Acţiune in constatare a dreptului de proprietate. Inadmisibilitate.


DOSAR NR.47875/3/2005

Acţiune in constatare a dreptului de proprietate.

Inadmisibilitate.

Este inadmisibilă acţiunea in constatare atunci când reclamanta are la dispoziţie acţiunea in realizare.

Acţiunea in constatare poate fi utilizată de către proprietarul care se afla in posesia unui bun, atunci când îi este necesară o hotărâre judecătorească, in scopul consolidării dreptului, dacă dovedeşte că acest drept îi este contestat de pârât şi este inadmisibilă in condiţiile in care reclamanta are la dispoziţie o acţiune in realizare.

Astfel, prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului Bucureşti – Secţia a VI-a Comercială, la data de 15.12.2005 sub nr.47875/3/2005, reclamanta J.E.T. JAPAN EUROTEX LTD (fostă ORSI INTERNATIONAL LTD) a chemat in judecată pe pârâta SC TRICOTAJE UNITATEA SA, prin administrator judiciar SC ACTIV LICHIDATOR SRL, solicitând ca prin hotărârea ce se va pronunţa să se constate dreptul de proprietate al reclamantei asupra echipamentelor – maşini de tricotat.

Intre JET JAPAN EUROTEX LTD (fosta ORSI INTERNATIONAL LTD) şi SC UNITATEA SA s-a incheiat contractul de vânzare-cumpărare nr.18/ROM/96, având ca obiect achiziţionarea de către SC UNITATEA SA a patru maşini de tricotat SHIMA SEIKI FOUR SYSTEM COMPUTERISED JACQUARD FLAT SES 234FF 8G, cu o valoare totală de 779.720 DEM .

Potrivit art.4 din Contract plata se efectua eşalonat, iar dreptul de proprietate asupra maşinilor de tricotat se transmitea la data plăţii integrale a preţului.

Asupra acestor maşini a fost inregistrat la Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare garanţie reală in favoarea societăţii reclamante.

SC  UNITATEA SA a fost radiată in urma divizării in SC TRICOTAJE UNITATEA SA şi SC CONFECTII 1 SRL, fiind justificată in acest fel calitatea procesuală a pârâtei, ca succesoare a SC UNITATEA SA.