Prin rechizitoriul nr. 8282/P/2022 inculpatul D.A. a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, sub aspectul savarsirii infractiunii de agresiune sexuala, prev. de art. 219 ain.1 si 2 lit.c Cod Penal.
In actul de sesizare s-a retinut ca la data de 17.09.2022, in jurul orelor 00.00, in timp ce se afla pe Calea Mosilor, inculpatul DA a agresat-o sexual pe persoana vatamata N.R. in varsta de 15 ani, savarsind impotriva sa, prin constrangere, un act de natura sexuala, constand in atingerea cu forta in zona genitala.
Situatia de fapt mentionata in rechizitoriu a fost retinuta in baza urmatoarelor mijloace de proba: declaratie pers. vatamata, declaratie martori, procese verbale de redare imagini surprinse de camere de supraveghere video, pv de recunoastere din plansa fotografica, pv de cercetare la fata locului, declaratie de suspect/inculpat.
Initial, inculpatul a declarat ca, fiind in stare de ebrietate, nu isi aminteste evenimentul legat de agresarea persoanei vatamate.
Pe fondul cauzei, alegatiile inculpatului formulate cu ocazia ultimului cuvant, in sensul ca a gresit, reprosandu-si doar ca a consumat prea mult alcool, astfel ca nu isi aminteste daca a agresat-o pe minora- nu au fost primite. Instanta de fond a retinut faptul ca inculpatul a recunosut acuzatia factuala.
Mai mult, starea de intoxicatie voluntara nu poate conduce la constatarea lipsei de vinovatie a inculpatului.
Sub aspectul laturii obiective, instanta retine ca elementul material consta in actiunea inculpatului de pipaire a minorei, fara consimtamant si prin constrangere, in zona genitala – act de natura sexuala. Sub aspectul laturii subiective, instanta retine ca vinovatia inculpatului imbraca forma intentiei directe. Retine elementul circumstantial agravant prev. de art. 219 alin.2 lit.c Cp, constand in aceea ca fapta a fost comisa asupra unei minore.
La individualizarea judiciara a pedepsei, instanta a a avut in vedere criteriile generale de individualizare prev. de art.74 Cp, respectiv, imprejurarile si modul de comitere a faptei, conduita inculpatului in cursul procesului penal, nivelul de educatie, varsta, starea de sanatate, situatia familiala si sociala. Instanta a tinut cont de faptul ca in genere pozitia inculpatulii a fost una sincera.
In ceea ce priveste circumstantele personale, instanta retine ca inculpatul are studii superioare, nu are antecedente penale si este integrat in societate. Avand in vedere potentialul criminogen relativ scazut al inculpatului, pentru a asigura constientizarea gravitatii faptei si corijarea comportamentului sau, instanta apreciaza ca este necesara aplicarea unei pedepse orientate catre limita minima speciala prev de lege, respectiv, de 2 ani si 6 luni inchisoare. In ceea ce priveste modalitatea de executare, instanta a apreciat ca nu este absolut necesar ca inculpatul sa execute pedeapsa in regim privativ de libertate, considerand ca in cauza sunt intrunite conditiile art.91 Cp, de suspendare a executarii ped.
Prin s.p. nr. 130/2023 instanta condamna pe inculpatul D.A. la ped de 2 ani si 6 luni inchisoare cu suspendare- sentinta a ramas def prin neapelare.