Recurs împotriva încheierii de radiere. Dizolvare respinsă pe calea contestaţiei în anulare


Legea nr. 31/1990, art. 237 alin. (8) şi (9)

Având în vedere că hotărârea de dizolvare a societătii recurente, care a reprezentat temeiul legal pentru introducerea cererii de radiere, a fost desfiinţată prin procedura contestaţiei în anulare, recursul formulat se va admite şi pe fond se va respinge cererea de radiere, urmând a se dispune şi radierea menţiunii încheierii sus-amintite din registrul comerţului.

C.A. Ploieşti, Secţia comercială şi de administrativ şi fiscal, decizia nr. 173/2009

Prin încheierea nr. 7483 din data de 30 octombrie 2009 pronunţată de judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul D. a fost admisă cererea ONRC şi s-a dispus radierea din a E. SRL.

Pentru a pronunţa această încheiere judecătorul delegat a constatat că societatea a fost dizolvată prin sentinţa nr. 1223 din 4 decembrie 2008 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa şi sunt îndeplinite cerinţele legale pentru admiterea cererii de radiere, respectiv art. 237 alin. (8) şi (9) din Legea nr. 31/1990.

împotriva încheierii a declarat recurs E. SRL, criticând-o pentru

nelegalitate şi netemeinicie. In susţinerea recursului s-a invocat, în principal, anularea hotărârii de dizolvare a societăţii. Astfel, sentinţa nr. 1123 din 4 decembrie 2008, care a reprezentat temeiul legal pentru introducerea cererii de radiere a fost desfiinţată ca urmare a admiterii contestaţiei în anulare, prin sentinţa nr. 628 din 19 octombrie 2009 pronunţată de Tribunalul Dâmboviţa, astfel că la data pronunţării încheierii recurate nu mai erau îndeplinite cerinţele legale pentru radierea societăţii.

Examinând încheierea recurată prin prisma criticilor formulate şi a temeiurilor prevăzute de art. 304 C. proc. civ., precum şi sub toate aspectele potrivit art. 3041 C. proc. civ., Curtea reţine că recursul este fondat, potrivit considerentelor ce urmează :

Se poate observa că prin sentinţa nr. 628 din 19 octombrie 2009, Tribunalul Dâmboviţa a admis contestaţia în anulare formulată de recurenta în cauză în contradictoriu cu intimatul ONRC B., prin ORC de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa, a anulat sentinţa nr. 1223 din 4 decembrie 2008 şi pe fond a respins cererea de dizolvare a societăţii.

Astfel, judecătorul delegat, în momentul pronunţării încheierii atacate, nu a avut cunoştinţă de existenţa sentinţei sus-amintite, iar în condiţiile actuale, întrucât societatea recurentă nu mai este dizolvată, nici nu mai poate fi radiată din registrul comerţului.

Ca atare, hotărârea de dizolvare a societăţii recurente, sentinţa nr. 1123 din 4 decembrie 2008, care a reprezentat temeiul legal pentru introducerea cererii de radiere, a fost desfiinţată prin procedura contestaţiei în anulare, ceea ce va determina constatarea temeiniciei prezentului recurs, iar în baza art. 304 pct. 8, 9 cu aplicarea art. 312 alin. (3), (4) C. proc. civ., Curtea a admis recursul, a modificat în tot încheierea nr. 7483 din 30 octombrie 2009 pronunţată de judecătorul delegat la ORC de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa şi pe fond a respins cererea de radiere a E. SRL. Totodată, a dispus şi radierea menţiunii încheierii sus-amintite din registrul comerţului.