întrucât părţile au pus concluzii pe fondul plângerii, iar instanţa s-a pronunţat pe excepţia prescrierii executării amenzii, hotărârea este lovită de nulitate.
(Secţia de administrativ, decizia nr. 1.102/1997)
Prin sentinţa civilă nr. 2.742/3.03.1997, pronunţată de Judecătoria sectorului 3 Bucureşti s-a constatat prescrisă executarea amenzilor contravenţionale prevăzute în procesul-verbal din 4.10.1995, încheiat de Garda Financiară Centrală cu privire la contravenienta S.C. „C.I.” – S.R.L.
Pentru a se pronunţa astfel, judecătoria a reţinut că societatea comercială menţionată a fost amendată contravenţional de către Ministerul Finanţelor – Garda Financiară, conform Legii nr. 12/1990.
Petenta – societate comercială contravenientă a contestat măsurile şi amenda aplicate, ca nelegale.
Instanţa de fond a constatat prescrierea executării amenzilor aplicate cu procesul-verbal din 4.10.1995, încheiat de Garda Financiară, conform art. 14 din Legea nr. 32/1968, fără a intra şi analiza fondul pricinii, respectiv plângerea împotriva procesului-verbal de contravenţie.
De asemenea, judecătoria nu s-a pronunţat cu privire la excepţia tardivităţii plângerii petiţionarei şi nici nu a pus-o în discuţia părţilor.
Totodată, tribunalul mai reţine că instanţa de fond a acordat cuvântul părţilor pe fond, iar pronunţarea şi dispozitivul sunt cu privire la prescrierea executării amenzii.
Aşa fiind, conform art. 304 pct. 6, 8, 9 şi art. 313 alin. 2 Cod proc. civ., tribunalul va admite recursul şi va casa sentinţa atacată, cu trimitere spre rejudecare Ia aceeaşi instanţă.