Cauza referitoare la considerarea activităţii de editare şi tipărire a cărţilor, revistelor etc., ca fiind de producţie şi la scutirea de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani se soluţionează de către Curtea de Apel Bucureşti – secţia administrativ, care este competentă în baza art. 3 pct. 1 Cod proc. civ., datorită caracterului de organ al administraţiei publice centrale al Ministerului Finanţelor şi de autoritate publică la nivelul municipiului Bucureşti al D.G.F.P.C.F.S..
(Secţia de contencios administrativ, sentinţa nr. 36/1996)
Prin cererea înregistrată la acest tribunal sub nr. 903/20.11.1995, Societatea Comercială „R.T.” – S.R.L. cheamă în judecată Ministerul Finanţelor şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice şi Controlului Financiar de Stat al Municipiului Bucureşti, pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligate să considere activitatea de editare şi tipărire de cărţi, ziare etc., reprezentând producţie şi nu servicii şi, ca urmare, să fie scutită de impozit pe profit pe o perioadă de 5 ani şi nu pe 1 an.
în motivarea acţiunii se arată că prin statutul, contractul şi actul adiţional al S.C. „R.T.” – S.R.L. s-a prevăzut că activitatea acesteia o constituie editarea şi tipărirea de cărţi, ziare, reviste etc., ceea ce realizează şi în practică.
Cu scrisoarea nr. 314/21.07.1995 a solicitat Ministerului Finanţelor să dispună scutirea de impozit pe profit, iar prin adresa nr. 112.448/16.08.1995 li se răspunde că soluţionarea cererii este de competenţa celei de a doua pârâte.
S-au adresat şi acestei pârâte cu petiţia nr. 369/12.09.1996, dar nu a primit răspuns.
Tribunalul, având în vedere dispoziţiile art. 158 şi art. 3 din Codul de procedură civilă, şi calitatea primului pârât de organ al administraţiei centrale şi de autoritate la nivelul Municipiului Bucureşti al celeilalte pârâte, va declina competenţa materială a soluţionării cauzei în favoarea Curţii de Apel Bucureşti – secţia contencios administrativ.