Competenţa materială. Acţiune în pretenţii


Acţiunea având ca obiect plata unor despăgubiri constând în contravaloarea unor recolte, formulată de o persoană fizică împotriva altei persoane fizice, în condiţiile în care nu sunt întrunite cerinţele art. 1 sau art. 16 din Legea nr. 29/1990, este de competenţa instanţei de drept comun, respectiv judecătoriei, fiind o acţiune în pretenţii.

(Secţia de administrativ, sentinţa civilă nr. 312/1997)

Prin cererea, astfel cum a fost precizată, înregistrată la acest tribunal sub nr. 202/1997, reclamantul D.D. a chemat în judecată pe pârâtul C.M. pentru ca, prin hotărârea ce se va pronunţa, să fie obligat să-i plătească o serie de despăgubiri referitoare la cuantumul recoltelor de care a fost păgubit începând cu anul 1992 şi alte despăgubiri.

Tribunalul, având în vedere faptul că obiectul acţiunii precizate îl constituie „pretenţii”, şi că reclamantul nu are o hotărâre judecătorească în materie de contencios administrativ, iar petiţia sa nu se încadrează în dispoziţiile art. 1 sau a art. 16 din Legea nr. 29/1990, va declina competenţa materială a soluţionării pricinii în favoarea Judecătoriei Babadag, judeţul Tulcea.