Hotărâre a consiliului local de înfiinţare a unui consiliu de administraţie pentru administraţia pieţelor. Nulitate


Potrivit Legilor nr. 15/1990 şi nr. 31/1990, consiliul de administraţie este prevăzut ca formă de conducere numai pentru societăţile comerciale, iar Legea nr. 69/1991, care reglementează atribuţiile consiliilor locale, nu conferă acestora prerogative de a înfiinţa consilii de administraţie.

(Secţia de administrativ, sentinţa nr. 731/1995)

Prin cererea înregistrată la data de 19.07.1995, Prefectul Municipiului Bucureşti şi S.A.l. a solicitat anularea hotărârii nr. 15/27.06.1995, adoptată de Consiliul Local al sectorului 6 Bucureşti.

în susţinerea acţiunii, reclamantul arată că prin hotărârea menţionată, consiliul local a stabilit ca Administraţia Pieţelor să fie condusă de un consiliu de administraţie format din 7 membri. S-a hotărât, de asemenea, ca pentru activitatea desfăşurată membrii consiliului de administraţie să primească o indemnizaţie.

Reclamantul mai arată că, potrivit Legii nr. 15/1990 privind reorganizarea unităţilor economice de stat ca regii autonome şi societăţile comerciale, consiliul de administraţie este prevăzut ca formă de conducere numai pentru regiile autonome şi societăţile comerciale.

Apare, astfel, ca nelegală, hotărârea Consiliului Local al sectorului 6 de a înfiinţa un consiliu de administraţie, pentru că administraţia pieţelor nu este nici regie autonomă, nici societate comercială.

Alăturat acţiunii s-a depus, în copie, hotărârea menţionată.

Pârâtul nu şi-a formulat nici un fel de apărare în cauză.

Faţă de probele dosarului, instanţa constată că acţiunea este întemeiată.

într-adevăr, potrivit Legilor nr. 15/1990 şi nr. 31/1990, consiliul de administraţie este prevăzut ca formă de conducere numai pentru societăţile comerciale, iar Legea nr. 69/1991, care reglementează atribuţiile consiliilor locale, nu conferă acestora prerogative de a înfiinţa consilii de administraţie.

Faţă de cele de mai sus, instanţa urmează a admite acţiunea şi a anula hotărârea nr. 15/27.06.1995 a Consiliului Local al sectorului 6 Bucureşti.