Asigurări sociale. Recalculare pensie prin luarea în considerare a
sporurilor.
Reclamantul a fost pensionat în baza Legii nr. 19/2000, fiind emisă decizia nr.235596/11.01.2011.
Reclamantul a solicitat recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor şi a sporurilor menţionate în adeverinţele nr. 4 L 2 11.5/231/30.01.2013 şi nr. L13/2/1279/21.03.2013 emise de unităţile CFR la care a lucrat în perioada 01.01.1990-01.04.2001.
La data de 29.10.2012 a solicitat pârâtei recalcularea pensiei cu luarea în considerare a tuturor sporurilor de care a beneficiat reclamantul, sporuri care nu au fost valorificate la emiterea deciziei de pensionare a acestuia şi sunt menţionate în adeverinţele eliberate de foştii angajatori.
Prin decizia nr. 235596/07.05.2013, pârâta Casa Judeţeană de Pensii Buzău a respins cererea de recalculare cu motivarea că sporurile au fost valorificate.
Împotriva acestei decizii de respingere a recalculării pensiei, reclamantul a formulat contestaţie la instanţă după ce anterior s-a adresat cu contestaţie la Comisia de Contestaţii, de la care însă n-a primit răspuns în termenul legal.
Tribunalul constată, raportat la buletinele de calcul depuse de reclamant la dosar, că pârâta la data emiterii deciziei de pensie nr. 235596/11.01.2011- sub imperiul Legii nr. 19/2000 , nu a luat în calcul decât sporul de vechime şi sporul de condiţii deosebite menţionate în carnetul de muncă, fără a lua în calcul şi celelalte sporuri.
Din cuprinsul celor două adeverinţe rezultă că reclamantul a beneficiat în perioada 01.01.1990-01.04.2011 de următoarele sporuri: spor vechime, spor pentru timpul lucrat în cursul nopţii, spor pentru muncii grele, ore festive, spor condiţii periculoase, spor condiţii nocive, spor conducere simplificată, ore cap secţie.
Instanţa mai constată că aceste sporuri au avut un caracter permanent( acordate cu regularitate) şi au intrat în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, aşa cum rezultă din conţinutul celor două adeverinţe, cât şi menţiunea că unitatea a plătit CAS .
De asemenea se mai reţine că prin art. 78 alin 4 din Legea nr. 19/2000 se prevedea că punctajul asiguratului, stabilit conform prevederilor alin 1-2 se calculează la nivelul veniturilor brute realizate pentru care s-au plătit contribuţii de asigurări sociale.
Din aplicarea acestui text legal, art. I pct. 7 din Ordinul nr. 680/2007 pentru modificarea Normelor de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 prevedea la pct.19 de la secţiunea I că prin sintagma venitul brut realizat lunar se înţelege venitul brut în bani, achitat din fondul de salarii, reprezentând: a) salariile de bază brute corespunzătoare timpului efectiv lucrat în program normal şi suplimentar potrivit formei de salarizare aplicate, inclusiv indemnizaţiile de conducere, salariile de merit, indexări, compensări şi alte drepturi care potrivit actelor normative, fac parte din salariul de bază b) sporurile, indemnizaţiile şi sumele acordate sub forma de procent din salariu ori sume fixe, indiferent dacă au caracter permanent sau nu, plătite pentru condiţii deosebite de muncă( grele , periculoase, nocive, penibile); munca prestată în schimbul de noapte, îndeplinirea unor sarcini, activităţi şi responsabilităţi suplimentare funcţiei de bază, sporul de fidelitate şi altele asemănătoare; b) alte sume acordate potrivit legii.
La punctul IV din Anexa la OUG nr. 4/2005, anexă privitoare la sporurile, indemnizaţiile şi majorările de retribuţii tarifare, care potrivit legislaţiei anterioare datei de 01.04.2001 au făcut parte din baza de calcul a pensiilor şi care se utilizează la determinarea punctajului mediu anual, se prevede că la determinarea punctajului mediu anual, se utilizează şi sporurile acordate de către ministerul de resort, conform dispoziţiilor actelor normative în vigoare în diverse perioade, evidenţiate, împreună cu salariile aferente, în state de plată şi pentru care s-a datorat şi s-a virat contribuţia de asigurări sociale.
Totodată la pct. V din anexă, se are în vedere sporurile cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 49/1992, arătându-se, printre altele, că se iau în considerare sporurile cu caracter permanent prevăzute de legislaţia specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractul colectiv de muncă, atât pentru perioadele anterioare datei de 01.04.1992, data intrării în vigoare a Legii nr. 49/1992, cât şi pentru cele ulterioare acestei date.
Acelaşi principiu privind determinarea punctajului lunar şi anual prin utilizarea salariului brut se regăsesc şi în Legea nr. 263/2010.
Astfel la art. 165 din lege se menţionează că la determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 01 aprilie 2001 se utilizează salariile brute astfel…c) salariile brute de la data de 01.01.1991.
La aliniatul 2 al aceluiaşi articol se precizează că la determinarea punctajelor lunare, pe lângă salariile prevăzute la alin 1 se au în vedere şi sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislaţiei anterioare şi care sunt înscrise în carnetul de muncă sau sunt dovedite cu adeverinţe eliberate de unităţi.
La art. 127 din HG nr. 257/2011 privind Normele de aplicare a legii nr 263/2010 se statuează că sporurile cu caracter permanent care se pot verifica la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie potrivit art. 165 alin 2 din lege sunt cele prevăzute de Anexa 15.
Iar la Anexa 15 pct. III – ultima liniuţă, se precizează „ alte sporuri cu caracter permanent prevăzute de legislaţia specifică fiecărui domeniu de activitate sau prevăzute în contractele colective de muncă
În această Anexă 15 cuprinde şi „ Menţiunea”: „ aceste sporuri se utilizează la determinarea punctajului mediu anual atât pentru perioadele anterioare cât şi pentru cele ulterioare datei de 1 aprilie 1992, data intrării în vigoare a prevederilor legii nr 49/1992”.
Tribunalul constată astfel din evoluţia legislativă expusă mai sus că sporurile menţionate în adeverinţele emise de angajatori CFR Călători şi CFR Marfă sunt sporuri acordate prin contractele colective de muncă.
Aceste sporuri, aşa cum rezultă din adeverinţe, au fost acordate permanent şi nu sporadic, şi au intrat în alcătuirea venitului brut , având caracterul de venit în sensul Legii nr. 49/1982.
Din dispoziţiile legale menţionate, instanţa apreciază că reclamantul este îndreptăţit la recalcularea pensiei cu luarea în considerare si a sporurilor menţionate în adeverinţe ce nu au fost valorificate la stabilirea pensiei prin decizia de pensionare contestată.
În sprijinul acestei soluţii, instanţa are în vedere şi Decizia nr.19/10.12.2012 pronunţată de ÎCCJ într-un recurs în interesul legii, prin care a statuat că aplicarea principiului contributivităţii impune luarea în calcul a sporurilor şi veniturilor suplimentare utilizate la determinarea punctajelor medii anuale pentru perioade anterioare Legii nr.19/2000, în măsura în care acestea au făcut parte din baza de calcul a pensiilor, au fost înregistrate în carnetul de muncă sau rezultă din adeverinţe conform legislaţiei în vigoare şi s-a plătit contribuţia de asigurări sociale.
În aceste condiţii neluarea în considerare a unor sume pentru care s-a plătit contribuţiile de asigurări sociale echivalează cu o încălcare a principiului contributivităţii având drept finalitate nerealizarea scopului avut în vedere de legiuitor astfel cum s-a statuat de ÎCCJ şi prin decizia nr.19/2000.
La adoptarea acestei decizii s-au avut în vedere şi prevederile CEDO care au stabilit în jurisprudenţa sa că drepturile de asigurări sociale cuvenite în baza contribuţiilor de asigurări sociale plătite constituie un bun patrimonial în sensul art.1 din Protocolul nr.1 al Convenţiei pentru apărarea drepturilor omului şi al libertăţilor fundamentale ratificate de statul român prin Legea nr.30/1994.
În concluzie s-a statuat că principalul element obiectiv apt să conducă la o justă şi legală stabilire şi reactualizare a pensiilor provenind din fostul sistem de asigurări sociale de stat îl reprezintă contribuţiile de asigurări sociale plătite, astfel că la stabilirea şi reactualizarea drepturilor de pensie trebuie luate în calcul toate sporurile şi alte venituri de natură salarială pentru care angajatorul/angajatul a plătit contribuţia pentru asigurările sociale de stat.
Pe cale de consecinţă, instanţa va admite ca fondată acţiunea si va dispune anularea Deciziei nr. 235596/07.05.2013 emisă de CJP şi va obliga pârâta să emită o nouă decizie cu recalcularea pensiei prin valorificarea tuturor sporurilor menţionate în adeverinţele nr. L13/2/1279/21.03.2013 şi nr. 4L 2.11.5/231/30.01.2013 emise de SNTFC CFR Călători SA SNTFM CFR Marfă.
De asemenea, instanţa va obliga pârâta la plata sumelor reprezentând diferenţa dintre pensia în plată şi pensia ce rezultă prin recalculare începând cu data de 26.03.2013 şi până la data plăţii efective a acestor drepturi, sume ce vor fi reactualizate cu indicele de inflaţie la data plăţii efective.
Va obliga pârâta la plata dobânzilor legale aferente acestor sume calculată de la data înregistrării cererii 04.10.2013 până la data plăţii efective.
În temeiul art.453 Cod proc. civilă, instanţa va obliga pârâta la 620 lei cheltuieli de judecată către reclamant.