Contract de antrepriză generală. Contract subsecvent de execuţie. Invocarea lipsei obiectului contractului subsecvent. Consecinţe


în calitatc de antreprenor, reclamanta SC M.C.R. SRI. a încheiat contractul de antrepriză generală cu SC T.I. SRL ca beneficiar final, prin care reclamanta s-a obligat să realizeze toate lucrările de construcţii, instalaţii şi montaj de echipamente şi utilaje la Centrul logistic situat în comuna M.

Ca urmare a contractului de antrepriză generală, reclamanta a încheiat cu pârâta SC E. (subantrcprenorul) contractul de execuţie nr. 672 din august 2007, închcindu-se tot la aceeaşi dată un act adiţional.

Prin contratul de execuţie şi actul adiţional la acesta, părţile au convenit ca pârâta să cxecute, la Centrul logistic M.. tâniplăria exterioară din profile de aluminiu, peretele cortină din acelaşi material, geamurile termopan, placarea verticală şi intrados şi placarea la exterior.

Valoarea lucrărilor, prevăzută în contractul de execuţic, nu a inclus taxa pe valoarea adăugată. Stabilind modalitatea şi termenele de plată, părţile au convenit că. la semnarea contractului, antreprenorul (pârâta în litigiu) va primi un avans de 20% din valoarea lucrărilor, avans care se va scădea progresiv din situaţiile de lucrări.

Pentru încasarea avansului, pârâta a emis factură fiscală, avans carc a fost achitat de rcelamantă cu ordin de plată.

După încasarea avansului, pârâta a achiziţionat materiale necesare cxecutării lucrărilor şi a început efectiv lucrările de montaj contractate.

La data de 11 ianuarie 2008. reclamanta şi beneficiarul final SC T.I. SRL au convenit, la iniţiativa acestei din urmă societăţi, rezilierea contractului de antrepriză generală, în actul adiţional în care s-a convenit rezilierea contractului de antrepriză generală prevă-zându-se ca reclamanta, în termen de maxim 14 zile, să scoată toţi oamenii din şantier şi să evacueze utilajele şi materialele rămase pc şantier.

Ignorând termenul prevăzut în actul adiţional de reziliere a contractului de antrepriză generală, reclamanta a notificat-o pe pârâtă abia la data de 10 martie 2008 despre această reziliere, menţionând că. în acestc condiţii, a rămas fără obiect contractul de execuţie.

Din actelc depuse de părţi la dosar rezultă că pârâta nu are culpă în rezilierea contractului de antrepriză generală încheiat între reclamantă şi beneficiarul final SC T.I. SRL.

Din contractul de cxecuţic încheiat şi din conduita ulterioară a părţilor nu rezultă că acest contract a rămas fără obiect. dcoarecc în executarea contractului reclamanta a plătit avansul cuvenit, iar pârâta a achiziţionat materiale şi a cxecutat o parte a lucrărilor convenite. Părţile pot hotărî desfiinţarea contractului fie prin negociere directă, fie pe calea arbitrajului, aşa cum au prevăzut în contract.

Prin notificarea trimisă la 10 martie 2008, reclamanta a recunoscut că pârâta a executat o parte a lucrărilor contractate, manifestându-şi acordul de a achita contravaloarea lucrărilor efectiv cxecutatc. în atare situaţie, restituirea avansului solicitat de reclamantă nu arc suport legal.

Conform art. 969 C. civ.. convenţiile legal făcute au putere de lege între părţile contractante, aşa încât. încasând avansul şi executând uncie dintre lucrările convenite, pârâta a acţionat în executarea contractului.

în aceste condiţii, acţiunea promovată de reclamantă este neîntemeiată şi a fost respinsă.

Sentinţa arbitrală nr. 208 din 28 septembrie 2009