Partid politic. Subiect de drept în acţiunile în contencios administrativ privind apărarea unui interes legitim public


Partidele politice, militează pentru respectarea ordinii de drept şi a principiilor democraţiei constituţionale, în acest sens înscriindu-se şi apărarea dreptului unei colectivităţi la o viaţă liniştită, la un mediul sănătos şi cât mai puţin poluat.

Secţia de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 273 din 18 februarie 2010

Prin sentința civilă nr. 693/14.10.2009 pronunțată de Tribunalul Brăila a fost respinsă ca inadmisibilă acțiunea formulată de reclamanta O.J.P.N.L. Brăila prin care s-a solicitat anularea H.C.L.M. Brăila, privitoare la transformarea spațiului verde aferent unor blocuri de locuințe, în locuri de parcare pentru autovehicule (maxi/taxi) ce servesc transportului public local și interjudețean, fără a exista avizul Agenției pentru Protecția Mediului.

Tribunalul la pronunțarea sentinței a avut în vedere că reclamanta nu realizează condiția impusă de art. 1 alin. (8) din Legea nr. 554/2004, respectiv nu are calitatea de persoană juridică de drept public care să acționeze în apărarea unui interes legitim public.

în recursul promovat de reclamantă s-a susținut în esență că potrivit art. 3 din Legea nr. 14/2003 partidele politice, militează pentru respectarea ordinii de drept și a principiilor democrației constituționale, în acest sens înscriindu-se și apărarea dreptului unei colectivități la o viață liniștită, la un mediul sănătos și cât mai puțin poluat.

Recursul a fost admis prin decizia nr. 273/18.02.2010 a Curții de Apel Galați care a casat sentința Tribunalului trimițând cauza spre rejudecare aceleiași instanțe.

în motivarea deciziei a fost rezolvată problema dreptului reclamantei de a promova o acțiune în anularea unui act administrativ emis de o autoritate publică, în calitatea sa de persoană juridică de drept public.

S-a considerat ca fiind aplicabile în cauză dispozițiile art. 1 din Legea nr. 14/2003 a partidelor politice care definește partidul politic ca persoană juridică de drept public, dar și dispozițiile art. 1 alin. (8) din Legea nr. 554/2004 care referindu-se la subiectele de sesizare a instanței de contencios administrativ, folosește sintagma „și orice subiect de drept public”.