Savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala. Infracţiuni


Savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala.

( JUDECATORIA LIPOVA, sectia penala, sentinta penala nr. 39/31 mai 2009, dosar nr. 268/250/2009 ).

Prin sentinta penala nr. 39/31 mai 2009, dosar nr. 268/250/2009, Judecatoria Lipova a condamnat inculpatul la o pedeapsa de 1 an închisoare pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala;

Pentru a se pronunta o asemenea sentinta, prima instanta a retinut ca in ziua de 22 aprilie 2008, în jurul orelor 19:00 dupa ce a consumat bauturi alcoolice, a condus autoturismul marca Chevrolet Aveo cu numarul de înmatriculare —–, pe DN 7, de la localitatea Conop spre localitatea Odvos.

La iesirea din localitatea Conop, acesta a pierdut controlul volanului si a intrat în santul de pe marginea drumului, avariind autovehiculul pe care îl conducea.

Inculpatului i s-au recoltat probe de sânge, în vederea determinarii gradului de intoxicatie etilica, rezultând o alcoolemie de 1,000g/1.000 ml. sânge.

Recoltarea celei de a doua proba a fost refuzata de inculpat.

Conform Buletinului de analiza toxicologica alcoolemie nr. 485, eliberat de SJML Arad, a rezultat o alcoolemie de 1,00 g/1000 ml sânge, prima proba-20:30, iar proba 2 nu exista.

Inculpatul a recunoscut savârsirea infractiunii.

Inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale. De asemenea, a avut o atitudine sincera în faza de urmarire penala si în fata instantei.

Având în vedere probele administrate în cauza, modul în care faptele au fost comise, se apreciaza ca acestea întrunesc elementele constitutive ale infractiunii pentru care inculpatul a fost trimis în judecata.

Având în vedere pericolul social concret al faptei, circumstantele reale si cele personale ale inculpatului care este fara antecedente penale, a savârsit fapta cu vinovatie, dar care s-a prezentat la cercetarea judecatoreasca si în instanta, a avut o atitudine sincera, a reparat prejudiciul cauzat, instanta îi va aplica inculpatului o pedeapsa de 1 an închisoare pentru savârsirea infractiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul având în sânge o îmbibatie alcoolica peste limita legala;

Pe durata si în conditiile prev. de art. 71 Cod penal i s-au interzis inculpatului exercitarea drepturilor prev. de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal.

Cu privire la interzicerea celorlalte drepturi prevazute de art. 64 lit. b C. pen., având în vedere prevederile Deciziei nr. 74 din 5 noiembrie 2007 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie, care dispune ca interzicerea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a –I-a-lit. c C. pen., nu se va face automat prin efectul legii, ci se va supune aprecierii instantei, care constata cu privire la art. 64 lit. b C. pen., ca acesta nu poate fi interzis întrucât, în conformitate cu al. 2 al. art. 64 C.pen., interzicerea acestor drepturi nu se pronunta decât pe lânga interzicerea drepturilor prevazute la art. 64 al. 1 lit. a C. pen.

Întrucât drepturile prevazute la al. 1 lit. a nu au fost interzise în întregime, nu pot fi interzise drepturile prevazute la lit. b.

Drepturile prevazute de lit. c al art. 64 C pr. pen., au fost interzise inculpatului întrucât acesta a comis o infractiune de ucidere din culpa si una de vatamare corporala din culpa, exercitând activitatea de conducere a unui autovehicul.

În baza art. 81 Cod penal s-a suspendat conditionat executarea pedepsei închisorii.

În baza art. 71 al. 5 C. pen. s-a suspendat executarea pedepselor accesorii.

În baza art. 82 C. pen. s-a stabilit un termen de încercare de 3 ani.

În baza art. 359 al. 1 C. pr. pen. a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor C. pen. în sensul ca daca în cursul termenului de încercare cel condamnat a savârsit din nou o infractiune, pentru care s-a pronuntat o condamnare definitiva, chiar dupa expirarea acestui termen, instanta revoca suspendarea conditionata, dispunând executarea în întregime a pedepsei, care nu se contopeste cu pedeapsa aplicata pentru noua infractiune.

În baza art.191 Cod procedura penala a obligat inculpatul sa plateasca statului 450 lei cheltuieli judiciare.

În baza art. 189 C. pr. pen., a dispus virarea din fondul special al Ministerului Justitiei în contul Baroului de avocati Arad o suma de 200 lei reprezentând onorariu avocat din oficiu.