Hotărâre a consiliului local de demitere a unui viceprimar. Necomunicarea hotărârii către prefect. Nulitate


Intre atribuţiile consiliilor locale nu este prevăzută şi aceea de a demite viceprimari.

(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 224/995)

Prin cererea înregistrată Ia data de 24.08.1994, reclamantul M.I. a formulat plângere împotriva hotărârii nr. 5 din data de 24.07.1994 a

Consiliului Local Lărăşti, S.A.I., solicitând anularea acestui act administrativ, ca fiind nelegal.

în motivarea acţiunii, reclamantul arată că această hotărâre este nelegală, deoarece nu au fost respectate prevederile art. 32 din Legea nr. 69/1991 a administraţiei publice locale, în ceea ce priveşte obligativitatea raportului de specialitate al compartimentului de resort, iar unul din cei 11 membri care au participat la dezbateri, respectiv P.E., nu are calitatea de consilier.

Reclamantul mai precizează că, în mod neîntemeiat, i s-a imputat nesoluţionarea unor probleme locale, care nu sunt de atributul său, cum ar fi aplicarea Legii nr. 18/1991, sau neefectuarea de reparaţii la drumurile din localitate, această ultimă problemă fiind în mod direct dependentă de resursele bugetului local.

Alăturat acţiunii s-au depus: copia hotărârii atacate, prin care reclamantul a fost demis din funcţia de viceprimar; copia procesului-verbal de şedinţă din data de 24.07.1994; raport al Comisiei pentru administraţie publică locală din cadrul Consiliului Local Lărăşti; adrese privind abuzuri ale viceprimarului.

Consiliul Local Lărăşti şi-a menţinut punctul de vedere cu privire la demiterea din funcţie a reclamantului, concretizat în hotărârea nr. 5/1994.

Analizând actele dosarului, instanţa constată că hotărârea atacată este nelegală, pentru motive ce pot fi invocate din oficiu.

Astfel, autoritatea administrativă pârâtă îşi bazează hotărârea pe art. 21 lit. a din Legea nr. 69/1991, potrivit căruia consiliul local alege viceprimarii.

între atribuţiile consiliilor locale nu este prevăzută însă şi aceea de a demite viceprimarii, iar această concluzie este confirmată de existenţa art. 35 din lege, potrivit căruia: “în cazul în care un membru al consiliului săvârşeşte acte contrare Constituţiei ori legilor ori compromite, cu rea credinţă, interesele comunei sau ale oraşului, el poate fi demis din funcţie, la propunerea prefectului, prin hotărâre a Guvernului”.

Or, dacă legea conferă o astfel de ocrotire consilierilor în exercitarea funcţiei, cu atât mai mult această procedură trebuie respectată în cazul viceprimarului.

în plus, potrivit art. 101 din Legea nr. 69/1991, în exercitarea controlului cu privire la legalitatea actelor adoptate de autorităţile administraţiei publice locale, aceste acte se comunică în termen de 10 zile de la data adoptării, prefectului, care, în termen de 15 zile de la data comunicării, se va pronunţa asupra legalităţii lor.

în speţă, dovada comunicării acestei hotărâri către prefectură nu s-a făcut.

Pentru motivele arătate, instanţa constată ca fiind nelegală hotărârea Consiliului Local Lărăşti şi, în baza art. 1 din Legea nr. 29/1990, va admite acţiunea reclamantului, anulând actul administrativ atacat.