Potrivit prevederilor art. 2 lit. b) din Legea nr. 544/2001 prin informaţie de interes public se înţelege orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.
Conform prevederilor art. 2 lit. a) din aceeaşi lege, prin autoritate sau instituţie publică se înţelege orice autoritate ori instituţie publică ce utilizează sau administrează resurse financiare publice, orice regie autonomă, companie naţională, precum şi orice societate comercială aflate sub autoritatea unei autorităţi publice centrale ori locale şi la care statul român, sau, după caz, o unitate administrativ teritorială este acţionar unic ori majoritar.
În cauză, nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de textele de lege susmenţionate, întrucât pârâta este o societate comercială pe acţiuni la care nici statul român, sau, după caz, o unitate administrativ teritorială nu este acţionar unic ori majoritar.
Secţia comercială, maritimă şi fluvială şi pentru cauze de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 445 din 11 octombrie 2007
Obiectul cererii de chemare în judecată îl constituit obligarea pârâtei SC A. SA să comunice informațiile de interes public solicitate și plata de daune comunicatorii pentru fiecare zi întârziere, de 100 RON, până la executarea în natură a obligației.
Conform Legii nr. 554/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, orice persoană are dreptul să solicite și să obțină de la autoritățile și instituțiile publice informații de interes public.
în lumina principiului consacrat de art. 31 din Constituția României, dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit, iar autoritățile publice, potrivit competențelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetățenilor asupra activităților publice.
însă, art. 2 lit.b din Legea nr. 554/2001, se arată că prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități publice sau instituții publice.
în art. 2 lit. a) din lege, este definită noțiunea de autoritate sau instituție publică. Astfel, aceasta este orice autoritate sau instituție publică, precum și orice regie autonomă care utilizează resurse financiare publice.
însă, pârâta nu se încadrează în această categorie, deoarece, conform înscrisurilor existente la dosar, este o societate comercială pe acțiuni la care statul sau o altă autoritate administrativă nu este parte.
în aceste condiții, în mod corect instanța de fond a respins acțiunea.
Cum toate criticile formulate de reclamantă prin motivele de recurs sunt neîntemeiate, în conformitate cu art. 312 alin. (1) C.proc.civ., recursul a fost respins.
(Judecător Georgiana Pulbere)