Prin sentinţa nr. 543 din 4 iulie 2007, judecătorul-sindic a admis cererea formulată de creditoarea DGFP GORJ şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă împotriva debitoarei SC S. SA SLATINA – FILIALA ROVINARI.
Împotriva sentinţei pronunţate de Tribunalul Gorj a declarat recurs numitul TM, administrator al debitoarei, invocând că sentinţa recurată nu i-a fost comunicată încât nu a avut cunoştinţă de aceasta, precum şi faptul că este lovită de nulitate întrucât a fost pronunţată cu încălcarea dispoziţiilor art. 85, 87 alin. 2 şi art. 100 alin. 1 pct. 7 cod procedură civilă, privind comunicarea actelor de procedură.
Recursul este nefondat.
În conformitate cu dispoziţiile art. 301 cod procedură civilă, termenul de recurs este de 15 zile şi curge de la comunicarea hotărârii, dacă legea nu dispune altfel.
Prin derogare de la dispoziţiile generale, art. 8 alin. 2 din prevede că termenul de recurs în materia insolvenţei este de 10 zile şi curge de la data comunicării hotărârii. În această materie, noua reglementare (Legea nr. 85/2006), în vigoare la data pronunţării hotărârii, a introdus un instrument intitulat Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, ce a schimbat în mod fundamental concepţia în legătură cu citarea şi comunicarea actelor de procedură, prin aceea că s-a renunţat în mare măsură la aplicarea normelor codului de procedură civilă, instituind o procedură mult mai simplă şi eficientă. Potrivit acesteia, ca regulă, citarea părţilor şi comunicarea actelor de procedură, a convocărilor şi notificărilor se realizează conform art. 7 alin.1 din Legea nr. 85/2006, prin publicarea lor în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, expresie a principiului celerităţii procedurii insolvenţei, şi, în mod excepţional, se va recurge la dispoziţiile codului de procedură civilă, potrivit art. 7 alin. 3 din aceeaşi lege.
În alin. 3 al art. 7 din Legea nr. 85/2006, legiuitorul a prevăzut excepţiile de la alin. 1, în materia comunicării actelor de procedură conform căruia „[…] se vor realiza, conform Codului de procedură civilă, comunicarea actelor de procedură anterioare deschiderii procedurii şi notificarea deschiderii procedurii. Pentru creditorii care nu au putut fi identificaţi în lista prevăzută la art. 28 alin. (1) lit. c), procedura notificării prevăzute la art. 61 va fi considerată îndeplinită dacă a fost efectuată prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă”.
Din interpretarea coroborată a textelor de lege invocate, Curtea a constatat că numai actele de procedură anterioare deschiderii procedurii se vor comunica conform codului de procedură civilă nu şi cele ulterioare acestui moment, cum este cazul sentinţei de deschidere a procedurii, care se va comunica, prin Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, potrivit regulii generale prevăzută la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 85/2006, datorită caracterului său definitiv şi executoriu. În schimb, potrivit art. 7 alin. 3 din Legea nr. 85/2006, notificarea deschiderii procedurii, care se face de administratorul judiciar, se va realiza conform codului de procedură civilă şi se va publica într-un ziar de largă circulaţie şi în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, întrucât scopul acesteia este acela de a aduce la cunoştinţa creditorilor şi debitorului măsurile ulterioare care vor fi întreprinse în cadrul procedurii, în ceea ce priveşte termenele de depunere a declaraţilor de creanţă, a întocmirii tabelelor de creanţă preliminare, definitive, suplimentare, etc.
În consecinţă, termenul de recurs împotriva hotărârii de deschidere a procedurii curge pentru toate părţile de la publicarea acestei în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă, excepţiile prevăzute la alin. 3 al art. 7 din aceeaşi lege fiind de strictă interpretare
În speţă, Curtea a constatat că sentinţa nr. 543 din 4 iulie 2007 a fost comunicată tuturor părţilor prin publicarea ei în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 1974 din 7 august 2007 iar cererea de recurs a fost înregistrată la Tribunalul Gorj la data de 24 decembrie 2008.
Prin urmare, termenul de declarare şi motivare a recursului, calculat pe zile libere conform dispoziţiilor art. 101 alin. 1 cod procedură civilă – s-a împlinit la data de 18 august 2008 şi cum în cauză recursul este declarat cu mult peste termenul legal de 10 zile, intervine sancţiunea decăderii conform art. 103 alin. 1 cod procedură civilă, recurentul nefăcând dovada că a fost împiedicat de o împrejurare mai presus de voinţa sa să exercite calea de atac.
??
??
??
??
2