Suspendare provizorie a executării sentinţei de intrare în faliment. Condiţii. Faliment


Se impune suspendarea provizorie a efectelor încheierii, pâna la solutionarea cererii de suspendare propriu-zisa de instanta de recurs întrucât, prin începerea operatiunilor specifice lichidarii, dat fiind caracterul executoriu al acesteia, orice sansa a debitoarei de a-si reorganiza activitatea potrivit intentiei sale exprimate, în masura în care instanta de recurs va schimba solutia, ar fi iremediabil compromisa. Efectuarea publicitatii masurilor dispuse, blocarea conturilor, predarea gestiunii, efectuarea inventarului, sunt masuri specifice falimentului care ar produce consecinte imposibil de reparat si ar compromite din start orice posibilitate de reorganizare a activitatii debitoarei

Asupra cererii de suspendare provizorie constata urmatoarele:

Prin încheierea din 4 februarie 2011, pronuntata de Tribunalul Dolj, în dosarul nr.4911/63/2011, a fost admisa cererea debitoarei SC C SRL si s-a dispus deschiderea procedurii de insolventa si dizolvarea acesteia, în temeiul art. 32(1) din Legea nr. 85/2006, numirea administratorului judiciar provizoriu, fiind ridicat în totalitate dreptul de administrare al debitoarei, a carei conducere va fi realizata integral de administratorul judiciar, în temeiul art. 34 si art. 47 (3) din Legea 85/2006.

Împotriva acestei încheieri a declarat recurs debitoarea, solicitând, cu caracter accesoriu, suspendarea propriu-zisa a executarii încheierii pâna la solutionarea recursului.

Totodata, a formulat prezenta cerere de suspendare provizorie a executarii încheierii pâna la solutionarea cererii de suspendare propriu-zisa formulata în cadrul recursului.

Constatând ca sunt îndeplinite conditiile formale de admisibilitatea a cererii, în sensul ca s-a declarat recurs împotriva încheierii de deschidere a procedurii, ca s-a formulat cerere de suspendare a executarii acesteia pâna la solutionarea recursului si ca s-a depus cautiunea fixata al înregistrarea dosarului, Curtea va analiza pe fond cererea de suspendare provizorie.

Analizând cererea pe fond, Curtea constata ca ne aflam în ipoteza prevazuta de art.8 alin.5 lit. b din întrucât judecatorul-sindic a dispus prin încheierea recurata, a carei suspendare provizorie a executarii se cere, intrarea în procedura simplificata de insolventa. Desi în considerentele încheierii nu se face mentiunea daca se deschide procedura generala de insolventa sau procedura simplificata, Curtea apreciaza ca în fapt judecatorul-sindic a dispus intrarea direct în procedura simplificata, desi debitoarea a cerut deschiderea procedurii generale, exprimându-si intentia de a se reorganiza. Ca este asa o demonstreaza faptul ca a dispus dizolvarea debitoarei si ridicarea dreptului de administrare, masuri specifice exclusiv falimentului.

Curtea apreciaza ca se impune suspendarea provizorie a efectelor încheierii, pâna la solutionarea cererii de suspendare propriu-zisa de instanta de recurs întrucât, prin începerea operatiunilor specifice lichidarii, dat fiind caracterul executoriu al acesteia, orice sansa a debitoarei de a-si reorganiza activitatea potrivit intentiei sale exprimate, în masura în care instanta de recurs va schimba solutia, ar fi iremediabil compromisa.

Astfel, efectuarea publicitatii masurilor dispuse, blocarea conturilor, predarea gestiunii, efectuarea inventarului, sunt masuri specifice falimentului care ar produce consecinte imposibil de reparat si ar compromite din start orice posibilitate de reorganizare a activitatii debitoarei

Fiind îndeplinite conditiile prevazute de art. 581 cod procedura civila, în sensul necesitatii preîntâmpinarii unui prejudiciu imposibil de recuperat, în sensul caracterului provizoriu al masurii ce se solicita a fi luata si urgentei, Curtea va admite cererea si va dispune suspendarea provizorie a executarii încheierii din 4 februarie 2011 a Tribunalului Dolj, pâna la solutionarea cererii de suspendare propriu-zisa, aferenta recursului.