Divorţ fără copii Minori


Dosar nr.11757/302/2008

Sentinţa civilă nr. 201

Şedinţa publică de la 09.01.2009

Pe rol judecarea cauzei civile privind reclamanta G. L.-M. şi pe pârâtul G. D., având ca obiect fără copii.

La apelul nominal făcut în şedinţa publică au răspuns reclamanta personal şi pârâtul personal şi asistat de apărător, care depune împuternicire avocaţială la dosar.

Procedura legal îndeplinită.

S-a făcut referatul cauzei de către grefier, după care:

Pârâtul, prin apărător, depune la dosar întâmpinare-cerere reconvenţională, un exemplar fiind comunicat şi reclamantei.

Reclamanta arată că înţelege să îşi modifice cererea, în sensul că doreşte desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor. Face menţiune în acest sens pe verso-ul cererii de chemare în judecată.

La întrebarea instanţei, pârâtul arată că este de acord cu desfacerea căsătoriei prin acordul părţilor, arătând că din căsătorie nu au rezultat copii. Face menţiune pe verso-ul cererii de chemare în judecată.

Instanţa ia act, în condiţiile art. 132 Cpc, de modificarea acţiunii şi aplicând dispoziţiile art. 6131 Cpc, procedează la legitimarea părţilor: petenta-reclamantă G. L.-M. cu CI seria nr. elib. de ..la data . şi petentul-pârât cu CI seria .. nr. … elib. de . la data de ….

Nemaifiind alte cereri de formulat şi neimpunându-se administrarea de probe în cauză, instanţa acordă cuvântul pe fond, în cadrul dezbaterilor.

Reclamanta personal solicită admiterea acţiunii, desfacerea căsătoriei prin acord, revenirea la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, fără cheltuieli de judecată. Pe cererea reconvenţională solicită disjungerea capătului de cerere privind partajul.

Pârâtul, prin apărător, pune aceleaşi concluzii.

INSTANŢA

Deliberând asupra cauzei civile de faţă, constată:

Prin acţiunea înregistrată pe rolul J. S. 5 sub nr. 11757/302/2008 din 20.11.2008, reclamanta G. L M a chemat în judecată pe pârâtul G D, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să fie desfăcută căsătoria încheiată între părţi, din culpa exclusivă a pârâtului, revenirea la numele purtat anterior căsătoriei, acela de N.

În motivarea acţiunii reclamanta a arătat că s-a căsătorit cu pârâtul la data de 28.08.2004, aşa cum rezultă din certificatul de căsătorie seria … elib. de P T M la data de …, iar din căsătorie nu au rezultat copii minori. Relaţiile dintre reclamantă şi pârât nu mai sunt bazate pe sentimentele care au stat la baza încheierii acestei căsătoriii. Deşi locuiesc „sub acelaşi acoperiş” fiecare are grijă doar de persoana lui. Există din ce în ce mai multe neînţelegeri, lipsă totală de comunicare pe toate planurile, discuţii contradictorii din varii motive astfel că raporturile dintre părţi sunt grav şi iremediabil vătămate, încât continuarea căsătoriei este vădit imposibilă.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 37 alin. 2, 38, 40 alin. 3 din Codul Familiei si art. 607 si urm. C.p.civ.

Cererea a fost legal timbrată cu taxa judiciară de timbru în cuantum de 40 lei RON şi timbru judiciar de 0,30 lei RON.

În dovedirea acţiunii reclamanta a depus la dosar certificatul de căsătorie, în original.

În şedinţa publică din 09.01.2009 pârâtul a depus la dosar, în şedinţă publică, întâmpinare prin care a arătat că este de acord cu desfacerea căsătoriei, dar din culpă comună, iar pe calea cererii reconvenţionale a solicitat partajarea bunurilor comune dobandite în timpul căsătoriei. Cu privire la partaj, pârâtul-reclamant a solicitat ca instanţa să constate că părţile au dobândit în timpul căsătoriei cu cote egale de contribuţie, următoarele bunuri mobile: autoturism; autoturism imobilul situat în Bucureşti, compus din patru camere de locuit şi dependinţe.

În drept, cererea a fost întemeiată pe dispoziţiile art. 115-119 C.p.c., art. 36 alin. 1 C.fam. rap. la art. 30 C.fam.

Cererea reconvenţională a fost timbrată cu suma de 50 lei şi timbru judiciar de 0,3 lei.

La termenul de judecată de la 09.01.2009, reclamanta şi pârâtul au arătat că înţeleg să modifice cererea de chemare în judecată, în sensul desfacerii căsătoriei prin acordul soţilor, instanţa luând act de această modificare în conformitate cu prevederile art.132 Cpc.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine următoarele:

Căsătoria dintre părţi s-a încheiat la data de …, fiind înregistrată în Registrul de Stare Civilă al P T M sub numărul… de la aceeaşi dată, aşa cum rezultă din certificatul de căsătorie seria .. nr. .. eliberat de P T. M.(fila 4).

Având în vedere că de la data încheierii căsătoriei şi până la data introducerii prezentei acţiuni a trecut mai mult de un an şi că din căsătorie nu au rezultat copii, iar părţile au manifestat stăruinţă cu privire la desfacerea căsătoriei, instanţa constată că în cauză sunt îndeplinite condiţiile impuse de art. 38 alin.2 Cod fam. şi de art. 6131 Cpc pentru desfacerea căsătoriei prin acordul soţilor.

Pentru aceste considerente, văzând şi dispoziţiile art. 617 alin. 3 Cpc, instanţa va admite acţiunea astfel cum a fost modificată şi va dispune desfacerea căsătoriei părţilor prin acordul soţilor.

Luând act de cererea părţilor în acest sens, în temeiul art.40 alin.3 Cod fam., instanţa va dispune revenirea petentei-reclamante la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, respectiv acela de „N”.

Conform dispoziţiilor art. 274 Cpc, făcând aplicarea principiului disponibilităţii care guvernează procesul civil, va lua act că nu au fost solicitate cheltuieli de judecată.

Potrivit art. 36 alin. 1 Cod fam., „La desfacerea căsătoriei, bunurile comune se împart între soţi, potrivit învoielii acestora. Dacă soţii nu se învoiesc asupra împărţirii bunurilor comune, va hotărî instanţa judecătorească.” Constatând că numai cererea privind divorţul se află în stare de judecată, instanţa va disjunge capătul de cerere privind partajul bunurilor comune, pentru soluţionarea căruia se va forma dosar separat, cu termen de judecată la 06.02.2009, pentru când se vor cita părţile.

PENTRU ACESTE MOTIVE

ÎN NUMELE LEGII

HOTĂRĂŞTE

Admite acţiunea modificată, privind pe petenta-reclamantă G LM, cu şi pe petentul-pârât G D.

Desface căsătoria încheiată între părţi la data de 28.08.2004 şi înregistrată în Registrul de Stare Civilă al P T M sub nr. …, prin acordul părţilor.

Dispune revenirea petentei-reclamante la numele purtat anterior încheierii căsătoriei, spre a se numi N.

Disjunge cererea reconvenţională având ca obiect partaj bunuri comune, urmând a se forma un nou dosar, cu termen de judecată la data de 06.02.2009 C3, ora 9, cu citarea în calitate de reclamant a numitului G. D. şi în calitate de pârâtă a numitei G. L.-M., ambii cu menţiunea de a depune copii de pe actele de proprietate asupra bunurilor comune, de pe contractele de credit şi leasing.

Ia act că nu se solicită cheltuieli de judecată.

Irevocabilă în ceea ce priveşte divorţul.