Amanarea aplicarii pedepsei ( art.83 Cp) pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva (art.296 Cp)


 

În sarcina inc. T T   s-a reţinut săvârşirea faptei de purtre abuziva prev. de art. 296 alin.2 CP rap. la art. 193 alin.1 Cp.

S-a retinut in Rechizitoriu ca „la data de ……., organele de politie din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie  s-au sesizat din oficiu pentru savarsirea de catre lucrator din cadrul IPJ- Serv. pentru Actiuni Speciale a infractiunii de purtare abuziva prev de art. 296 alin.2 CP”.

In rechizitoriu se retine in fapt ca, in noaptea de 11/12.09.2019, persoana vatamata ……, aflandu-se in stare de retinere in Centrul de retinere si Arest preventiv al IPJ , in camera de detentie nr.1 a devenit agresiv, motiv pentru care, inculpatul, impreuna cu colegul acestuia au scos persoana retinuta din camera de detentie pe hol, in asteptarea ambulantei solicitate pentru transportarea acesteia la Spitalul de Psihiatrie.

Se retine in rechizitoriu ca inculpatul  l-a incatusat pe numitul …. punandu-i piciorul pe cap, desi acesta nu s-a opus incatusarii, apoi, inculpatul l-a apucat cu mainile de cap si i-a aplicat o lovitura cu piciorul in zona dorsala.

Sub aspectul incadrarii juridice se retine ca fapta comisa de TT  intruneste elementele constitutive ale infractiunii de purtare abuziva in forma prevazuta de disp.art. 296 alin.2 CP rap. la art. 193 alin.1 Cp. victima infractiunii fiind …….

Prin sentinta penala nr. 176/2021 instanta dispune:

În baza art. 396 alin. 1 şi 4 C.pr.pen raportat la art. art. 83 C.pen, cu aplicarea 396 alin. 10 C pr pen, stabileşte pedeapsa de 5 luni închisoare în sarcina inculpatului T T, pentru săvârşirea infracţiunii de purtare abuzivă prev. de art. 296 alin. 2 Cp rap. la art. 193 alin. 1 Cp.( persoană vătămată …..). În baza art. 83 alin. 1 C.pen. amână aplicarea pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere de 2 ani, stabilit în condiţiile art. 84 C p. În baza art. 85 alin. 1 C. pen. pe durata termenului de supraveghere, inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Călăraşi, la datele fixate de acesta; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 86 alin. 1 C.pen., pe durata termenului de supraveghere datele prevăzute la art.85 alin.1 lit. c-e C p. se comunică Serviciului de Probaţiune . În baza art. 404 alin. (3) C. proc. pen. atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării măsurilor de supraveghere impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere. În baza art. 274 alin. (1) C. proc. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 300 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat care cuprind şi cheltuielile judiciare stabilite prin rechizitoriu.

Sentinta a ramas defintiva