C. proc. civ.. art. 103 alin. (1i. art. 362 alin. (1) R.P.A. ale C.A.C.I. de pe lângă C.C.I.R. , art. 642alin. (1)
Conform art. 362 alin. (I) C. proc. civ., orice parte implicată într-un litigiu soluţionat de un tribunal arbitral poate solicita completarea hotărârii pronunţate. într-un termen de 10 zile de la primirea cercrii.
Dc asemenea, potrivit alin. (2) al aceluiaşi articol. ..greşelile materiale clin textul hotărârii arbitrale sau alte greşeli evidente carc nu schimbă fondul soluţiei, precum şi greşelile de calcul, pot fi rectificate, la cererea oricăreia dintre părţi, formulată în termenul prevăzut de alin. (1)”.
Natura acestui termen este aceea a unui termen de decădere, astfel cum se precizează la art. 103 alin. (1) C. proc. civ.: „Neexercitarea oricărei căi de atac şi neîndcplinirca oricărui alt act de procedură în termenul legal atrage decăderea”. Un termen de decădere este definit ca intervalul de timp înăuntru căruia titularul unui drept subiectiv este obligat, printr-o dispoziţie imperativă a legii, să îl exercite într-un anumit mod. sub sancţiunea stingerii respectivului drept. Astfel. în cazul termenelor de decădere, pasivitatea titularului dreptului conduce la pierderea dreptului subiectiv. Această sancţiune nu poate fi înlăturată sub cuvânt că legea nu este cunoscută.
Excepţia de tardivitate poate fi ridicată de partea interesată, dar. de asemenea, şi de instanţă, din oficiu.
Având un atare efect, termenul de decădere nu poate fi. de regulă, nici suspendat, nici întrerupt, fiind deci incompatibil şi cu repunerea în termen.
Ţinând cont că recomandata cu A.R. trimisă la data de 8 ianuarie 2008. prin carc s-a comunicat celor două părţi implicate în dosar sentinţa pronunţată, a ajuns la pârâtă la data de 14 ianuarie 2008. solicitarea venită din partea SC T.C. SRL la data de 7 februarie 2008 de a i se comunica respectiva sentinţă induce supoziţia că recomandata adresată ei nu a ajuns la destinaţie.
în acest sens. Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional s-a adresat CN „Poşta Română” pentru a se clarifica situaţia recomandatei cu A.R. trimise SC T.C. SRL. prin care i s-a comunicat sentinţa în dosarul nr. 326/2006. în răspunsul la această solicitare, CN „Poşta Română” precizează că „în urma verificărilor, s-a constatat că trimiterea sus-menţionată a fost predată destinatarului în data de 14 ianuarie 2008, semnând de primire secretara”. La dosarul cauzei se găseşte ataşată adresa nr. 326 din 7 mai 2008 a Oficiului Poştal Bucureşti 4 din cadrul Direcţiei Regională de Poştă Bucureşti a CN „Poşta Română”, în carc se face precizarea predării cu confirmare de primire din partea reclamantei a comunicării sentinţe arbitrale pronunţate în dosarul nr. 326/2006.
Pe calc de consecinţă, cererea formulată de reclamantă la data de 21 februarie 2008, deci la peste o lună de zile de la data comunicării sentinţei, este introdusă tardiv şi a fost respinsă, deoarece dreptul la acţiune al reclamantei s-a stins prin neexercitarea lui în termenul imperativ prevăzut de lege.
De asemenea, inclusiv tennenul de 15 zile prevăzut de art. 642 alin. (1) din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, pentru cazul în care se cere completarea unei sentinţe pe motivul omiterii de către tribunalul arbitral a pronunţării asupra unui capăt de cerere principal sau accesoriu ori asupra unei cereri conexe sau incidentale, a fost depăşit de reclamantă.
Referitor la îndreptarea erorilor sau omisiunilor materiale, s-a reţinut că şi termenul pentru îndreptarea acestora. prevăzut de art. 64 alin. (1) din Regulile de procedură arbitrală ale Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional este tot de 15 zile de la data primirii sentinţei.
în consecinţă a fost respinsă cererea de îndreptare a erorilor materiale şi de completare a sentinţei arbitrale nr. 270 din 10 decembrie 2007. înregistrată la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României la data de 21 februarie 2008. formulată de SC T.C. SRL.
Sentinţa arbitrală nr. 92 din 7 mai 2008