Contract de vânzare-cumpărare. Facturi acceptate la plată. Forţa lor probantă


Părţile au încheiat, la data de 30 august 2007. sub nr. 7372. un contract de vânzare-cumpărare potrivit căruia reclamanta, în calitate de vânzător, se obliga, conform cu art. 3.1. să transmită dreptul de proprietate asupra materialelor de instalaţii termice şi sanitare, iar pârâta cumpărătoare se obliga să primească marfa şi să plătească preţul în termenele şi în condiţii Ic prevăzute în contract (art. 3.2).

Totodată, potrivit art. 4 referitor la executarea contractului, predarea şi, implicit, transmiterea proprietăţii aveau loc la sediul vânzătorului fie administratorului societăţii cumpărătoare, fie delegatului acestuia prevăzut în anexa contractului. Data predării materialelor este data semnării se către delegatul cumpărătorului a facturilor emise de vânzător. în baza contractului, sunt considerate facturi acceptate la plată atât facturile semnate de administratorul societăţii cumpărătoare, cât şi celc semnate de delegatul acesteia, chiar dacă facturile nu prezintă la rubrica semnătura de primire şi ştampila societăţii cumpărătoare.

în ccea ce priveşte modalitatea de plată, contractul stabileşte la art. 6 „ca vânzătorul să emită factura în ziua predării materialelor, cuantificarea valorică fiind efectuată la rata de schimb din ziua plăţii aplicată de A.B.R. SA. Plata se face în 30 de zile calendaristice de la data emiterii”.

Tribunalul arbitral a reţinut, din cuprinsul înscrisurilor depuse de părţi la dosar şi al întâmpinării prin carc pârâta recunoaştc că nu au fost achitate un număr de 8 facturi, că reclamanta vânzătoare a predat materialele cuprinse în factură şi. potrivit clauzelor contractuale, era îndreptăţită la primirea preţului.

Tribunalul arbitral nu a reţinut apărarea pârâtei privind refuzul de plată determinat de deficienţe de calitate, întrucât din probele depuse la dosar nu rezultă existenţa unei reclamaţii de calitatc prezentate în termenul de 48 de ore de la primirea produsului potrivit prevederilor Codului comercial cu care se completează dispoziţiile contractului în lipsa unor reglementări exprese referitor la reclamajiile de calitate.

Având în vedere că, potrivit art. 4, cele 8 facturi au fost acceptate la plată şi poartă semnătura administratorului societăţii cumpărătoare sau a delegatului acesteia, chiar dacă unele dintre ele nu prezintă ştampila societăţii cumpărătoare. Tribunalul arbitral a constatat că pârâta nu a respectat obligaţiile de plată a preţului şi, în conformitate cu prevederile art. 6 din contract şi art. 1073 C. civ., a dispus admiterea capătului de cerere privind plata sumei pretinse în acţiune cu titlu de preţ.

Sentinţa arbitrală nr. 213 bis din 2 octombrie 2009