Competenţa materială. Acţiune pentru anularea unei adrese emisă de comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991, prin care se comunică hotărârea comisiei judeţene


Acţiunea având ca obiect anularea unei adrese emise de comisia locală de aplicare a Legii nr. 18/1991, prin care s-a comunicat hotărârea comisiei judeţene de aplicare a aceleiaşi legi este de competenţa judecătoriei în a cărei rază teritorială se află terenul, întrucât se aplică prevederile art. 11 din Legea nr. 18/1991, fiind vorba de o plângere împotriva hotărârii comisiei judeţene de fond funciar.

(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 306/1996)

Prin cererea înregistrată la nr. 450/2.06.1995, reclamanta C.E. a chemat în judecată Primăria oraşului Mihăileşti, judeţul Giurgiu pentru ca, prin sentinţa ce se va pronunţa, să dispună anularea adresei nr. 549/2.05.1996, ca nelegală, cu cheltuieli de judecată.

în motivarea acţiunii, reclamanta a arătat că este soţia defunctului C.N., veteran de război, căruia i s-a emis titlul de proprietate în baza Legii nr. 18/1991, pentru suprafaţa de 4,75 ha, teren situat în oraşul Mihăileşti.

Soţul său a dobândit terenul în anul 1946, fiind decorat cu Ordinul „Mihai Viteazu”, conform procesului verbal din 4.09.1946.

Suprafaţa de teren este situată în punctul „Cabubrini” din comuna Mihăileşti, judeţul Giurgiu.

Urmare a actelor depuse de către reclamantă, s-a emis titlul de proprietate nr. 21.780/26.08.1993, pe numele C.N..

Din oficiu, în mod cu totul nejustificat, s-a dispus anularea acestui titlu de către Comisia Judeţeană de aplicare a Legii fondului funciar din Giurgiu şi partajarea terenului cu sora defunctului, având în vedere că reclamanta şi soţul său nu au avut descendenţi direcţi.

La data de 14.07.1995, pârâtul a depus întâmpinare, prin care a arătat că a solicitat modificarea titlului de proprietate având ca titular pe defunctul C.N., veteran de război, deoarece reclamanta a dorit eliberarea acestuia pe numele său.

Pe de altă parte, sora defunctului a formulat plângere la comisia judeţeană împotriva hotărârii comisiei locale de reconstituire a dreptului de proprietate, numai pentru reclamantă, în calitate de soţie supravieţuitoare, motivând că are calitate succesorală, deoarece aceştia nu au avut moştenitori direcţi.

Plângerea a fost admisă şi comisia judeţeană pentru aplicarea Legii 18/1991 a dispus anularea titlului de proprietate întocmit iniţial şi eliberarea acestuia pe numele ambelor părţi, respectiv reclamanta în calitate de soţia supravieţuitoare, şi sora defunctului, cu vocaţie succesorală.

La termenul de judecată din 13.03.1996, instanţa a pus în vedere reclamantei să precizeze acţiunea, în sensul numirii actului administrativ atacat, cine este emitentul şi calitatea procesuală a comisiei locale a fondului funciar.

La 24.04.1994, reclamanta a depus o precizare, arătând că pârâtul i-a comunicat, prin adresa nr. 549/1995, hotărârea comisiei judeţene pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, de anulare a titlului de proprietate eliberat pe numele defunctului său soţ şi întocmirea unui nou titlu, pe numele său şi al cumnatei sale.

Analizând actele şi lucrările dosarului, instanţa reţine că reclamanta, în calitate de soţie supravieţuitoare, a formulat cerere pentru reconstituirea dreptului de proprietate,, pentru terenul ce a aparţinut defunctului C.N., în suprafaţă de 5 ha, primit de acesta în calitate de veteran de război, în anul 1946, pe raza oraşului Mihăileşti, judeţul Giurgiu.

împotriva hotărârii comisiei locale pentru aplicarea Legii fondului funciar a formulat contestaţie sora defunctului, invocând calitatea sa de moştenitoare, având în vedere că reclamanta şi soţul său nu au avut descendenţi direcţi.

Comisia judeţeană Giurgiu pentru aplicarea Legii nr. 18/1991 a soluţionat contestaţia acesteia, precum şi cererea reclamantei de a se elibera titlul de proprietate direct pe numele său, deoarece autorul C.N. a decedat anterior apariţiei Legii fondului funciar.

Hotărârea comisiei judeţene a invalidat măsurile stabilite de comisia locală, în sensul că a considerat întemeiată contestaţia formulată de sora defunctului, ca moştenitoare a fratelui său, recunoscându-i şi acesteia un drept, şi, pe de altă parte, a admis şi cererea reclamantei de a elibera titlul de proprietate direct pe numele moştenitorilor.

Cu adresa nr. 549/2.05.1995, comisia locală pentru aplicarea legii fondului funciar de pe lângă Consiliul Local al oraşului Mihăileşti, judeţul Giurgiu, i-a comunicat reclamantei hotărârea comisiei judeţene.

Această adresă nu are caracterul unui act administrativ, ci doar de informare a reclamantei în ceea ce priveşte rezultatul contestaţiei sale.

împotriva hotărârii comisiei judeţene reclamanta poate face plângere la judecătoria în raza căreia este situat terenul.

în consecinţă, în speţă obiectul cererii este plângerea reclamantei împotriva hotărârii Comisiei Judeţene Giurgiu, potrivit art. 11 din Legea nr. 18/1991.

în această situaţie, instanţa constată întemeiată excepţia de necompetenţă materială, şi, conform art. 158 Cod proc. civ., va declina competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Judecătoriei Giurgiu, în raza teritorială a căreia se află terenul în litigiu.