Indreptare materiala Înlocuirea beneficiarului despăgubirilor civile stabilite prin sentinţă penală


C.S.J., secţia penală, nr. 1766 din 20.12.1990

Înlocuirea beneficiarului despăgubirilor civile stabilite prin sentinţă penală nu se poate face în temeiul art. 195 C. proc. pen., deoarece într-o atare situaţie nu este vorba de erori materiale evidente ce pot fi îndreptate pe această cale.
Tribunalul Judeţean Sibiu, prin sentinţa penală nr. 22 din 2 mai 1990, a condamnat pe inculpaţii R.C. şi M.N. pentru săvârşirea infracţiunii de loviri cauzatoare de moarte prevăzută în art. 183 C. pen. şi i-a obligat la despăgubiri către partea civilă P.D.
Printr-o încheiere ulterioară instanţa, în temeiul prevederilor art. 195 C. proc. pen., a îndreptat soluţia în sensul că despăgubirile vor fi plătite părţii civile P.N.
Recursul declarat de procuror, între altele şi pentru greşita aplicare a art. 195 C. proc. pen., este întemeiat.
Potrivit sus-menţionatului text de lege, erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreaptă de însuşi organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată care a întocmit actul la cererea celui interesat ori din oficiu.
Îndreptarea unei greşeli în soluţionarea cauzei ce nu constituie o eroare materială evidentă, ci un aspect de netemeinicie a hotărârii, nu intră în sfera de aplicare a prevederilor cuprinse în art. 195 C. proc. pen.; ca atare, modificarea dispoziţiei din sentinţă cu privire la beneficiarul despăgubirilor nu se poate face printr-o încheiere de îndreptare a erorii materiale, ci numai prin casarea hotărârii ca urmare a exercitării căilor de atac.