Prin sentinta penala nr. 186/28.01.2011, pronuntata in Dosarul nr. 13748/281/2010 al Judecatoriei Ploiesti a s-a dispus: ,, In baza art. 11 pct. 2 lit. a rap. la art. 10 alin. 1 lit. b C.p.p., dispune achitarea inculpatului M.C., fiul lui I. si M., nascut la data de 11.12.196, in P., judetul P., domiciliat in comuna P.,nr. A, judetul P., cercetat pentru savarsirea infractiunii de de conducere pe drumurile publice a unui autoturism, având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, prev. de art. 87 al.1 din O.U.G. 195/2002, fapta din data de 17.02.2009.In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia.Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.Pronuntata in sedinta publica azi, 28.01.2011.”
Pentru a pronunta aceasta solutie, instanta a retinut urmatoarele:
Prin Rechizitoriul nr. 2048/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Ploiesti, s-a dispus punerea în miscare a actiunii penale si trimiterea în judecata a inculpatului M.C., fiul lui I. si M., sub aspectul savârsirii infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, având în sânge o îmbibatie alcoolica ce depaseste limita legala prev. de art. 87 alin.1 din O.U.G. 195/2002, constând în aceea ca la data de 17.02.2009, in jurul orei 23:40, a condus autoturismul marca Dacia, inmatriculat sub nr. B 71.. pe drumurile publice din Ploiesti, avand in sange o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, respectiv 1,05 g%0.
Astfel, s-a retinut in cuprinsul actului de sesizare ca, la data de 17.02.2009, in jurul orei 23:40, lucratorii de politie din cadrul IPJ Prahova au fost sesizati cu privire la faptul ca la intersectia dintre str. Gheorghe Doja si Neagoe Basarab din mun. Ploiesti, a avut loc un accident de circulatie soldat cu vatamarea corporala a unei persoane.In urma deplasarii la locul producerii accidentului, lucratorii de politie au constatat ca inculpatul M. C. a condus auto marca Dacia Logan inmatriculat sub nr. B 71.. pe str. Gheorghe Doja din mun. Ploiesti, iar la intersectia cu str. Neagoe Basarab a intrat in coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan, nr. PH 09 .., utilizat in regim de taximetrie si condus de numitul B. Ni., care circula pe drum prioritar insotit de clientul sau, V. G..
La controlul efectuat de organele de politie, s-a constatat ca inculpatul emana halena alcoolica, avand 0,42 mg/l in aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, in vederea recoltarii probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei, unde i s-a recoltat o singura proba de sange, inculpatul avand, la ora 00:50, o alcoolemie de 1,05 g%0.
În faza de urmarire penala, s-au administrat urmatoarele probe: proces verbal de constatare si de recoltare a probelor biologice, rezultatul aparatului etilotest, declaratii inculpat, declaratii martori B. N. si V. G., buletin de analiza toxicologica alcoolemie si raport de expertiza medico-legala.
În faza de cercetare judecatoreasca a fost audiat inculpatul, martorii pe situatia de fapt B. N. si V. G., martorul in circumstantiere G. D. I.. Totodata, inculpatul a depus inscrisuri in circumstantiere.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
La data de 17.02.2009, in jurul orei 23:40, inculpatul M. C. conducea autoturismul marca Dacia Logan inmatriculat sub nr. B 71 … pe str. Gheorghe Doja din mun. Ploiesti, iar la intersectia cu str. Neagoe Basarab a intrat in coliziune cu autoturismul marca Dacia Logan, nr. PH 09…, utilizat in regim de taximetrie si condus de numitul B. N., care circula pe drum prioritar, insotit de clientul sau, V. G..
Dupa ce organele de politie au sosit la fata locului, au fost testati ambii conducatori auto cu aparatul etilotest, in ceea ce il priveste pe inculpat, acesta fiind testat la data de 18.02.2009, ora 00:35, astfel cum reiese din printerul Drager Alcotest aflat la fila 18 DUP, acesta indicand o valoare de 0,42 mg/l alcool in aerul expirat.
Ulterior, inculpatul a fost condus la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, unde Iis-a recoltat o singura proba biologica, la ora 00:50, stabilindu-se ca acesta are o alcoolemie de 1,05 g%0, astfel cum reiese din buletinul de analiza toxicological alcoolemie aflat la fila 19 DUP.
Potrivit procesului verbal de prelevare si astfel cum reiese si din cuprinsul procesului verbal de cercetare la fata locului, coroborat si cu declaratia inculpatului, acesta nu a refuzat recoltarea celei de-a doua probe, ci, a doua recoltare nu a mai avut loc exclusiv in baza faptului ca inculpatul nu a solicitat-o.
In conformitate cu dispozitiile art.87 alin.1 din OUG 195 din 2002, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Instanta constata astfel ca organele de cercetare penala au incalcat prevederile art. 88 alin. 2 din rap. la art. 6 lit. a, art. 7 si 8 din Ordinul nr. 376 din 10 aprilie 2006 pentru aprobarea Normelor metodologice privind prelevarea probelor biologice în vederea stabilirii intoxicatiei etilice si a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora asupra comportamentului conducatorilor de autovehicule si tramvaie.
Astfel, procedura de prelevare a produselor biologice prevede ca, pentru determinarea alcoolemiei, se preleveaza 2 probe de sânge din vena la interval de o ora între prelevari, fiecare proba continând 10 ml sânge.
În situatiile medicale speciale, în care nu poate fi efectuata cea de-a doua prelevare, precum si în cazul refuzului de prelevare, se mentioneaza acest fapt în mod expres în cadrul rubricii “observatii” a buletinului de examinare clinica, precizându-se motivul neprelevarii.
În situatiile prevazute anterior, cu exceptia refuzului de prelevare, se preleveaza 10 ml urina, sub supraveghere, în flacon spalat, care ulterior va fi supus procedurii de sigilare prevazute la art. 13, cu exceptia refuzului de prelevare.
În cazul refuzului de prelevare a celei de-a doua probe, de regula nu se efectueaza calculul retroactiv al alcoolemiei, consemnându-se în procesul-verbal de prelevare al carui formular este prevazut în anexa nr. 2 la normele metodologice.
Medicul si politistul vor încunostiinta persoana despre consecintele refuzului prelevarii celei de-a doua probe.
Daca persoana examinata refuza prelevarea celei de-a doua probe de sânge, se consemneaza refuzul de catre persoana examinata, pe formularul prevazut în anexa nr. 2.
Asadar, astfel cum reiese din actele dosarului, inculpatul nu a refuzat recoltarea celei de-a doua probe biologice, iar organele de politie nu i-au adus la cunostinta obligativitatea prelevarii si a celei de-a doua probe, pentru a se putea determina ulterior valoarea alcoolemiei la momentul conducerii pe drumurile publice.
Este adevarat ca inculpatul avea in aerul expirat o concentratie de alcool de 0,42 mg/l, iar in sange, 1,05 g%0, instanta retinand cu certitudine faptul ca acesta a consumat bauturi alcoolice inainte de a se urca la volan, aceste probe coroborandu-se si cu procesul verbal de prelevare, potrivit caruia inculpatul parea sub influenta bauturilor alcoolice.
Cu toate acestea, instanta constata ca inculpatul a fost testat cu aparatul etilotest la data de 18.02.2009, ora 00:35, deci la o ora dupa ce a avut loc evenimentul rutier, astfel cum reiese din procesul verbal de cercetare la fata locului.
Totodata, instanta constata ca inculpatul a avut o concentratie de alcool in aerul expirat de 0,42 mg/l la interval de o ora dupa accidental rutier, la limita prevazuta de legiuitor incuprinsul articolului 88 alin.5 din OUG 195 din 2002, limita pana la care fapta constituie contraventie.
In plus, instanta retine si concluziile raportului de expertiza medico-legala intocmit in cauza, potrivit carora, din cauza faptului ca s-a recoltat o singura proba de sange, nu se cunoaste faza cinetica in care se afla alcoolul in organismul inculpatului la momentul recoltarii probelor biologice, astfel incat nu se poate preciza alcoolemia pe care acesta a avut-o in intervalul 23:35-23:40, la data de 17.02.2009.
Instanta nu poate da valoarea probatorie a unei probe stiintifice simplei pareri din cuprinsul raportului de expertiza anterior mentionat, in care s-a apreciat ca alcoolemia prezentata de inculpat era situata peste limita legala, respectiv in descrestere, de 1,20 g%, avand in vedere concuziile aceluiasi raport anterior expuse.
Mai mult decat atat, la formularea acestei aprecieri a fost avuta in vedere si declaratia inculpatului, care a precizat ca a consumat in noaptea dintre 16/17.02.2009 2 l de vin si a mancat, declaratie care in mod evident nu corespunde adevarului, avand in vedere rezultatul probelor biologice, acesta neconcordanta conducand la concluzia unui consub de bauturi alcoolice mult mai apropiat in timp de momentul producerii evenimentului rutier.
Cu toate acestea, instanta nu poate sanctiona atitudinea nesincera a inculpatului, care poate adopta orice atitudine procesuala doreste, nefiind obligat sa produca probe impotriva sa, apreciind ca prin asunderea consumului real de bauturi alcoolice, acesta a avut automat o alcoolemie peste limita legala, in lipsa unor probe certe care sa inlature orice dubiu asupra vinovatiei inculpatului.
Cu totul alta ar fi fost insa situatia in care inculpatul ar fi refuzat recoltarea celei de-a doua probe biologice, caz in care nu s-ar fi putut preleva de propria culpa invocand imposibilitatea efectuarii calculului retractiv al alcoolemiei, insa aceasta situatie nu se regaseste in prezenta cauza.
In consecinta, intrucat din culpa organelor de cercetare penala nu se poate stabili alcoolemia pe care inculpatul a avut-o in intervalul 23:35-23:40, la data de 17.02.2009, cand a avut loc evenimentul rutier, avand in vedere ca rezultatele probelor biologice privesc momente ulterioare conducerii de catre inculpat a autoturismului marca Dacia Logan inmatriculat sub nr. B 71 NTG pe drumurile publice din Ploiesti, testarea si recoltarea avand loc la o ora, respectiv o ora si 1 minute dupa, fiind posibil ca alcoolemia sa fie atat in crestere, cat si in descrestere, instanta va dispune, in baza art.11 pct.2 lit. a rap. la art10 alin. 1 lit.b C.p.p., achitarea inculpatului Margarit Catalin, pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 87 al.1 din O.U.G. 195/2002, fapta nefiind prevazuta de legea penala, ci de legea contraventionala, potrivit art. 102 alin. 3 lit. a din OUG 195 din 2002, aplicandu-se in favoarea inculpatului principiu “in dubio pro reo”, neinlaturat prin materialul probator administrat in cauza.In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina acestuia
1