Contract de vânzare-cumpărare. Nulitate. Lipsa consimţământului promitentului-vânzător. Lipsa calităţii de administrator al societăţii comerciale


C. Civ., art. 948 Legea nr. 31/19902), art. 75, art. 197

Ccrcrca formulată de reclamantă privind constatarea nulităţii absolute a antecontrac-tului de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 707 din 27 iulie 2007. care consta în

semnarea convenţiei în numele său de două persoane fără calitate, respectiv de L.M.M.N. şi L.M.M.G., care, la momentul autentificării actului, nu mai îndeplineau funcţia de administratori ai societăţii, în conformitate cu hotărârea A.G.A. SC A.I. SRL nr. 6 din data de 6 iunie 2007, este întemeiată.

Din actele şi lucrărilc dosarului – inclusiv recunoaşterea făcută de către pârâtă, cuprinsă în înscrisul depus la termenul din 14 mai 2009, prin care achiesează la pretenţiile reclamantei şi renunţă la dreptul său înscris în cartea funciară – rezultă tară dubiu că antecontractul de vânzare-cumpărarc autentificat sub nr. 707 din 27 iulie 2007 a fost semnat în numele SC A.I. SRL de două persoane f<iră calitate, dcoarecc numiţii L.M.M.N. şi L.M.M.G. nu mai erau la data autentificării antccontractului administratorii societăţii reclamate şi. deci, nu mai aveau capacitatea de a face acte carc să angajeze persoana juridică în conformitate cu art. 75 şi art. 197 din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale.

Astfel, prin hotărârea A.G.A. SC A.I. SRL nr. 6 din 6 iunie 2007, a cărei valabilitate a fost demonstrată în cadrul procesului penal, s-a decis retragerea clin funcţia de administratori a numiţilor L.M.M.N. şi L.M.M.G.. această funcţie fiind preluată de V.L.

Hotărârea A.G.A. nr. 6 din 6 iunie 2007 a devenit obligatorie pentru asociaţi, între care şi L.M.M.N. şi L.M.M.G.. de la data adoptării ci şi opozabilă terţilor, inclusiv pârâtei SC M.E. SRL. de la data înregistrării ci în – 20 iulie 2007 -, anterior autentificării antccontractului.

Aşa cum s-a arătat, în procesul penal finalizat prin rezoluţia Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 5, care a dispus clasarea dosarului penal în baza art. 10 lit. a) C. proc. pen. (fapta nu există), soluţie menţinută de Judecătoria sectorului 5 prin sentinţa penală nr. 2108 din 25 noiembrie 2008 şi de Tribunalul Bucureşti, Secţia a II-a penală, prin decizia penală nr. 411/R din 27 martie 2009 – semnăturile numiţilor L.M.M.N., L.M.M.G. şi M.V.M.N. pe înscrisul constatator al hotărârii A.G.A. nr. 6 din 6 iunie 2007 sunt autentice, fapt ce dovedeşte că această hotărâre a fost adoptată cu votul valabil exprimat al tuturor asociaţilor SC A I. SRL de la data respectivă.

Aşadar, ţinând seama de faptul că la momentul încheierii antccontractului de vânzare-cumpărarc autentificat sub nr. 707 din 27 iulie 2007 a lipsit cu desăvârşire consimţământul promitcntului-vânzător, în persoana reclamantei, fapt recunoscut de pârâtă, şi având in vedere dispoziţiile art. 948 C. civ., s-a constatat nulitatea absolută a acestui antccontract.

Dc asemenea, ca o consecinţă a nulităţii absolute a antccontractului de vânzare-cum-părare şi a renunţării de către pârâtă la dreptul său înscris în cartea funciară, instanţa arbitrală a dispus. în conformitate cu art. 34 alin. (1) pct. 1 din Legea nr. 7/1996. republicată. radierea antccontractului din Cartea funciară a sectorului 1 Bucureşti.

Sentinţa arbitrală nr. 113 din 14 mai 2009