Data de la care sunt aplicabile clauzele contractului de locaţiune
intre reclamanta SC C.M. SA Abrud şi pârâta SC E.M. SA Bucureşti a fost încheiat contractul de cooperare pentru exploatarea perimetrului minier R.P. şi contractul de locaţiune privind închirierea activelor principale şi secundare.
Conform pct. 3.1 din contractul de locaţiune. acesta s-a încheiat pe o perioadă de 10 ani începând cu data finalizării. Rezultă, aşadar, că acest contract intră în vigoare, conform convenţiei părţilor. începând cu data finalizării, respectiv 30 august 2008. dată recunoscută de ambele părţi prin semnarea notificării de finalizare.
în pct. 3.3 din contractul de locaţiune. părţile convin că acest contract intră în vigoare sub condiţia suspensivă a finalizării contractului-cadru. Rezultă deci că părţile au convenit asupra intrării în vigoare a contractului la data consemnării finalizării contrac-tului-cadru. finalizare recunoscută prin semnătura părţilor la 30 august 2008.
Susţinerea reclamantei, conform căreia conţinutul pct. 3.3 din contractul de locaţiune trebuie interpretat ca fiind o condiţie suspensivă cu aplicare retroactivă care a fost îndeplinită. nu a putut fi reţinută, deoarece părţile au convenit, prin pct. 5.1 din contractul de cooperare, că acest contract-cadru este supus unor condiţii suspensive/precedente, printre care se află. în anexa 3. contractul de închiriere a activelor principale. Or. prin încheierea contractului de locaţiune, părţile au îndeplinit o condiţie precedentă din contractul de cooperare şi prin încheierea contractului respectiv au convenit în mod expres că data finalizării (30 august 2008) este data de la care se calculează perioada de valabilitate a contractului de locaţiune. deci data de la care sunt aplicabile clauzele cuprinse în acesta.
Conform pct. 4.2 din contractul de locaţiune, prcKesuI-verbal de prcdarc-primire este documentul de intrare în posesia activelor şi, totodată, de menţionare a stării funcţionale, fizice şi juridice, după caz, a fiecăreia dintre activele închiriate, şi nicidecum documentul de atestare a intrării în vigoare a contractului de locaţiune. Rezultă deci că data încheierii procesul ui-verbal de prcdarc-primire nu poate fi reţinută ca dată de intrare în vigoare a contractului de locaţiune.
Chiria stabilită prin contractul de locaţiune nu poate fi pretinsă înainte de intrarea în vigoare a acestui contract.
Pentru aceste motive, acţiunea prin care reclamanta a solicitat obligarea pârâtei la plata chiriei active principale şi secundare, pentru lunile iulie-august 2007, a fost respinsă.
Sentinţa arbitrală nr. 186 din 29 septembrie 2008