COMPETENTA INSTANTEI DE CONTENCIOS. CERERE DE ANULARE A CONCURSULUI ORGANIZAT PENTRU OCUPAREA UNUI POST. NETEMEINICIE


Persoana înscrisă la concurs are numai vocaţia de a participa la examen nu şi dreptul de a-l câştiga. Instanţa de analizează numai respectarea legii cu privire la organizarea concursului.

Reclamanta R.S. a chemat în judecată M.S. şi colegiul Medicilor din România pentru a se constata refuzul nejustificat al acestora de a-i soluţiona plângerile înregistrate sub nr. 8331 şi 938/1999, obligarea pârâtelor la soluţionarea acestora, anularea concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de şef secţie obstretică-ginecologie la Spitalul Caritas din Roşiorii de Vede.

în motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că în luna aprilie 1999 a participat la concursul organizat pentru ocuparea postului de şef secţie obstretică-ginecologie la Spitalul din Roşiorii de Vede, dar a constatat că i-au dispărut acte din dosar, s-a schimbat locul desfăşurării concursului, discutarea punctajelor la dosarele personale s-a făcut în faţa candidaţilor, toate acestea conducând la obstrucţionarea participării sale la examen.

Pârâtul, Ministerul Sănătăţii, prin întâmpinare a invocat lipsa plângerii prealabile şi excepţia de necompetenţă materială cu motivarea că litigiul este de muncă şi trebuie soluţionat de instanţa de drept comun.
Prin sentinţa civilă nr. 1269/1999, Curtea a respins cele două excepţii, cât şi acţiunea, ca neîntemeiate.

Cu privire la competenţa materială de soluţioanre a cauzei, Curtea de Apel – Secţia Contencios Administrativ are competenţa să analizeze legalitatea organizării concursului pentru ocuparea postului de şef secţie obstretică-ginecologie şi litigiul nu este unul de muncă.

în legătură cu neîndeplinirea procedurii prealabile prevăzută de art. 5 alin. 1 din Legea nr. 29/1990, s-a făcut dovada cu cererile înregistrate sub nr. 7867 şi 8331/1999, despre îndeplinirea acestei proceduri, cereri la care pârâtul a şi răspuns.

Nu s-a putut reţine refuzul nejustificat al pârâtului de a soluţina cererea reclamantei privind un drept recunoscut de lege, în sensul prevederilor art. 1 din Legea nr. 29/1990.

Cu privire la fondul cauzei, reclamanta a avut vocaţia de a participa la concursul organizat, dar nu şi dreptul de a-l câştiga.

Reclamanta nu a făcut nici o dovadă în sensul că pârâtul a încălcat vreo dispoziţie legală cu privire la organizarea concursului.

Notă: Prin decizia civilă nr. 2057/2000 Curtea Supremă de Justiţie, a respins recursul. (Judecator Apostol Filofteia)

(Secţia Contencios Administrativ, sentinţa civilă nr. 1269/1999)