Abuz în serviciu. Neagravarea situaţiei inculpatului în propria cale de atac. Nelegalitate.
Obligarea inculpatului cu ocazia rejudecării apelului, la plata despăgubirilor civile, în condiţiile, în care, în primul ciclu procesual a statuat asupra respingerii cererii în despăgubiri, iar recursul în urma exercitării căruia s-a dispus rejudecarea a fost promovat doar de către inculpat, este nelegală, fiind incompatibilă cu principiu neagravării situaţiei în propria cale da atac, instituit de art. 372 Cod procedură penală.
Secţia penală – Decizia penală nr.567/23 octombrie 2008
Prin sentinţa penală nr. 225/2007, Judecătoria Deva în baza art. 11 pct. 1 lit. a raportat la art. 10 lit. d Cod procedură penală a achitat pe inculpatul B.I. de sub învinuirea săvârşirii infracţiunii prevăzută de art. 248 alin. 1 Cod penal, cu art. 41 alin. 2 Cod penal.
Sub aspectul laturii civile prima instanţă a respins cererea în despăgubiri civile formulată de serviciu de Ambulanţă al Jud. Hunedoara.
Pentru a dispune astfel prima instanţă a reţinut că în cauză activitatea desfăşurată de inculpat nu întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii prevăzută de art.248 al.1 Cod penal.
Hotărârea primei instanţe a fost atacată cu apel de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva.
Prin decizia penală nr. 327/2007 pronunţată de Tribunalul Hunedoara în dosar nr.176/221/2005 a fost admis ca fondat apelul promovat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva împotriva sentinţei penale nr.225/2007, desfiinţându-se hotărârea cu următoarele consecinţe:
– condamnarea inculpatului B.I. la 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 248 Cod penal cu art. 41 alin. 2 Cod penal.
– respingerea cererii de despăgubiri civile formulate de partea civilă Serviciul Judeţean de Ambulanţă Hunedoara – Deva.
Împotriva deciziei au declarat recurs inculpatul B.I. şi partea civilă Serviciul de Ambulanţă Hunedoara.
Prin decizia penală nr.800/13 decembrie 2007 pronunţată de Curtea de Apel Alba Iulia în dosar nr. 176/221/2005 a fost admis recursul declarat de inculpatul B.I. împotriva decizie penale nr. 327/A/26.09.2007 a Tribunalului Hunedoara.
Decizia penală atacată a fost casată cu consecinţa trimiterii cauzei spre rejudecare sub aspectul laturii penale, aceleaşi instanţe de apel, Tribunalul Hunedoara, întrucât acesta nu a analizat şi evaluat actele şi lucrările din dosar prin prisma celor două modalităţi ale laturii obiective a infracţiunii, fără a stabili cu certitudine cărei modalităţi se circumscriu acţiunile inculpatului, aspect ce împiedică din partea Curţii efectuarea unei cenzuri efective.
Prin decizia penală nr. 167/A/2008 pronunţată de Tribunalul Hunedoara , după rejudecare a fost admis ca fondat apelul declarat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva împotriva sentinţei penale nr.225/2007, această fiind desfiinţată integral cu următoarele consecinţe:
Condamnarea inculpatului B.I. la 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 248 Cod penal cu art. 41 alin.2 Cod penal.
Aplicarea beneficiului suspendării a executării pedepsei, prevăzut de art. 81 Cod penal.
Sub aspectul laturii civile a cauzei, obligarea inculpatului la plata despăgubirilor civile către Serviciul de Ambulanţă Hunedoara în cuantum de 182.779,23 RON.
Menţinerea măsurii asiguratorii a sechestrului.
Împotriva deciziei a declarat recurs inculpatul B.I. aducându-i critici pentru nelegalitate ţi netemeinicie, printre altele şi sub aspectul agravării situaţiei în propria cale de atac, urmare a obligării sale la despăgubiri civile.
Recursul este fondat.
Instanţa de apel cu ocazia rejudecării a încălcat principiul neagravării situaţiei inculpatului în propria cale de atac, dispoziţie imperativă reglementată prin art.385/8 Cod procedură penală.
Prin decizia penală nr.327/A/2007 a Tribunalului Hunedoara – Secţia penală s-a admis apelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva, desfiinţându-se sentinţa penală nr. 225/2007 cu consecinţa condamnării inculpatului B.I. la 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 248 Cod penal.
Sub aspectul laturii civile, Tribunalul Hunedoara a statuat în sensul respingerii cererii de despăgubire formulată de Serviciul de Ambulanţă Hunedoara.
Decizia a fost atacată cu recurs doar de către inculpatul B.I. şi casată de către Curte cu trimitere aceleaşi instanţe de apel, Tribunalul Hunedoara.
Tribunalul Hunedoara, cu ocazia rejudecării şi în lipsa căii de atac a Parchetului, nu putea crea o situaţie mai grea inculpatului B.I., prin obligarea sa la plata despăgubirilor civile fiind incident, în speţă textul de lege prevăzut de art. 385/8 Cod procedură penală.
Obligând cu ocazia rejudecării pe inculpat la plata despăgubirilor civile către Serviciul de Ambulanţă Hunedoara, instanţa de apel a agravat situaţia acestuia în propria cale de atac, nelegalitate ce se impune a fi remediată prin admiterea recursului inculpatului în temeiul art. 385/15 pct. 2 litera d Cod procedură penală şi a casării decizie penale nr. 167/A/2008 cu consecinţa înlăturării dispoziţiei privind despăgubirile civile stabilite în sarcina inculpatului.