispoziţiile imperative prevăzute de art. 375 al.3 Cod procedură penală, inculpatul nefiind legal citat şi neavând posibilitatea exercitării dreptului la apărare.
Recursul a fost admis iar decizia casată cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare aceleaşi instanţe de fond.