Conducere a unui vehicul sub influenta substantelor psihoactive ( art. 336 alin.2 Cod Penal)- amanarea aplicarii pedepsei ( art.83Cp)


Prin rechizitoriul Parchetulului, inculpatul C.S. a fost trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 336 alin.2 Cod Penal, retinandu-se ca a fost depistat in trafic conducand sub influenta substantelor psihoactive.

In drept, s-a retinut intrunirea elementelor constitutive ale infractiunii prevazute si pedpesite de art.336 alin.2 Cod penal.

In cursul cercetarii judecatoresti, inculpatul CS a solicitat judecarea in procedura simplificata, recunoscand acuzatia care i se aduce, incadrarea juridica si probele administrate in faza de urmarire penala.

Instanta de judecata a admis cererea inculpatului, de aplicare a art.375 Cod Pr Penala si a constatat ca fapta exista, a fost savarsita de catre inculpat si constituie infractiune, motiv pentru care se impune tragere la raspundere penala.

La individualizarea sanctiunii si proportionalizarea acesteia, instanta a avut in vedere disp. art.74 C.penal. Raportat la aceste criterii, instanta retine ca faptele retinute in sarcina inculpatului reprezinta o conduita des intalnita in prezent in circulatia rutiera, situatie in care, se impune aplicarea cu rigurozitate a sanctiunilor prevazute de dispozitiile legale in vigoare.

In ceea ce priveste particularitatile cauzei, instanta are in vedere la stabilirea sanctiunii aspecte concrete ce tin de categoria substantelor psihoactive sub influenta carora s-a aflat inculpatul la momentul savarsirii faptei, categoria de drum pe care a condus inculpatul, precum si ca inculpatul a condus la o ora tarzie- in timpul noptii, fapta sa neconcretizandu-se intr-un eveniment rutier.

Referitor la circumstantele personale ale inculpatului se are in vedere ca acesta are varsta de 30 ani, are studii superioare si este incadrat in munca.

Fata de imprejurarea ca inculpatul a solicitat judecarea cauzei in procedura simplificata , limitele pedepsei pentru infractiunea retinuta se vor reduce cu o treime, conf. art.396 alin.1 Cpp, pedeapsa urmand a fi individualizata intre limitele 8 luni-3 ani si 4 luni inchisoare.

In concret, in ceea ce priveste cuantumul pedepsei inchisorii instanta apreciaza ca, raportat la circumstantele reale le faptei, circumstantele personale le inculpatului si limitele de pedeapsa mentionate anterior, pentru prevenirea savarsirii de noi fapte in viitor este necesara aplicarea unei pedepse de 1 an inchisoare.

In ceea ce priveste necesitatea aplicarii pedepsei, instanta apreciaza ca aceasta nu este necesara pentru a atinge scopul preventiv si punitiv al legii penale fata de inculpat , acesta putand fi realizat si prin amanarea aplicarii pedepsei.

Prin sentinta penala nr. 915/2023, ramasa definitiva prin neapelare, inculpatului CS i s-a aplicat dispozitia art. 83 alin .1 Cp, de amanare a aplicarii pedepsei.