Prin sentinţa penală nr. 117 din 6 aprilie 1998 a Tribunalului Galaţi a fost condamnat inculpatul T.I. la pedeapsa de 2 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prev. de art. 257 Cod penal.
Sentinţa a rămas definitivă prin neapelare.
Prin încheierea din 8 ianuarie 2001, Tribunalul Galaţi a dispus, în baza art. 196 Cod procedură penală, îndreptarea erorii materiale strecurate în dispozitivul sentinţei penale nr. 117/1998 a Tribunalului Galaţi, în sensul că a confiscat de la inculpat în folosul statului o agendă electrică, un calculator, un receptor programe TV prin satelit, aflate în Camera de corpuri delicte a I.P.J. Galaţi, care au făcut obiectul traficului de influenţă.
împotriva acestei încheieri a declarat recurs inculpatul susţinând că în mod greşit i s-au confiscat bunurile, după 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii, recurs admis ca fiind fondat.
Conform art. 195 Cod procedură penală „erorile materiale evidente din cuprinsul unui act procedural se îndreptă de însuşi organul de urmărire penală sau de instanţa de judecată care a întocmit actul, la cerere sau din oficiu”.
Potrivit art. 196 Cod procedură penală „dispoziţiile art. 195 Cod procedură penală se aplică şi în cazurile în care organul de urmărire penală sau instanţa, ca urmare a unei omisiuni vădite, nu s-a pronunţat cu privire la sumele pretinse de martor, experţi, interpreţi, apărător, precum şi cu privire la restituirea lucrurilor sau ridicarea măsurilor asigurătorii.
Instanţa de fond, prin încheierea recurată, a luat o măsură de siguranţă socială şi anume aceea a confiscării prev. de art. 118 Cod penal, în condiţiile în care nici una din condiţiile prev. de art. 196 Cod procedură penală nu sunt îndeplinite, încălcând autoritatea de lucru judecat a hotărârii de condamnare.
( decizia penală nr. 133/R/l 9.02.2001)