Inchiderea procedurii insolventei, atributul exclusiv al judecatorului sindic


În condiţiile în care nu mai exista creanţe de urmărit în procedură, fiind stinse prin plată toate creanţele, inclusiv onorariul lichidatorului judiciar, scopul procedurii fiind atins, este dovada unui fomalism excesiv respingerea cererii de închidere a procedurii insolvenţei doar pentru faptul că nu s-a întocmit un raport cu privire la starea patrimonială a debitoarei.

Secţia a II-a civilă, de administrativ şi fiscal, Decizia nr. 2018 din 1 noiembrie 2011

Prin sentința nr. 906 din 2 iunie 2011 pronunțată în dosarul nr. 421/1371/2011 al Tribunalului Comercial Mureș, judecătorul sindic a respins cererea formulată de lichidatorul judiciar privind închiderea procedurii de faliment a debitoarei SC C.I. SRL.

Pentru a pronunța această sentință, judecătorul sindic a reținut că deși la momentul de față nu mai există creanțe de urmărit procedura continuă nefiind întocmit un raport cu privire la starea patrimonială a debitoarei.

împotriva acestei sentințe a formulat recurs SC C.I. SRL, solicitând admiterea acestuia, modificarea sentinței și admiterea cererii de închidere a procedurii insolvenței.

Recursul a fost motivat prin aceea că nu mai există niciun creditor, fiind stinse prin plată toate creanțele, inclusiv onorariul lichidatorului judiciar.

Analizând cererea de recurs, având în vedere și dispozițiile art. 3041 C.proc.civ., instanța reține următoarele:

în cadrul procedurii insolvenței față de debitoarea SC C.I. SRL s-au stins prin plată toate creanțele, fiind achitat și onorariul lichidatorului judiciar.

La această dată nu mai există nici un creditor, aspect invocat de lichidatorul judiciar în cererea prin care a solicitat închiderea procedurii.

Scopul procedurii fiind acela de acoperire a tuturor creanțelor, continuarea procedurii nu mai are nicio utilitate juridică, deoarece debitoarea a făcut dovada că poate să fie reintegrată în circuitul comercial, achitându-și toate obligațiile.

în consecință, în baza disp.art. 312 alin. (1), (3) C.proc.civ. instanța a admis recursul formulat de SC C.I. SRL, a casat hotărârea atacată și a trimis cauza judecătorului sindic în vederea închiderii procedurii insolvenței, având în vedere faptul că stabilește în atribuțiile acestuia închiderea procedurii insolvenței.