Pentru a hotarî astfel, prima instanta a retinut ca, prin sentinta comerciala nr.2464/08.12.2008, din Dosar nr. 4302/108/2008, s-a deschis procedura insolventei debitorului SC T SRL, trecându-se ulterior la faliment.
La data de 31.12.2008, soldul creditarilor debitorului de catre T P, asociat unic al acestuia, a fost de 154.690,38 lei iar la data de 31.03.2010 s-a fost de a 104.826,49 lei, ceea ce denota restituiri de 49.863,89 lei, fara a exista acordul sau autorizarea judecatorului sindic.
Creditarile au fost efectuate în perioada imediat anterioara deschiderii procedurii în conditiile în care cifra de afaceri si profitul au scazut foarte mult ( fila 1258-1265-1275. În aceasta perioada activitatea societatii era condusa de O C si O D D, persoane care actual sunt învinuite în dosarul penal nr.6254/P/2008 al Ministerului de Interne, Politia Arad, Serviciul Cercetari Penale, imputându-se fapte care au adus prejudicii debitorului SC T SRL.
În acest context si în conditiile în care debitorul avea un numar mare de angajati, judecatorul sindic apreciaza ca creditarile efectuate de asociatul unic T P au fost facute cu buna credinta în scopul redresarii situatiei debitorului, ajuns în aceasta stare fara ca pârâtul sa fie direct implicat în administrare. Pornind de la aceasta premisa si de la faptul ca aceste creditari nu au ost facute sub forma unor împrumuturi cu dobânda, cu termen si eventual penalitati în caz de nerestituire la timp, sau conditionat de obtinerea altor beneficii, judecatorul-sindic apreciaza ca în cazul de fata creditarile au avut caracterul unor liberalitati. Situatia este diferita de cea a creditorilor care au intrat în raporturi juridice cu debitorul în scopul obtinerii de profit, ceea ce implica si asumarea riscului unei pierderi.
Fata de cele retinute, judecatorul-sindic apreciaza ca desi restituirile au fost facute fara a se solicita si obtine autorizarea acestuia, se impune mentinerea acestor operatiuni cu consecinta respingerii actiunii.
Prin Decizia civila nr.632/5 aprilie 2011, pronuntata în dosarul nr.1303/59/2010, al Curtii de Apel Timisoara, a fost admis recursul declarat de Admite recursul declarat de Casa de Insolventa R SPRL Arad, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC T SRL Arad împotriva sentintei comerciale nr. 2327 din 20 octombrie 2010 pronuntata de Tribunalul Arad în dosarul nr.4302/108/2008 în contradictoriu cu pârâtii intimati T P si SC T SRL, reprezentant prin administrator special T P.
A fost modificata în tot hotarârea recurata în sensul ca:
A fost admisa actiunea formulata de Casa de Insolventa R SPRL Arad, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC T SRL Arad în contradictoriu cu pârâtii intimati SC T SRL si T P.
A fost constatata nulitatea platilor efectuate de catre debitoarea SC T SRL ulterior deschiderii procedurii insolventei debitoarei, constând în restituirea creditarilor acordate de catre pârâtul T P societatii debitoare.
A fost obligat pârâtul T P la restituirea sumei de 49.863,89 lei.
Pentru a hotarî astfel, Curtea a retinut ca, în mod neîntemeiat prima instanta, judecator sindic a respins actiunea formulata de Casa De Insolventa R SPRL (fosta IPURL), în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC T SRL în contradictoriu cu pârâtii T P si SC T SRL, prin administrator special T P, având ca obiect constatare nulitate restituire creditoare societate si restituire sume, retinând ca în speta creditarile efectuate de asociatul unic T P au avut caracterul unor liberalitati.
Curtea a mai retinut ca potrivit dispozitiilor art. 46 alin. 1 din privind procedura insolventei „în afara de cazurile prevazute la art. 49 sau de cele autorizate de judecatorul-sindic, toate actele, operatiunile si platile efectuate de debitor ulterior deschiderii procedurii sunt nule”.
Odata cu deschiderea procedurii si analizarea documentelor financiar contabile ale acesteia s-a constatat de catre administratorul judiciar faptul ca, asociatul unic si administrator al debitoarei T P a creditat societatea cu suma totala de 154.690,38 lei, sold la 31 decembrie 2008. în aceste conditii, ulterior deschiderii procedurii SC T SRL fara autorizarea judecatorului sindic sau a administratorului judiciar a restituit asociatului T P creditarile acordate societatii, în valoare de 49.863,89 lei, astfel ca la data de 31 martie 2010 soldul contului 4551 (asociati conturi curente) a ramas de 104.826,49 lei.
Se retine ca pârâtul T P, anterior deschiderii procedurii, detinea o creanta subordonata, rezultata din creditele acordate persoanei juridice debitoare, acordate în calitate de asociat al acesteia, aceasta având un drept general asupra patrimoniului debitorului, prin urmare nu se bucura de o garantie reala (gaj, ipoteca, privilegiu) pentru creanta pe care o avea asupra debitorului, astfel ca în urma deschiderii procedurii asupra averii debitoarei SC T SRL, datorita calitatii de creditor chirografar, raportat la prevederile art. 123 alin. 9 lit. a) din Legea 85/2006, suma pe care ar fi putut sa o obtina ar fi fost mai mica. Astfel ca în baza prevederile art. 123 alin. 9 lit. a) din Legea 85/2006, pârâtul T P detine calitatea de creditor, tinând cont de faptul ca suma de 49.863,89 lei, restituita, vizeaza o creanta nascuta anterior deschiderii procedurii, pentru care legea cadru stabileste ordinea de prioritate în vederea distribuirii.
Prin restituirea de catre debitoarea SC T SRL, fara autorizarea judecatorului sindic, catre asociatul unic T P, a sumei de 49.863,89, acestuia i s-a creat un avantaj real, fapt inadmisibil, în conformitate cu dispozitiile art. 2 din Legea nr.85/2006, care prevede ca „Scopul prezentei legi este instituirea unei proceduri colective pentru acoperirea pasivului debitorului aflat în insolventa”.
Fata de cele retinute, în baza dispozitiilor art. 304 pct. 9 si art.312 alin.1 Cod procedura civila, Curtea urmeaza sa admita recursul declarat de Casa de Insolventa R SPRL Arad, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC T SRL Arad împotriva sentintei comerciale nr.2327 din 20 octombrie 2010 pronuntata de Tribunalul Arad în dosarul nr. 4302/108/2008 în contradictoriu cu pârâtii intimati T P si SC T SRL, prin administrator special T P, sa modifice în tot hotarârea recurata si sa admita actiunea formulata de Casa de Insolventa R SPRL Arad, în calitate de administrator judiciar al debitoarei SC T SRL Arad în contradictoriu cu pârâtii intimati SC T SRL si T P.
Totodata, Curtea urmeaza sa constate nulitatea platilor efectuate de catre debitoarea SC T SRL ulterior deschiderii procedurii insolventei debitoarei, constând în restituirea creditorilor acordate de catre pârâtul T P societatii debitoare si sa oblige pârâtul T P la restituirea sumei de 49.863,89 lei.