Individualizare pedepse. Grad ridicat de pericol social. Infractiuni concurente grave.


Prin decizia penală nr. 393 din data de 5 mai 2003 a Curţii de Apel Galaţi s-a admis recursul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

S-a casat în parte decizia penală nr. 1491 din 24 decembrie 2002 a Tribunalului Galaţi şi în rejudecare:

S-a modificat pedeapsa rezultantă principală aplicată inculpatului L.I., în sensul că a fost majorată de la 3 ani şi 4 luni închisoare, la 4 ani închisoare.

S-a dedus din pedeapsă durata reţinerii şi arestării preventive, începând cu data de 19 martie 2001 şi până la zi, respectiv la 5 mai 2003.

S-au menţinut celelalte dispoziţii ale deciziei penale recurate.

Pentru a decide astfel, Curtea a reţinut că pedepsele aplicate inculpatului L.I. pentru fiecare din infracţiunile săvârşite au fost judicios individualizate, fiind respectate criteriile prev. de art. 72 Cod penal.

Astfel, s-a ţinut cont de gradul ridicat de pericol social al faptelor, de vârsta înaintată a părţii vătămate, precum şi de aspectele referitoare la persoana inculpatului, care nu are antecedente penale şi care a manifestat nesinceritate cu privire la infracţiunile săvârşite.

în raport cu toate aceste criterii, pedepsele aplicate inculpatului pentru fiecare dintre infracţiunile săvârşite sunt just dimensionate fiind apte să asigure îndeplinirea scopului şi funcţiilor prevăzute de art. 52 Cod penal.

S-a reţinut însă că, faţă de numărul şi de cuantumul pedepselor (două pedepse de câte 3 ani închisoare şi o pedeapsă de 2 ani închisoare), sporul de pedeapsă de numai 4 luni închisoare, aplicat la contopirea

acestora, este mult prea redus şi nu reflectă periculozitatea socială sporită manifestată de inculpat care a săvârşit 3 infracţiuni concurente grave.

(decizia penală nr. 393/R/05.05.2003)